'Saraçoğlu'nu önce çöküntü alanı yapıp sonra TÜRGEV'e vermek istiyorlar'


Ankara kamuoyunun 'Saraçoğlu Mahallesi' olarak bildiği Namık Kemal Mahallesi'ndeki lojmanların tahliyesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Son olarak mahalledeki bir apartmanın tahliyesi için alınan kararın yürütmesi Ankara 16. İdare Mahkemesi'nce durduruldu. Namık Kemal Mahallesi'ni Koruma ve Yaşatma Derneği'nin avukatı Asım Özcan, Saraçoğlu'nun ilk yapıldığı gibi korunması için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise asıl amacın önce mahalleyi tahliyelerle boşaltıp, çöküntü alanı haline getirmek, daha sonra da Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) gibi vakıflara vermek olduğunu öne sürdü.

Bir kısmının TÜRGEV'e devredileceği söylenen Saraçoğlu'nda 12 apartmanın tahliyesi yönünde karar çıkmıştı. Namık Kemal Mahallesini Koruma ve Yaşatma Derneği, bu kararın yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu. Ankara 16. İdare Mahkemesi, Dip Sokak 8 numaralı binanın tahliye karararının yürütmesini durdurdu. Derneğin avukatı Asım Özcan, mahkeme kararını, tahliye için gelen Çankaya Kaymakamlığı görevlilerine ibraz etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, CHP Ankara İl Teşkilatı ve Ben Ankara Platformu da toplanarak mahalle sakinlerine destek verdi.

Daha sonra basın açıklaması yapan Avukat Asım Özcan, Saraçoğlu Mahallesi'nin boşaltılıp kamu tasarrufundan çıkartılmasıyla ilgili hukuksal sürecin değişik boyutlarda devam ettiğini anlattı. Geçen hafta Perşembe günü birçok binanın kapısına kaymakamlık tarafından tebligat kanununa aykırı olarak 'lojmanlar tahliye edilecek' şeklinde duyurular yapıştırıldığını belirten Avukat Özcan, "Bunun üzerine bu son tahliye işlemlerinin iptali istemiyle cuma günü öğleden sonra acil davalar açtık. Bu davalardan ilki savunma alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması istemiyle sonuçlandı. Yeni kararı getirdik ve idarenin elemanları tahliye işlemini durdurdu. Diğer açtığımız davalarda da yürütmeyi durdurma isteklerimiz görüşülüyor, karar çıktıkça idareye ibraz edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Aynı zamanda birinci derece kentsel sit alanı olan bölgenin koruma amaçlı imar planının bulunmadığı, dolayısıyla burada hiçbir restorasyon, tadilat, tamirat ve proje işleminin yapılamayacağına dair bilirkişi raporu çıktığını da ifade eden Özcan, "Ankara 12. İdare Mahkemesi bir iptal kararı verdi. Bu iptal kararını Danıştay'a ibraz ederek tahsislerin kaldırılması ile ilgili ana davamızda yeniden yürütmenin durdurulmasını istedik. Bu da bizim için çok önemli bir gelişme." diye konuştu.

Bu süreç sonunda mahallelinin eskiden olduğu gibi Saraçoğlu'nda huzur içinde yaşamaya devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Özcan, şunları kaydetti: "Buranın ne riskli alan olması söz konusu ne de buradaki çok büyük yüz ölçüme sahip hazine taşınmazlarının kamu hizmetinden vazgeçilmesi söz konusu. Buranın kamu tasarrufundan çıkmaması ve ilk yapıldığı gibi korunması için hukuki mücadeleyi tüm mahalleli olarak sürdürmeye kararlıyız."

'TÜRGEV'E VERİLMEK İSTENİYOR'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan karakuş Candan da Saraçoğlu'ndaki lojmanların Maliye Bakanlığı'na devredilerek, ekonomiye kazandırılması, vakıflara ve kurumlara verilmesi yönünde Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar bulunduğunu hatırlattı. Bu karar hakkında açtıkları davanın devam ettiğini belirten Candan, "Ağaçları, binaları tescilli olan Saraçoğlu'nun çöküntü alanı haline getirilmesine çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Buranın TÜRGEV'e verilerek bir yurt yapılmasının istendiği yönünde duyumlar alıyoruz. Binaların hepsi soyguncular tarafından talan edilmeye başlanmış durumda. Yağmur olukları çalınıyor. Ağaçların tamamı bakımsız, hastalık kapmış durumda. Bu zorunlu tahliyeler yasa dışıdır. Yargı süreci devam ediyor. Buradaki insanların huzurunu kaçırarak buraları boşaltıp, yarın kime ve neye verecekleri belli olmayan insanları işgal ettirerek, devlet eliyle kamusal alanı gasp edecekler. Buna da müsaade etmemiz mümkün değil." şeklinde açıklama yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise Saraçoğlu'na gelerek mahalle sakinlerine destek verdi. Tarihi önemi ve kendine has peyzaj özellikleri bulunan Saraçoğlu'nun korunması gerektiğini vurgulayan Nazlıaka, 465 lojmanda oturan vatandaşların usulsüzce tahliye edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Nazlıaka, "Ankara'nın tarihine, dokusuna, kültürüne sahip çıkmak amacıyla yoğun bir hafta bizi bekliyor. Yok öyle yağma." ifadesini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Saraçoğlu'nu önce çöküntü alanı yapıp sonra TÜRGEV'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER