Aspendos Antik Tiyatro ile Perge Antik Kent'in ortasında kalan Sillyon Antik Kent keşfedilmeyi bekliyor.
Antik dönemin Pamphylia ovasına 230 metre yükseklikte tepeye kurulunan Sillyon Antik Kent, ayakta kalan yapılarıyla Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu dönemi eserlerine ev sahipliği yapıyor. Antalya'nın Serik ilçesi Yanköy mahallesine bağlı Kocagözler mevkiinde yer alan Sillyon Antik Kent, yerli ve yabancı kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turları kapsamında bir Side, bir Aspendos, bir Xatnhos, bir Myra ve bir Perge kadar bilinmiyor. Yöre sakinleri Cumhuriyet tarihi süresince Sillyon Antik Kenti ilk ve tek ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı'nın eski bakan Ertuğrul Günay olduğunu söylüyor.
Antik kente ulaşmada yol güzergahı ve turistler için İngilizce, Rusça, Almanca ve Fransızca levhalar olmadığı için turistlerin kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarının az rağbet gösterdiği ifade ediliyor. Sillyon Antik Kent'in Yanköy sınırları içinde olduğunu belirten köy sakini Fazlı Ekiz, antik kenttin Perge ve Aspendos'a eşit mesafa Side'ye ise uzaklıkta merkezde bir yer olduğunu söyledi.
Sillyon'un diğer antik kentelere göre daha bilinmesinin bugüne kadar bir kazı çalışması yapılmaması olduğunu belirten Ekiz, şunları kaydetti: "5 yıl önce eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Belek'te bir toplantı sonrası Sillyon Antik Kent'i ziyaret etti. Geniş çaplı inceleme yaptı. Antik kenttin gün yüzüne çıkması için çalışma yapacaklarını söylemişti. Ondan öncede ondan sonra da bir yetkili gelmedi. Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu dönemi eserleri, tarihi sarnıçlar ve 13 ve 14 yüzyılda yapılan ve halen ayakta olan camiyi turistler görmeye geliyor. Tabi bir Perge, bir Side, bir Aspendos kadar bilinmiyor. Buranın bilinmesi için kazı çalışması gerekir."
Yanköy'de yaşayan Ayşe Kocagöz, Sillyon'a ulaşım zor olduğu için antik kentin fazla bilinmediğini söyledi. Sillyon'u az da olsa İngiliz, Alman, Rus, Fransız ve Belçikalı turistlerin ziyaret ettiğini belirten Kocagöz, en önemli eksikliklerinin antik kenti bir kaç dilde anlatacak yeterli kaynağın ve ulaşım ve bilgi levhalarının olmaması olduğunu vurguladı.
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Elif Özer'in Sillyon Antik Kent'i ve çevresiyle ilgili yüzey araştırması yaptığını belirten Kocagöz, "Köyümüzdeki bu tarihi ve kültürel zenginliğin bilinmesini istiyoruz. Sillyon'u bakanlığın tanıtmasını istiyoruz. Köyümüze Sillyon'u üç dilde anlatacak yön levhası ve antik kentik hakkı bilgi verecek levhaların dikilmesi gerekir." ifadelerinde bulundu.
Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov, kültür turizmi kapsamında Sillyon'a da turist götürdüklerini, antik kentin sarp bir tepede olması ve çıkış için bir yön haritası olmadığı için yaşlı turistlerin fazla tercih etmediğini kaydetti. Türkiye'de tarihi ören yerlerini hakkında Rusça bilgi veren çok az sayıda levhanın olduğunu anlatan Baranov, bir İngiliz, bir Alman, bir Belçikalı ve bir Fransız kadar Rusların da kültür ve arkeolojik varlıklılara ilgi gösterdiğinin iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Baranov, "Sillyon fazla bilinmiyor. Yeterli bilgi döküman yok. Antik kent sarp bir tepede olduğu için yaşlı turistler çıkamıyor. Genelde genç turistler ilgi duyuyor." şeklinde konuştu. CİHAN