Savcılık, Bakan Karaismailoğlu'nun adının karıştığı yolsuzluk iddiasına soruşturma başlatmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dile getirdiği, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'ın adının karıştığı 15 milyon liralık yolsuzluk iddiasını savcılığın soruşturduğu ve İBB’den olayla ilgili belgeleri istediği ortaya çıktı.

SHABER3.COM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Fatih Altaylı'nın Habertürk Tv'deki Teke Tek programında dile getirdiği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun canlı yayına bağlanarak reddettiği ‘yolsuzluk' suçlamasıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Bakan’ın adının karıştığı yolsuzluk iddiasını savcılığın soruşturduğu ve İBB’den olayla ilgili belgeleri istediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, Bakan Karaismailoğlu'nun İBB'deki görevi sırasında olmayan bir işi yapılmış gibi gösterip ödeme yaptığını öne sürmüştü. Kılıçdaroğlu, "Ulaştırma Bakanlığı yapan kişi eskiden İBB'de Genel Sekreter Yardımcısıydı. İş olmuş gibi tutanak tutuyor, düzenliyor, para veriyorlar. İhale yok, bina da yok. İhale yapılmış gibi tutanağı tutup adama para veriyorsunuz. Bunun hesabı sorulacağına bu adamı bakan yapıyorsunuz. Getirdiniz, bakan yaptınız, ne oldu? Dokunulmazlığı oldu" demişti.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık 2020'de yargıya taşıdığı ve soruşturmayı yürüten savcılığın İBB'den tüm kayıtları istediği dosyayla ilgili süreç şöyle gelişti:

İBB'nin yeni yönetimi, belediyeye ait Medya A.Ş'nin 2018 yılında ihale ettiği “web sitesi yapımı ve organizasyon” işlerini mercek altına aldı. İBB Teftiş Kurulu'na bağlı müfettişler yaptıkları denetimde, ihale kapsamında yapılan ödemelerde usulsüzlüklere rastladı.

Yapılan işlerin tamamına yakınının sözleşmeye uygun olmadığı ve yapılan 15 milyon 458 bin lira tutarındaki ödemenin kamu zararı yarattığı belirlendi. Dönemin harcama ve ihale yetkilisi olan eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve şu anki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da aralarında bulunduğu İBB görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Yolsuzluk haberine önce erişim engeli geldi ardından İçişleri Bakanlığı yolsuzluk dosyalarına el koydu. Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde bir TV programında bakan hakkındaki yolsuzluk iddiasını tekrar gündeme getirdi. Canlı yayına bağlanan Bakan Karaismailoğlu, “Uydurma bir rapordur” dedi ve Kılıçdaroğlu'na 250 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Yolsuzluk iddiaları ile ilgili İBB'nin yaptığı suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

BELGELER SAVCILIKTA

Kaçakçılık Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, 3 ay önce 19 Ekim 2021 tarihinde İBB'ye bir yazı göndererek yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere bazı belgeler istedi. Söz konusu ihalenin evraklarının onaylı suretleri talep edildi.

İhalenin hangi kanun kapsamında, ne zaman ve nerede yapıldığının bildirilmesi istendi. İhaleyi alan İBB şirketi Medya A.Ş ile imzalanan sözleşme ve hakediş dosyalarının onaylı suretleri, bu dosyalarda görev alan kontrol heyeti üyeleri ile kabul komisyonu üyelerinin ve yüklenici şirketinin yetkili temsilcisinin açık kimlik ve adres bilgilerinin iletilmesi talep edildi. İBB, talep edilen bütün evrakı 1 Kasım 2021 itibariyle başsavcılığa gönderdi.

BELEDİYE PARANIN İADESİNİ İSTİYOR

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun sorumlu olduğu 15.4 milyon liralık kamu zararının faiziyle ödemesi için İBB ayrı bir işlem daha başlattı. Karaismailoğlu'na yazı gönderilerek ödemenin yapılması istendi ve ödeme yapılmaması durumunda borcun tahsili için dosyanın hukuk müşavirliğine gönderileceği kaydedildi. Kurum içinde yapılan idari soruşturma kapsamında dosyada adı geçen eski İBB görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılması ve devlet memurluğundan çıkarılması için de işlem başlatıldı.

HİZMET ALINMADAN ÖDEMESİ YAPILMIŞ

Bakan Karaismailoğlu'nun adının karıştığı olayı soruşturan İBB Teftiş Kurulu, raporunda tespit edilen usulsüzlükleri şöyle sıralamıştı:

– 74 adet web sitesi videolarının hazırlanması için 1 milyon 125 bin liralık ödeme yapıldı. Ancak işin yapılması ve tamamlanması için Medya A.Ş'nin İBB'ye sunduğu herhangi bir senaryo olmadığı tespit edildi.

– 15 adet mobil uygulama tanıtım filmi için de senaryo ve ham görüntülerin idareye teslim edilmediği, buna rağmen 900 bin liralık ödeme yapıldığı tespit edildi.

– 50 adet grafik tasarım hazırlama işi için 750 bin liralık ödeme yapıldı. Ancak Medya A.Ş'nin İBB'ye bu işle ilgili sunduğu herhangi bir tasarım onayı yapıldığına dair bir iş listesinin bulunmadığı kaydedildi.

– 25 adet mobil uygulama geliştirme işi için 1 milyon 875 bin liralık ödeme yapıldı. Ancak geliştirme süresi boyunca Medya A.Ş'nin İBB'nin kaynak kod sistemine yüklediği hiçbir mobil uygulama kodu olmadığı tespit edildi.

– 20 adet web uygulamaları uı/ux tasarımı geliştirme ve yayınlama hizmeti için İBB, 5 milyon liralık ödeme yaptı. Sözleşme bitiminde İBB'nin sistemine yüklenen ya da teslim edilen hiçbir kod bulunamadı.

– 3 adet sanal gerçeklik projesi hazırlama hizmetine 2 milyon 380 bin TL ödeme yapıldı. İşin tanımında belirtilen Android ve IOS platformlarında sorunsuz çalışacak, akıllı telefon ve tablet yazılımı ile uygulamalarının idareye teslim edilmediği belirlendi.
<< Önceki Haber Savcılık, Bakan Karaismailoğlu'nun adının karıştığı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER