Yüzde 18,3 ile sermaye yeterlilik rasyosu en yüksek olan ve geçen hafta 13 milyon TL kâr açıklayan Bank Asya’nın, BDDK tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesi şaşkınlıkla karşılandı.
17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu süreci üzerine yürütülen karalama kampanyasının ardından Bank Asya’nın yönetimine hukuksuz bir şekilde müdahale eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün yeni bir hukuk skandalına imza attı. 18,3 ile Türkiye’nin sermaye yeterlilik rasyosu en yüksek olan ve yılın ilk çeyreğinde kâr açıklayan Bank Asya’nın yönetimi, ‘mali yapı’ gerekçe gösterilerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi.
3 Şubat 2014’te BDDK, hukuksuz bir şekilde Bank Asya’nın imtiyazlı paya sahip bazı ortakların, kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösteren bilgi ve belgelerin verilen sürede kuruma gönderilmemesini gerekçe göstererek skandal bir kararla bankaya yeni yönetim atamıştı. Banka ortaklarının itirazları ve 9 Nisan’da BDDK’nın atadığı yeni yönetimin, belgelerin yüzde 91’inin teslim edildiğini açıklaması üzerine hukuksuz işgale son vermesi gereken BDDK, bunun yerine devletin Ziraat Katılım adıyla yeni bir katılım bankası kurduğu gün, siyasi saiklerle ve seçim operasyonuyla Bank Asya’ya el koyma kararı aldı.
14 Mayıs’ta Mehmet Ali Akben’in başkan olarak atanmasının ardından dün İstanbul’da apar topar toplanan BDDK yönetimi siyasi baskıya boyun eğerek TMSF’ye devretti. Bankacılık Kanunu’nun 67. 68, 69 ve 70’inci maddelerinin işletilmesi gerekirken, doğrudan en ağır yaptırım olan 71. Madde’nin işletilmesi hukuken suç. TMSF’ye devri için hiçbir somut bilgi bulunmamasına rağmen BDDK’nın aldığı karar, anayasanın mülkiyet, serbest teşebbüs haklarının da gaspı anlamına geliyor. Hukukçular ve ekonomistler BDDK’nın bu kararın alınmasıyla kurulun özerkliğini yitirdiği, siyasi baskıya boyun eğdiği yorumlarını yaptı.
BDDK’DAN ÖNCE YANDAŞ MEDYA DUYURDU
Aylardır süren yıpratma kampanyasında dün BDDK’nın hukuksuz şekilde Bank Asya’ya el konulacağı tweetter fenomeni Fuat Avni’nin paylaştığı mesajlarla deşifre oldu.
Öğleden sonra ise bankaya el koyma ile ilgili iftira ve manipülasyon haberleri hükümete yakın yayın organları Sabah, Akşam gazeteleri ile A Haber Kanalı ve internet siteleri eliyle üretilerek servis edildi. Bu medya kuruluşları saatler öncesinde BDDK kararının resmi olarak kamuoyuna duyurulmadan önce açıklama metninin ayrıntılarını paylaştı. BDDK’nin gece 22.05 sularında resmi internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasıyla hukuksuzluk ilan edildi. BDDK açıklamasında şöyle denildi: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 29/05/2015 tarih ve 6318 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka’nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka’nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verilmiştir.”
BDDK’nın kararının ardından saat 23.45 sularında iki minibüs ile Bank Asya genel merkezine gelen TMSF yetkilileri, bankanın 9. katında bulunan genel müdürlüğe çıktı. Yaklaşık 20 kişilik grubu banka yetkilileri karşıladı. Emniyet ekipleri, banka çevresinde güvenlik önlemi aldı.
Zaman