Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen)Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, memur ve emeklisinin ağustos ayında yapılacak toplu sözleşmeyi beklediklerini belirtip, bu nedenle sözleşmeye imza koyacak yetkili sendikalar ile hükümetin memurlara, öğretmenlere kulak vermeleri gerektiğini söyledi.
Aktif Eğitim-Sen genel merkezine yurdun dört bir yanından özellikle öğretmenlerden gelen talepleri paylaşan Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, toplamda 44 maddeden oluşan söz konusu taleplerin takipçisi olacaklarını söyledi. Sefa Zor memurlardan gelen talepleri şöyle sıraladı: "Kamu çalışanına; 2016 yılı için yüzde 10+10+enflasyon farkı ve 2017 yılı için yüzde 10+10+enflasyon farkı verilmelidir. Doğum sonrası aylıksız izin kullanan kadın memurların maaşları (iki yıla kadar) iki bölü bir oranında ödenmelidir. 657'nin 202. Maddesindeki 'herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500 ibaresi 3 bin 500' olarak değiştirilmelidir. Çocuk yardımının arttırılması için yine 657'nin 202. Maddesi 'çocuklardan her biri için de 250 ibaresi 750 olarak değiştirilmelidir. 657'nin 208. Maddesindeki en yüksek devlet memuru aylığının 4 katı tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir' ibaresiyle ölüm yardımı ödeneği arttırılmalıdır. Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilmelidir. Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm memurlara 'Bayram İkramiyesi' ödenmelidir. Memur maaşlarına uygulanan vergi dilimi yüzde 15'e sabitlenmelidir. Öğrenimlerine devam edemeyen, çalışmayan gençler için Genel Sağlık Sigortası Primi uygulamasında 18 yaş sınırı 25 olarak değiştirilmelidir. Doğum yapan kadın memura doğumdan önce 2 ay, doğumdan sonra 6 ay olmak üzere toplamda 8 ay analık izni verilmelidir. Kamu ve eğitim çalışanları için de günlük öğle yemeği gider desteği sağlanmalıdır. Eğitim kurumlarında görevli olan yönetici ve öğretmenlere fiili olarak nöbet tuttuğu günlerde ilave 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir. Alan ayrımı yapılmaksızın tüm öğretmenlerin aylık karşılığı girecekleri ders saati 15 saat olarak belirlenmelidir. Branş öğretmenleri 40 saate kadar fiilen derse girebilmelidir. Eğitim Kurumu yöneticilerinin, ders niteliğindeki yönetim görevleri karşılığında ödenen ek ders saatleri eşitlenmelidir... Okul öncesinde etkinlik saatleri 40 dakikaya düşürülmeli ve Okul Öncesi Öğretmenleri de teneffüs yapabilmelidir. Öğretmenlere kılık kıyafet serbestliği getirilmelidir. Öğretmenler tüm müze ve ören yerlerine ücretsiz girmelidir. Eğitim kurumlarında, eğitim bölgelerinde eğitim çalışanlarının okul çağına gelmemiş çocukları için çocuk bakım odaları açılmalıdır. Sendika üyeliğinin kazanılması ve üyeliğin sona ermesi iş ve işlemleri e-devlet kapısından yapılabilmelidir. MEB'ce yapılan sınavlarla ilgili oluşturulan komisyonlarda il ve ilçe sendika temsilcileri de yer almalıdır."
Bir önceki toplu görüşmelerden memurların ve öğretmenlerin zararla çıktığını ancak, aynı görüşmeleri yapan sendikadan bir milletvekili çıktığını hatırlatan Zor, yetkili sendikanın çalışanın yanında ve taleplerinin karşılanması yönünde olması, başka hesaplar yapmaması gerektiğini söyledi. Her öğretmenler gününde hükümet yetkililerinin öğretmenleri öğretmenlik için kutsal meslek diyerek övdüklerini sözlerine ekleyen Sefa Zor, "Ama bu kutsal mesleği icra edenlere değer vermedikleri gibi özlük haklarındaki iyileştirmeler konusu sorulduğunda 'çalışmalarımız devam ediyor' diyerek öğretmenlerimizi oyaladıklarını, önem vermediklerini görüyoruz. Osmanlı Devleti´nin kurucusu Osman Bey´e Şeyh Edebali´nin öğütlediği ve günümüz devlet büyüklerimizin de çok defa söylediği 'İnsan´ı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü hatırlatarak yetkilileri, nesilleri yetiştiren öğretmenlerimize hak ettikleri değeri vermeye ve bu değeri sözde bırakmamaya davet ediyorum." diye konuştu. CİHAN