Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nde seçim heyecanı başladı. Genel başkan adaylarından Gazi Hüdaverdi Mercan ve beraberindeki heyet, Sakarya Şube Başkanlığı'nı ziyaret ederek, seçildikleri taktirde yapacakları hizmeti anlatıyor.
Türkiye genelinde 43 ilde şubesi, 17 ilçede temsilciği olan ve şehit ailesi ve gazilerden oluşan yaklaşık 10 bin üyesi olan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği 2 Mayıs 2015 tarihinde yeni yönetim için kongreye gidecek.
Kongrede genel başkan adayı olan Hüdaverdi Mercan, beraberindeki heyet seçim çalışmaları çerçevesinde Sakarya şubesini ziyaret etti. Mercan, ziyarette, seçildikleri taktirde yapacakları hizmetlerden bahsetti. Bu hizmetleri seçim beyannamesine de koyan Mercan, tüm üyelere ücretsiz avukat desteği vereceklerini belirtti. Genel merkez ve tüm şubelere profesyonel kurumsal internet siteleri kuracaklarını ifade eden Mercan, vaatlerini şöyle sıraladı: "Bankalar ile görüşmeler gerçekleştirerek maaş promosyonu anlaşması imzalanacak. Çeşitli nedenlerle dernekten çıkartılanların yeniden üyeliğe kabulleri genel merkez tarafından yapılıp, genel başkan tarafından rozetleri takılacaktır. Dernek şube sayısı arttırılarak şube olmayan il kalmayacak. Şehitliklerin bakım ve onarımı için gerekli çalışmalar yapılacak. Gelir, giderlerde tam bir şeffaflık sağlanacak. Bağımsız denetim şirketi ile protokol yapılacak. Şehit ve Gazi Dergisi hazırlayacağız."
Avrupa Birliği hibe fonlarından genel merkez ve bütün şubelerin istifade edebilmesi için proje gerçekleştireceklerini dile getiren Mercan, "Şehit yetimleri ile harp ve vazife malullerinin çocuklarından üniversiteye gidenlerin eğitimlerinde kullanılmak üzere burs verilecek. Şehit ve gazi sinema filmi projemiz var. Ayrıca, şehit aileleri, gaziler ile harp ve vazife malulleri ile ilgili kamu spotu hazırlayacağız. Elektronik Belge Yönetimi Sistemi (EBYS) e-İmza Sistemi kuracağız." dedi.
YASA ÇALIŞMALARI
Kanunlarda, 'gazi' ve 'şehit' kavramlarına açıklık getirilerek gerçek bir tanıma kavuşturulması için mücadele edeceklerini anlatan Mercan, bütün şehit yetimlerine iş hakkı verilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Emsal maaşı almayan 'Er Gaziler' ile 'Harp ve Vazife Malulleri' maaşlarının en az 'sözleşmeli er' maaşına endekslenmesinin sağlanacağını vurgulayan Mercan, şu çalışmaları da yapacaklarını kaydetti:
"Öğrenim ve tütün ikramiyesi tutarlarının artırılması. Devlet övünç madalyası verilenlere madalya maaşının bağlanması. Hastanelerden öncelikli yararlanılmasına ilişkin uygulamada var olan sorunların çözümlenebilmesini teminen Sağlık Bakanlığı ile gerekli görüşme ve yazışmalar yapılacaktır. Şehit aileleri, Gaziler ile Harp ve Vazife Malullerinin MKE'den temin edeceği ithal tabancalardan vergi, gümrük vs. muafiyetinin sağlanması için gerekli görüşmeler yapılacaktır. Şehit anne ve babalarına ayrı, ayrı bağlanan maaşların en az asgari ücret seviyesine çekilmesi. Sakatlık derecesine bakılmaksızın 15 yılda tüm gaziler ve ordu vazife malulleri'nin emekli olabilmeleri hakkının tanınması. Ordu vazife malullerinin her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin alımında katılım payından muaf tutulması."
CİHAN