Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaşayan şehit madenci ailesi 700 lira aylıkla yaşam mücadelesi veriyor. Kocasını kaybeden şehit madenci eşi biri epilepsi diğeri böbrek hastası olan iki çocuğu ile zor şartlar altında geçinmeye çalışıyor.
Alaplı ilçesine bağlı Musabeyli köyünde oturan Şahizar Günay, eşini 1983 yılında Kandilli'de meydana gelen grizu faciasında kaybetti. Eşinin maden şehidi olmasının ardından biri epilepsi diğeri böbrek hastası olan Çetin ve Tuncay isimli iki oğlu ile baş başa kaldığını ve devlet yetkililerinden yarım istediğini söyledi.
Ailenin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini öğrenen ve aileye köy muhtarı Cengiz Duman ile birlikte ziyarette bulunan Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı ve Amele Birliği Armutçuk Şube Başkanı Çetin Yiğit, Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda çalışan işçilerin kendi arasında topladığı bir miktar parayı teslim etti.
Aileye maddi ve manevi olarak destek çıkacaklarını kaydeden Çetin Yiğit, "Madencilerimiz ailelerinin geçimini sağlamak ve ülke ekonomisine katkı sunmak için maden ocaklarında can veriyor. Ne yazık ki o maden şehidi defin edilene kadar hatırlanıyor ve ondan sonra kimse hatırlamıyor. Hükümetimiz Soma'da yaşanan ve 301 madencimiz hayatını kaybettiği olayla ilgili özel bir yasa çıkarttı. Fakat benzer durumda olan diğer maden şehidi aileleri bu yasadan faydalanamadı. Düşünebiliyor musunuz? Musabeyli köyünde ki şehit madenci ailesi 700 TL ile geçinmeye çalışıyor. Şehidimizin bir çocuğu epilepsi hastası, sürekli doktor kontrolünde. Diğeri böbrek yetmezliği nedeniyle haftada üç gün diyalize giriyor. Bu aile 700 TL ile nasıl geçinsin. Bu çocuklardan en azından bir tanesine devletimiz sağlık koşullarını da göz önünde bulundurarak uygun bir iş verse aile kendi ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelir. Biz dernek olarak bu tür örneklerle çok karşılaşıyoruz. Bu nedenle de sayıları çok olmayan şehit madenci ailelerinin Soma yasasından faydalandırılmasını istiyoruz. Şu ana kadar gerek milletvekilleri ve gerekse bakanlıklar düzeyinde birçok girişimde bulunduk. Bize sürekli çalışma yapıldığı ya da yapılacağı söylendi. Ancak şu ana kadar nihayete ermiş bir girişim söz konusu değil. Buradan bir kez daha milletvekillerimize, bakanlığa sesleniyorum; şehit madenci ailelerine sahip çıkalım. Onları kaderleri ile baş başa bırakmayalım." dedi. CİHAN