Türkiye'den 70 firma, Almanya'nın Köln şehrinde tertip edilen ISM 2016 Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı'nda ürünlerini tanıtıyor. Fuarda firmalarca sunulan şekerleme ürünlerine ilgi yoğun.
Fuardan ihracatçı da umutlu. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ISM'de yer almanın hem ihracat hem itibar adına önemli olduğunu vurguladı.
Sektörün Rusya ile gerilimden payını aldığına işaret eden Mete "Bölgede de sular durulmuyor. Bu nedenle yeni yer arayışlarımız devam ediyor, dünyayı karış karış araştırıyoruz ve yeni ülkelere ihracatımızı yönlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.
Market araştırmaları yapıp hedef ülkeler belirlediklerini dile getiren Mete, şunları kaydetti:
"Araştırmalarımız dâhilinde belirlenen ülkelerde ticaret heyetleri ve alım heyetleri ile nokta atışlarımızı arttırmaya devam etmeyi planlıyoruz. Yine ticaret merkezi açma projelerimiz devam ediyor. Hedef ülkelerimiz Güney Afrika, Japonya, Çin, Tayland, Güney Kore, Hong Kong, Endonezya, Malezya, Singapur, Dubai, Suudi Arabistan, İran, Peru, Brezilya, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Bolivya, Amerika, Kanada, Meksika, Almanya, Rusya, Fransa, Fas, Tunus, Cezayir, Israil, Nijerya, Gana, Angola."
"BU ŞARTLARDA İHRACAT BAŞARI"
Mete, ihracatta 2016'nın iyi başlamadığına temas etti. 2015 Ocak ayında ilk 10 günlük ihracatın bu sene yüzde 30 gerilediğini bildiren Mete, şu açıklamalarda bulundu:
"İlk 10 günde ciddi gerileme var. Toparlanma temenni ediyorum ama böyle devam ederse 'yüzde 10 eksi ile kapatırız' diye kaygılıyız. Dünyada devam eden dalgalanmalar bizi de etkiliyor. Bizi etkilediği gibi mal sattığımız ülkeleri etkiliyor. O ülkelerin para birimleri oynuyor, satışlarımız geriliyor. Türkiye'den mallara olan karşı tavır da bizim için olumsuz oluyor."
Sınır kapıları ile ilgili sorunun ihracata darbe vurduğunu anlatan Mete, şöyle devam etti:
"İktidar haklı olarak güvenliği esas alıyor. Başka kanallardan mallar gönderilebilir. İran daha etkin hale gelebilir. Ancak İran ile ticari bağlarımızı arttırmak için samimi adım attık ama onlardan aynı samimiyeti göremiyoruz."
Dünyada ihracatın daraldığını belirten Zekeriya Mete, "Hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe yüzde 8,7 daralma görülüyor. Oranın bu şekilde olma nedeni iç dinamiklerde görülen, C şekeri ve DİR ile ilgili sorunlardır. Yapılan ihracatı şu şartlarda başarılı buluyoruz." ifadelerini kullandı.
Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise 2015'i yorumladı ve 2016 hedeflerinden söz etti. 2015'te hedef ülkelerden alıcıları Türkiye'ye getirdiklerini vurgulayan Kadiroğlu, "İlk etapta Endonezya ve Fas'tan habercileri ağırladık. Bu faaliyetlerimiz artarak devam edecek." dedi.
Kadiroğlu, tanıtım adına fuarların yanında kültürel etkinliklere de katıldıklarını duyurdu. Kadiroğlu 2016'da 20 tanıtım faaliyeti yapacaklarını paylaştı. Kadiroğlu, ihracat için yeni hedef bölgeleri de Asya, Afrika ve Amerika olarak ilan etti. Kadiroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"2015'te şekerleme sektörü de daralan genel ihracattan etkilendi. Ancak gerek sektörümüzün kendi iç dinamikleri gerekse İran anlaşması ile bölgemizde başlayan olumlu döneme bağlı olarak bu sene çok daha iyi geçecektir."
CİHAN