...
İlk çeyrek sonuçları yakında açıklanacak. En önemli gündem maddeleri FED’in faiz artırım sürecinin ne zaman başlayacağı, Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı arasındaki faiz gerginliğinin bitip bitmediği, İran yaptırımlarını kademeli olarak sona erdiren nükleer anlaşmanın sonuçları ve 7 Haziran seçimleri.
Cuma günü açıklanan ve faiz artışı öncesi olumlu algılanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması, şimdilik tansiyonu düşürdü. Ancak unutulmaması gereken husus, FED artık istihdam verisine odaklanmayacak. Enflasyon bir numaralı faiz artırma gerekçesi. ABD ekonomisi artık faiz artışına hazırlanıyor, bunu aklınızdan çıkarmayın. Deflasyonla boğuşan Avrupa ve Japonya, eski büyüme hızını kaybeden ve enflasyon verisinden sonra faiz indirimlerini hızlandıracak Çin, yaklaşan duruma kendine göre önlem alıyor. Bu noktada Türkiye, kendisi için avantajları da bulunan süreçte gereksiz polemiklere, uygulamalara ve yabancı yatırımcıyı ürküten girişimlere ve en önemlisi demokraside daha önce attığı adımlara ters politikalara girişmeseydi bu süreç çok daha rahat atlatılabilirdi.
Dolar ne olur?
Cuma günü merakla beklenen ABD tarım dışı istihdam verisi 126 bin kişilik artışla beklentilerin gerisinde kaldı. Beklenti 248 bin kişilik artış idi. FED’in faiz artışı için ikincil öneme düşen bu veri doları bir ara 2,56 liranın altına çekip Euro/dolar paritesini 1,10’un üzerine taşıdıysa da sonrasında dolar kayıplarını azalttı. Bu veri FED’in artık olmazsa olmazı değil. Asıl bakılan veri çekirdek enflasyon. FED’in ne zaman faiz artışına gideceği konusunda “yaz ayları içinde” tabiri halen geçirli. (Haziran muhtemel) Zira FED bir kez faiz artırarak durumu test etmek isteyecektir. Güçlü doları destekleyen en önemli unsur bu faiz artış süreci. Ancak zayıf Avrupa ve 14 yılın düzeltme hareketinin henüz ortalarında olmamız sebebiyle bu noktada kısa bir süre aşağı yönlü dalgalansa da Euro ve lira karşısında bir süre sonra yeniden sert bir yükseliş dalgasının başlayacağı izlenimini veriyor. İçeride özellikle Merkez Bankası’nın ihtiyatlı duruşunu muhafaza etmesi ve Cumhurbaşkanı’na verilen brifingin ardından Merkez Bankası’na yönelik baskıların zayıflaması liraya destek veriyor. Yüksek çıkan mart ayı enflasyon verisi ihtiyatlı duruşun devam edeceğini gösterdiğinden nisan ayı içindeki TCMB toplantısından faiz indirimi gelmeyecektir. Dolar 2,50-2,65 aralığı en azından bir süre daha devam edebilir.
...