Hukuk Profesörü Murat Şen, Meclis'e sunulan sulh ceza hakimliklerinin kaldırılması teklifinin tarihi bir fırsat olduğunu söyledi. Şen, "Kanun teklifi, hukuk devleti, adil yargılanma, kişilerin hukuka güven duygusunu sarsıcı olumsuz uygulamaların önüne geçmek için tarihi bir fırsattır." dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'proje' olarak nitelediği sulh ceza hakimliklerinin kaldırılması için CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından verilen kanun teklifine akademisyenlerden de destek geldi. Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Murat Şen, sulh ceza hâkimliklerinin kurulmasıyla, tabii hakim ilkesi, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliğinin zarar gördüğünü söyledi.
Tabiî hâkim, kanunî hâkim veya doğal yargıç güvencesinin Anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Şen, "Şayet uyuşmazlık, olaydan sonra çıkarılacak bir kanunla kurulacak bir mahkeme tarafından yargılanırsa, kişiye veya olaya özgü mahkeme kurma durumu söz konusudur. Ayrıca sulh ceza hakimlikleri, bu mahkemelerin kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz yolunu kapatarak hukuk güvenliği açısından ikinci bir olumsuz durum oluşturmuştur. Bu durum hukuk güvenliğini zedelemiştir." dedi.
'TEKLİF, TARİHİ BİR FIRSATTIR'
Hukuk Profesörü Murat Şen, sulh ceza hâkimliklerinin hukuk güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığını kaydetti. Bu anlamda kanun teklifinin tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayan Şen şunları söyledi: "Sulh ceza hakimlikleri, tabii hakim ilkesine aykırı tarzda yapılandırılması, az sayıda ve itiraz mercii olarak bir üst mahkemenin öngörülmemiş olması yönleriyle kaldırılması gereken yargı mercileridir. Dolayısıyla bu amaçla verilen kanun teklifi, hukuk devleti, adil yargılanma, kişi özgürlüğü ve güvenliğini sağlayıcı ve son dönemde kamuoyunda çok sıkça tartışılan ve kişilerin hukuka güven duygusunu sarsıcı olumsuz bir kısım uygulamaların önüne geçmek için tarihi bir fırsattır." CİHAN