ANKARA (CİHAN)- İçişleri Bakanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı birlikte yürüttüğü Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklik yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin 5. maddesinde "Namlu ucundan olacak silahlarda namlu içerisinde; fişek yatağı hariç olmak üzere namlu uzunluğunun en az yarısı uzunlukta çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet sacı' ve bu sac ile namlu ucu arasında kalan kısımda olacak şekilde sacın geniş yüzeyine dik olarak konumlandırılmış çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet pimi' olmalıdır. Emniyet pimi yerine, namlu emniyet sacının olduğu kısım fişek yatağı ile aynı eksende olmayacak şekilde en az 1,5 mm eksen kaçıklığına sahip olarak da imal edilebilir. Emniyet sacı fişek yatağı tarafında olmalıdır. Belirtilen sac ve pim, namlu içerisine kolayca çıkartılamayacak şekilde yerleştirilmelidir. Namlu ağzının çevresi karşıdan bakıldığında görülecek şekilde ve kolayca çıkmayacak turuncu renkli boya ile boyalı olmalıdır." değişikliği yapıldı.
Aynı maddeye "İhraç edilmek üzere imal edilecek silahlarda; birinci fıkranın (b), (c), (d), (e), (f) ve (ğ) bentlerinde belirtilen üretim esasları aranmaz." fıkrası eklendi.
Yönetmeliğin 10. maddesinin birinci fıkrası "Bu Yönetmelik kapsamına giren silahların ithal ve ihraç işlemleri genel hükümlere göre yerine getirilir. Ancak 5'inci maddenin üçüncü fıkrasına göre ihraç edilmek kaydı ile üretim yapmak için verilen üretim izin belgeleri kapsamında üretilerek yurt dışına ihraç edilmiş olan silahların çeşitli sebeplerden dolayı iade edilmesi halinde veya yurt dışı fuarlarda sergilenmek için geçici ihracat ile yurt dışına çıkartılmış silahların geri getirilmesi durumunda; 5'inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen esaslara uymayan silahlar hiçbir suretle yurt içi piyasaya arz edilemez." şeklinde değiştirildi. Aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
Yönetmeliğin 11. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirildi: "Bu silahların ithalinde her bir model için 6'ıncı maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen teknik resim ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat edilerek uygun görülecek her bir modelden bir adet silah için ön ithal izin yazısı alınır. Anılan yazı ve ithalatı gerçekleştirilen her bir modelden 1 adet numune silah ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat edilir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan ön ithal izin yazısı ve 1 adet numune ile birlikte İçişleri Bakanlığına müracaat yapılır. İçişleri Bakanlığı tarafından jandarma veya polis kriminal laboratuvarlarına üretim esasları bakımından incelettirilir. İnceleme neticesinde 5 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen üretim esaslarına uygun olduğu belirlenen silahın ithaline ilişkin görüş verilir."
Aynı maddeye "İhraç edilen silahlardan 10. maddenin birinci fıkrası uyarınca ülkeye geri getirilen silahlar için bu madde hükümleri uygulanmaz." fıkrası eklendi.
Yönetmelikte yer alan 'Sanayi ve Ticaret' ibareleri 'Bilim, Sanayi ve Teknoloji' olarak değiştirildi. Geçici 1. maddesine "Yönetmelik yayımı tarihine kadar ihraç kaydı ile alınmış olan üretim izin belgelerinin, bu yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde, yönetmelikte yer alan esaslara göre yenilenmesi gerekmektedir. Bu süre sonunda yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara aykırı üretim yapanlara ilişkin kanunda yer alan cezai hükümler uygulanır." fıkrası eklendi. CİHAN