Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sözleşmelerinin çok altında pirim ödeyen futbolcularla ilgili yapılan düzenlemeden sonra şimdide doktor ve mühendislerin çalışma başlattı.
SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, primlerini asgari seviyeden ödeyen doktor ve mühendisler için 'meslek kodu' uygulaması getirileceğini, her şehirde minimum kazanç oranı belirlenerek ona göre pirim isteneceğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konu hakkında farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlattığı, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamında Bursa'da toplantı düzenledi. SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz ile SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, Divan Hotel'de düzenledikleri basın toplantısında proje hakkında bilgi verdi.
İsmail Yılmaz, kayıt dışılığın yüzde 37.32'lere kadar düştüğünü ancak AB ülkelerine göre çok geride olduklarını söyledi. Sigortasız işçi çalıştıran işletmelerin, para cezalarının yanı sıra bir yıl teşviklerden men edildiğini hatırlatan Yılmaz, kurumları uyardı. 2015 yılı verilerine göre, kadınlarda kayıt dışılığın yüzde 44.58 olduğunu, erkeklerde bu oranın yüzde 27.20 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, kayıt dışılığın kadınlarda daha fazla olduğunu vurguladı. 15-19 yaş arası yüzde 66, 20-24 yaş arasında ise yüzde 35 kayıt dışılık olduğunu dile getirdi.
DOKTORLAR VE MÜHENDİSLER İÇİN MESLEK KODU UYGULAMASI GELİYOR
Asgari seviyeden prim bildiriminde bulunan futbolcularla ilgili geçtiğimiz yıllarda bir düzenleme yapıldığını ve o alanda bir sorun kalmadığını belirten Yılmaz, şimdi ise serbest çalışan doktorlar ve mühendisler için benzer çalışma yapılacağını kaydetti. Asgari prim bildirenlerin sayısının yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: "Tüm sigortalılar içindeki oranı yüzde 36.7 olduğunu görüyoruz. Meslek Kodu uygulaması ile meslek gruplarının primlerini yükseltmek istiyoruz. Önce meslek örgütleri ile görüşeceğiz ve şehirler için minimum bir oran belirleyeceğiz. Mesela bu ilde bir doktorun 3 bin ya da 5 bin liranın altında kazancı olamayacağı gibi bir meslek kodu uygulamasına geçiyoruz. Yasal zorunluluğa da bu düzenlemenin ardından geçeceğiz."
CİHAN