Şiddetsiz Toplum Derneği, Türkiye'de insanlara, doğaya, hayvanlara ve kentlere yönelik şiddetin önlenmesi için 'Şiddetsiz Türkiye' girişimini başlattı. Dernek Başkanı Rıza Sümer, şiddetle ilgili hukuk ve güvenlik alanında yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi.
Şiddetsiz Toplum Derneği, 'Şiddetsiz Türkiye Girişimi' projesini başlattı. Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi'ndeki Erol Yaşar Türkalp Konferans Salonu'nda tanıtılan projeye 3 üniversite ve bazı kamu kuruluşları destek verdi. Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer yaptığı açıklamada, şiddetle ilgili hukuk ve güvenlik alanında yapılması gerekenlerin olduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarının da buna destek vermesini istedi. Sümer, "Çatışmaların dağlarda olduğu sürede, 'acaba binlerce insan toplansa da dağlara doğru yürüse' dedim. İzci yürüyüşü gibi ve o silahlara karşı 'kente in ama silahsız in, siyaset yap' diyebilsek. O konudaki mesajlarımızı topluma yansıtamadık. Eğer aileleri ve gençleri bir program dahilinde sürece katacak bir ulusal seferberlikle yapılmaya çalışılanları takviye edemezsek bugünkü şiddet yarına kan davaları bırakır. O nedenle Şiddetsiz Toplum Derneği Ankara'daki bütün üniversiteleri çağırdık. Şiddetsiz Türkiye sloganını herhangi bir Avrupa Birliği projesinden hibe alarak döndürmeyi de düşünmüyoruz. Çünkü bu Türkiye'nin ilk sorunudur. Bu projenin amacı sivil toplum olarak, halk, yurttaş olarak mutlaka bir şeyler yapmalıyız." ifadelerini kullandı.
GİRİŞİMİN HEDEFLERİ
Girişimin hedefleri arasında; katılımcı kuruluşlar arasında iletişim ve iş birliğinin güçlendirilmesi, etkin olarak çalışan 80 bin dernek, vakıfların ana sözleşmelerine 'insana, hayvana ve çevreye yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili olarak ülkenin her yerinde etkinlik düzenlenebilir' maddesinin eklenmesi, bireylerin şiddetten korunma ve koruma konusunda güçlendirilmesi yer alıyor. CİHAN