Sigara akciğer kanserini yüzde 20 artırıyor!


Yapılan araştırmalarda, sigara içen erkeklerde akciğer kanserine yakalanma riskinin 20 kat fazla olduğunu gösterdi. Akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigaradan kaynaklandığını belirten uzmanlar, hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla, sigara içenler arasında akciğer kanseri riskinin 10 kat veya daha fazla artışa neden olduğunu söyledi.

Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Yüncü, akciğer kanseri teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Pasif içiciliğinde riskli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Yüncü, şunları dile getirdi: "Araştırmalar, sigara içen erkeklerde akciğer kanserine yakalanma riskinin 20 kat fazla olduğunu gösteriyor. Hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla sigara içenler arasında akciğer kanseri riski 10 kat veya daha fazla artış gösteriyor. Hala en tehlikeli kanser türlerinin başında gelen akciğer kanserlerinin en büyük nedeni sigara! Daha hızlı ve kötü klinik gidiş gösteren bazı kanser türleri olsa da, akciğer kanseri günümüzde en çok öldüren kanser haline gelmiş durumda.

PASİF İÇİCİLİKTE RİSKİ ARTIRIYOR

Akciğer kanserinin büyük çoğunluğunda (Yüzde 80) neden sigara içimidir. Sigaranın içilen her sigarada bir, bir genetik mutasyonun başlamasına neden olduğu ileri sürülmüştür. Sayısız araştırma hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla sigara içenler arasında bu kanser riskinin 10 kat veya daha fazla arttığını gösteriyor. Amerikan Kanser Derneği'nin 1 milyondan fazla Amerikalı'da yaptığı araştırmada sigara içen erkeklerde akciğer riskinin 20 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir.

SİGARA İÇMEYENLER DE AKCİĞER KANSERİ OLABİLİR

Sigara içmeyenler de akciğer kanserine yakalanıyor. Ancak yakalanma olasılığı daha düşük. Genetiğin önemli bir rolü var. Yani ailesel kanser riski olan kişiler. Pasif içicilik de kanser riskini artırıyor.

HASTALIĞIN EVRESİ CERRAHİ TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ

Akciğer kanserinde bilinen en iyi tedavi yöntemi uygun vakalarda cerrahidir. Cerrahi tedavide en önemli kriter ise hastalığın evresi. Evre I-II' de ilk seçilecek yöntem genellikle cerrahi tedavidir. Bu evrelerde cerrahi tedavi genellikle küratiftir. Yani iyileşme veya şifa sağlanabilir. Evre I' de kemoterapinin rolü, etkinliği belirsizdir, yalnızca tümör boyutu 4 santimden büyük hastalara kemoterapi önerilir. İyi bir performansa sahip Evre II hastalarda, ameliyat sonrası kemoterapi yaşamı uzatır. İleri evrede ise hastalıkların yüzde 85'inde ilk tedavi seçeneği kemoterapi veya radyoterapidir. Kanserin bölgesel lenf bezlerine uzak organlara yayılımının ve hastanın tedaviyi tolere edip edemeyeceğinin belirlenmesi büyük önem taşır.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

•Öksürük.
•Nefes darlığı.
•Göğüs ağrısı.
•Ses kısıklığı.
•Öksürükle kan gelmesi.
•Metastaz varlığında; kemik ağrıları, nörolojik belirtiler, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama."

CİHAN
<< Önceki Haber Sigara akciğer kanserini yüzde 20 artırıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER