Haber Türk'ün haberine göre, küresel bir sorun olan sigara, alkol tüketimi ve buna bağlı hastalıklar önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Vücudumuzdaki tüm organları etkileyen sigara, vücudumuzu birbirine bağlayarak bir köprü görevi gören omurgamızın sağlığımızı da olumsuz etkiliyor.
KANSERLERİN YANI SIRA OMURGA SAĞLIĞINI DA BOZUYOR
Sigaranın sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuz etkiler herkes tarafından bilinen bir gerçek. Vücudumuzdaki bütün organları olumsuz olarak etkiyen sigara, bronşit astım, mide ülseri ve kalp damar hastalıkları, dudak testis gırtlak kanserlerine neden olduğu gibi omurga sağlığını da olumsuz etkiliyor. Omurlar arasındaki disklerin beslenmesini ciddi derecede bozuyor.
SİGARA İÇİYORSANIZ...
“Sigara içenler içmeyenlere göre yaklaşık 45 kat daha fazla bel ve boyun hastalıklarına yakalanma riskine sahip.”
Bu bilginin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk;
“Sigara içenler ne kadar egzersiz yaparsa yapsınlar sigara içmeyenlere göre yaklaşık 45 kat daha fazla bel ve boyun hastalıklarına yakalanma riskine sahip. Çünkü sigara tüketimi kemikler arasındaki yastıkçıkların çabuk eskimesine neden oluyor. Ayrıca alkol tüketimi de benzer sorunlara yol açıyor. Ama söz konusu kalan alkolizm düzeyindeki kişiler için geçerli” dedi.
ÖNCE BIRAKMAYI İSTEMENİZ GEREKİYOR!
Sigarayı bırakmanın kolay olmadığını, pek çok kişinin başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yüzüak ise, "En büyük etken ise sigarayı bırakma isteği ve iradesidir. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak her ne kadar güç olsa da imkansız değildir. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir ve yaklaşık iki üç hafta sonrasında bu yoksunluk hissi minimum seviyeye düşer."
SİGARAYI 50 YAŞINDAN ÖNCE BIRAKIRSANIZ...
Sigara kullanımının, başta kanser, kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere 50'den fazla sağlık sorununa neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Yüzüak; "Sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 20 kat fazladır. 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 azaltmış olur. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile sigaranın bırakılmasına yardımcı olunmaktadır. Tıbbi tedavi, motivasyonel destek tedavisi ile birlikte uygulanırsa sigarayı bırakma başarısı artar. Herkesi duyarlı olmaya ve sigarasız yaşama davet ediyorum."
YOKSUNLUK BELİRTİLERİYLE SAVAŞIN!
Uzm. Dr. Murat Yüzüak, "Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu dönem aynı zamanda sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir ve genellikle kişi en çok bu dönemde zorlandığı için sigaraya yeniden başlar. Öte yandan sigara içenlerde ödül gibi hissedilen değişikliklerin devamını sağlamak için tekrarlanan sigara içme eylemi zamanla alışkanlık halini almıştır ve kişi çoğu kez farkında olmadan, nikotin ihtiyacı yokken bile sigara yakıp içmeye başlamıştır. Ayrıca bu sık tekrarlanan sigara içme eylemi, günlük hayatındaki pek çok faaliyeti ile ilişkilendirilmiştir (çay, kahve, yemek sonrası, eğlence ve arkadaş ortamı, vs).
Sigara bırakıldığında 2-3 hafta süren fiziksel yoksunluk belirtilerinin yanı sıra günlük hayattaki sigarayı çağrıştıran unsurlar da zorlayacaktır. Bize başvuran hastalarımıza öncelikle, detaylı kan tahlilleri, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, EKG ve soluk havasında CO ölçümü yapılıyor. Nikotin bağımlılık derecesine göre hastaya verilebilecek tedavi belirleniyor" diyor.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Uzm. Dr. Murat Yüzüak, sigarayı bitirmeye karar verenler için şu önerilerde bulundu; "Tarihi belirleyin, sigarayı bırakmak için en uygun olanı, yaklaşık 7-10 gün sonrasında bir gün tespit edip o gün sigaranın bırakılacağına karar verilmesidir. Hemen ardından bu karar yakınlar, komşular ve iş arkadaşları ile paylaşılmalıdır. Bu kararınız için destekleyici olacaktır. Sigarayı bırakmaya karar verenlerin en büyük korkuları tekrar sigaraya başlayıp yakınlarına mahcup olmaktır. Böyle bir durumda kendinizi başarısız hissetmeyin. Çünkü sigarayı bırakma denemesinde 7-9 başarısız girişimden sonra başarılı olunmaktadır. Kişinin aile, iş ve arkadaş çevresi kalabalık ve destekleyici ise başarı oranı çok yükselir. Bu yüzden bırakma kararını onlarla paylaşıp, desteklerini almak çok önemlidir. Gerektiğinde yardım alın,bırakmaya birkaç gün kala sağlık profesyonellerinden yardım almak, başarı oranını 4 kat artırır. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok artırır.
KİLO ALACAĞIM DİYE KORKMAYIN!
Kilo için üzülmeyin, sigarayı bıraktıktan sonra az da olsa bir kilo alımı görülebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kolaylıkla bu kilolardan kurtulmak mümkündür. Hastalar bu dönemde diyete başlayarak, sigarayı bırakmanın yaratacağı stresi arttırmamalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra diyet yapabilirler. Sigara içilen ortamlardan uzak durun ve çağrıştırıcı maddeleri ortadan kaldırın. Sigara bırakma kararı verildikten sonra, evde işyerinde sigarayı hatırlatan malzemeler ortadan kaldırılmalıdır. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeler göz önünde bulundurulmamalıdır.
Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Bu nedenle evde, işyerinde başka sigara içenler varsa, mümkünse hep beraber bırakılması daha uygundur. Ancak bu olanaklı değilse, diğer sigara içenler, sigarayı bırakan kişinin uzağında içmeli ve bırakan kişiyi şaka yollu dahi olsa tahrik etmemelidir. Sıkıntılarda sigaraya sarılmayın. Artık sigarayı bıraktım, bir daha başlamam" düşüncesi son derece tehlikelidir. Bağımlılık ölene kadar süren bir hastalıktır. Bu nedenle hiç gevşemeden sigaraya karşı hep uyanık olunmalıdır. Bir dert veya sıkıntı yaşadığınızda aklınıza ilk olarak hemen sigara gelir. Böyle durumlarda sıkıntıları hemen yakınlarla paylaşmak faydalıdır. Özellikle alkol, sigarayı bırakan kişi için eğer kullanıyorsa en büyük tuzaklardan biridir. Sigara ile birlikte alkol de bırakılırsa tekrar başlama ihtimali azalır. Eğer bırakılamıyorsa, sigaranın serbestçe içildiği açık alanlardan ziyade, kapalı ortamlarda ve mümkünse sigara içmeyen arkadaşlarla beraber olunmalıdır."