MERSİN (CİHAN)- Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden, 4. köprü için gerekli iznin alındığını belirterek Silifkelilerin Taş Köprü, Orta Köprü ve Feyyaz Bilgen Köprüsü'nden sonra 4. bir köprüye kavuşacağını müjdeledi.
Göksu Nehri üzerinde bulunan 2000 yıllık tarihi Taş Köprü temelinin, nehir içerisinde oluşan ağaççık köklerinden ve suyun aşındırmasından dolayı tehlike arz ettiğini belirten Başkan Turgut, '30 Mart'tan sonra göreve geldiğim zaman ben bu nehri göremedim. Hemşehrilerimize sordum, onlarında nehri göremediklerini fark ettim. Çünkü ağaçlardan, otlardan nehrin üzeri kapanmıştı. Aileler çoluk çocuklarıyla nehrin etrafında yürüyemez hale gelmişlerdi. Orada apayrı bir dünya vardı. Biz onu ne zaman fark ettik. Nehrin etrafındaki otları, ağaççıkları temizlediğimiz zaman. Buradan yataklar, sandalyeler, uyuşturucu için kullanılan enjektörler ve sayısız malzemeler çıktı.
DSİ ile iş birliğinde çalışarak ırmağın içerisinde ve dışarısında ki ağaççıkları, otları ve çalılık alanları temizledik. DSİ daha sonra ırmak kenarında ki bariyerleri yaparak, halkımızın can güvenliğini sağladı.
Bizde Feyyaz Bilgen köprüsünü ışıklandırdık ve şuanda Göksu Nehrini ışıklandırma çalışmalarımız devam ediyor. Üç köprünün arasında ki çepeçevre alanı ölçtüğümüz zaman yaklaşık 2,5 km.'lik bir alan. Her 20 metrede bir Göksu'nun etrafına direkler dikip, aydınlatmayı sağlayacağız." dedi.
'TARİHİ TAŞ KÖPRÜ ORJİNAL HALİNE GETİRİLMELİDİR'
Turgut, konuşmasını şöyle sürdürdü: "DSİ ırmağa girdiği zaman çalışma yaparken gördüler ki, tarihi 2000 yıllık taş köprümüzün ayakları zayıflamış. Tehlike arz etmeye başlamış. Bunun neticesinde köprü ayaklarının güçlendirilmesi gündeme geldi. Tabi bu DSİ tarafından yapılacak ve programa alındı.
Taş Köprünün orijinal haline getirilmesi gerekiyor. Tarihi köprümüze beton dökülmüş ve kablolar çekilmiş. Dolayısıyla bir süre sonra, o çalışmalar sırasında taş köprüyü trafiğe kapatmamız gerekiyor. Daha sonra Taş Köprü orijinal haline gelecek. Tabi burada bir ihtiyaç doğuyor. Oda bizim 4. Köprüyü Göksu üzerine yapmamız gerekiyor. Biz öncelik kazandırdık ve proje çalışmalarına arkadaşlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Taş köprünün hizasına 4. köprüyü yapmak için, Koruma Kuruluyla görüşüp, onların iznini almak gerekiyor. 2 hafta önce kadar Adana'ya gittim ve Koruma Kurulu toplantısına katıldım.
Buradan resmi olarak 4. köprü iznini aldık. Daha sonra projemizi yaparak, DSİ ile görüşmelerde bulunup, kısa sürede buraya 4. köprüyü yapmakta inşallah bize kısmet olacak' diye konuştu.
CİHAN