Sokağa çıkma yasakları ile gündeme gelen Diyarbakır'ın Silvan ve Mardin'in Nusaybin ilçelerine giden Barış Bloku üyeleri izlenimlerini açıkladı. Heyet üyeleri, bazı mahallelerin yerle bir edildiğini ve binlerce insanın can güvenliği nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Fatih'te Silvanlılar Derneği'nde 'Silvan'a, Nusaybin'e ses ver' konulu toplantıya katılan heyet üyeleri bölgeye ilişkin izlenimlerini anlattı. Sokağa çıkma yasağı sonrası bölgeye giden heyette yer alan Abdülhakim Daş, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte yaklaşık yüz kişilik grupla Silvan'a gittiklerini söyledi. Silvan girişinde kontrol noktasından geçerek ilçeye gittiklerini belirten Daş, yasağın uygulandığı bir mahallede zarar görmeyen hiç bir dükkan, ev ve apartmanın bulunmadığını söyledi. Daş, "Taranmanın ötesinde bombalarla patlatılmış, bomba atılmış yani bina olduğu gibi tahrip edilmiş. Rast gele ateş edilmiş. Bu da bize devletin 28 Şubat'ta bozduğu ateşkes konseptini, büyük tahribatı gördük. 12 gün boyunca ekmek yok, su yok. Oradaki söylemlere göre diğer mahallelere ve Batman'a bin aileye yakın bir göçün olduğu, devletin de bu operasyonlardan bir tanesinin amacının oradaki insanları göçertmek, o yolla da o mahalleleri boşaltmak amacında." dedi.
Olaylar sırasında ölenler ve yaralananlar olduğunu ancak bu insanların hastanelere ulaşamadığını söyleyen Daş, "Böyle bir durumda insanın söyleyebileceği fazla bir şey yok." dedi. Daş, sokağa çıkış yasağının peyderpey uygulandığı, her yerde aynı anda yapılamadığı için böyle bir yol izlendiğini belirterek polis ve askerin çevre güvenliği aldıktan sonra mahalle içlerinde tahribat yapıldığını ileri sürdü.
Daş, bölge insanın kendilerini neden sokağa çıkma yasağı sırasında gelinmediği, yasak kalktıktan sonra bölgeye gelindiği yönünde eleştirdiklerini de belirtti.
Aynı heyette yer alan Zarife Çamalan da elektrik olmadığı için çocukların gece korktuklarını ve ailelerin de bu nedenlerle göç ettiklerini belirterek şöyle konuştu: "Gördüğümüz manzara da zaten insanlar evlerine boşaltmayıp daha güvenli diğer mahallelere gitmemiş olsalardı ölümlerin sayısı yüzlerce binlerce olacaktı, manzara onu gösteriyor. Orada insanların talepleri şu: Yerle bir edilmiş. Oturulacak bir ev bile yok. Oradaki insanların kendi imkanları ile bunu yapmaları mümkün değil. Birlik dayanışma oluşturulup nasıl Kobani'nin inşaasını insanlar gündemlerine koymuşlarsa Silvan'ın da inşaasına özellikle el atmaları gerekiyor. Oradaki insanların her türlü yardıma ihtiyaçları var."
Heyette yer alan diğer konuşmacılar da konunun insani boyutunun öne çıktığını ve bu nedenlerle oradaki insanlara sahip çıkılmasını istedi. Barış, demokrasi gibi konuların sonra düşünüleceğini, oradaki durumun içler acısı olduğunu söyleyen konuşmacılar "3 mahalle yerle bir edilmiş, ağaçlar mermilerle kesilmiş. Toplu olarak konuşmuyorlar ama bireysel olarak konuştuğunuzda bizim suçumuz Kürt olmak mı diyorlar. " dedi.
CİHAN