Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis'te Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin katkıları ile düzenlenen 'Fotoğraflarla Parlamento'nun 95 Yılı' sergisini eşi Esra Şimşek ile birlikte gezdi. Hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'yla ilgili Şimşek, "Allah rahmet eylesin. Çoğu zaman uzlaşma noktasında rahat, uzlaşıcı kimliği olan çok değerli bir arkadaşımızdı. Ben çok sever, çok sayardım; Allah rahmet eylesin." dedi.
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Şimşek, CHP'nin seçim bildirgesinde açıkladığı ekonomik reformlara ilişkin şu ana kadar hiçbir kaynağı ortaya koyamadığını savundu. "Bizim son 13 yılda bütçeleştirdiğimiz kaynağı, kaynak diye sunuyorlar." diyen Şimşek, "O zaten personele, eğitime, altyapıya giden kaynak. Onların hiçbirinde kısıtlama yapacağız demiyorlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamaları kısacaklarını, hangi harcamayı diğer harcalamalarla değiştireceklerini ortaya koysunlar." şeklinde konuştu.
Kayıtdışını azalttıklarını ve ondan da haberleri olmadığını belirten Şimşek, "Önce bütçe açığını patlatıp ondan sonra Nasrettin Hoca fıkrası gibi burda teller var, koyunlar burdan geçer, tellere yünleri takılır, topladığı yünle… Bunlar tamamen hikaye. Belli ki seçim öncesi bol keseden atmışlar, açık ve net olarak." ifadelerini kullandı.
Bu sene bütçe açığında hedefin 21 milyar lira olacağına dikkat çeken Şimşek, 21 liralık bütçeye 180 milyar lira ilave edilirse bunun 200 milyar yapacağını ve bunun bütçe açığının 10'a katlanması demek olduğunu kaydetti. "O zaman ne büyüme kalır, ne kredibilite kalır, cari açık patlar, bütçe açığı patlar." diyen Şimşek, şöyle devam etti: "Çıksınlar bize afaki hayali değil bugünle ilgili bu harcamaları finanse edecek hangi kaynakları hangi vergileri artıracaklarını, nereden kaynak bulacaklarını hangi harcamaları değiştireceklerini anlatsınlar. Ben 180 milyar liradan bahsediyorum. Kamumun bütün araç alımı, bakımı yakıtı; bu araçların içinde ambulans var, tank var, zırhlı araçlar var, binek araçlar var. Bütün kamunun araçlarının maliyeti 3.3 milyar lira. 180'den 3,3'ü düşürelim; 150'den 3'ü düşürelim; 147 kaldı. Örtülü ödeneğin tamamı hadi abartın 1 milyar lira olsun. 2 milyar olsun. Geldik 145'e. Hadi buyurun…"
"Emekli maaşlarının minimum 1500 lira olmasının maliyeti 37 milyar. Basit bir hesap. Bilmiyorlarsa gelsinler biz onlara modeli verelim." diyen Bakan Şimşek, "İki maaş vereceksiniz onun da maliyeti 32 milyar lira. 32 artı, 37 ne yapar? 67 yapar mı? Siz 800 bin taşeron işçiyi kamuya işçi olarak alırsanız, aynı iş kolundaki ücreti öderseniz; yaklaşık 25 milyar lira yapıyor; onu da ekleyin. Başka hiç birşeye gerek yok. 45 bin uzmanmış vs. buradan 100 milyar lira. En muhafazakar tahmin 150 milyar lira." dedi.
Asgari ücretle ilgili bir soruya ise Şimşek, "Asgari ücret ülke imkanları içinde sürekli bir şekilde artırılmalıdır. Hükümetlerimiz döneminde de reel olarak katlanmış. Asgari ücret tabiki ülke geliştikçe artacak. Bu olması gereken bir şey. Ama siz şimdi özel sektörün kesesinden asgari ücreti ben 1500 liraya çıkardım dediğiniz zaman; siz işçiye en büyük zulmü yapmış oluyorsunuz. Niye? Ya işçi kayıt dıyşı çalıştırılacak (bir de kayıtdışıyla mücadele edeceklermiş) ya da siz muhtemelen o işçilerin işten atılmasına neden olacaksınız." karşılığını verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hodri meydan dediğini dile getiren Şimşek, "Ekonomi kurmayına demedim. Çünkü onlar benim muhatabım değil. Niye? Sayın Kemal Kılıçdaroğlu çıktı dedi ki, Türkiye'nin en iyi 10 maliyecisinden biriyim dedi. Buna saygı duyuyorum. Maliye Bakanı da bu işlerden anlamaz dedi. Peki; bu bir iddia. Ben de dedim ki buyurum gelsin, her platformda, maliye politikasıyla ilgili, vergiyle ilgili harcamlalarla ilgili CHP'nin vaatleriyle ilgili her platformda otururuz bu konuları tartıtışırız dedim." şeklinde konuştu.
'Kaynak yok' açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şimşek, "Hayır; popülizm için kaynak yok. Biz emeklimize 159 milyar lira para vereceğiz. CHP diyor ki, '250 küsür milyar liraya çıkartalım'. Ben de diyorum ki, 'Çıkartalım ama nereden bulacaksın. Bu sene yatırımlarda sağlığa, eğitime öncelik vereceğiz. Eğitime 90 milyar lira kaynak aktaracağız. Eğitimden kısacaklarsa, anlatsınlar. Sağlığa 81 milyar lira aktaracağız. Emekli için, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu batırdıkları için, biz ilave 81 milyar lira aktaracağız. Buradan kısacaklarsa, açıklasınlar. Bana burada hangi kısıntıları yapacaklarını, hangi vergi artıracaklarını söyleyin. Milletimizden topladığımız 100 liralık verginin 86 lirasını milletimize yatırım ve hizmet olarak sunuyoruz. Ama son koalisyon hükümeti döneminde 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Popülist söylemler bütçe açıklarına ve borçlara dönüştü. Türkiye 2001'de battı, bankalar battı, Türkiye iflas etti. IMF geldi. Muazzam bir kaynak sundu. Ona rağmen işin içinden çıkamadılar. 3 koalisyon hükümeti terk etti. Seçimlere gittiler, halk onlara gerekli dersi verdi. Şimdi 90'lı yılların başına dönmüş durumdayız. Ben o taahhütleri nasıl gerçekleştireceklerini soruyorum. Hayal, içi boş." ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, "Belliki popülizm dozu o kadar kaçmış ki oturup zahmet edip kaynaklarının yüzde 10'unu dahi ortaya koymamışlar. Özü bu." diye sözlerini tamamladı. CİHAN