Sınav dönemindeki çocuklara öğüt vermeyin


Yarıyıl tatili 8 Şubat Pazartesi günü sona eriyor. Milyonlarca öğrenci, hafta başında yeniden ders başı yapacak. Uzman Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, "Sömestr tatili, her ne kadar yaz tatiline kıyasla çok kısa olsa da, dinlenmemiş ve iyi bir tatil geçirmemiş öğrencinin okula yeniden uyumu uzun zaman alabiliyor. Özellikle sınava hazırlanan ergenlik dönemindeki çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçiyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmaktan uzak durmaları büyük önem taşıyor." dedi.

Psikolog Yekta Korkmaz, okula dönüş dönemiyle ilgili ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. Tatil zihnin ve bedenin yenilenmesi için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bu nedenle yeni bir eğitim dönemine dinlenmiş ve kendini yenilemiş olarak başlamak çok önemlidir. Tatil son günlerinde çocukların okula yeniden hazırlanması için çocuğun uyku düzeninin ve ders çalışma düzenin yavaş yavaş yeniden planlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

OKULUN AÇILACAĞINI SÜREKLİ HATIRLATMAYIN

Okulların açılmasına birkaç gün kala çocukları çok fazla sıkmadan tatil modundan çıkarıp ders dönemine yeniden hazırlamak gerektiğini ifade eden Korkmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Ancak onlara bir hafta önceden 'okullar açılıyor' diyerek sürekli okul sorumluluklarını hatırlatmaktan da uzak durulmalıdır. Çünkü çocuklar zaten okulların açılmasına sayılı günler kaldığının ve okul dönüşünde sorumluluklarının tekrar başlayacağının farkına varırlar. Bu nedenle sürekli okul konusunu açmak ve sorumluluklarını hatırlatmak, tatilin tadını çıkarmalarına engel olduğu gibi okuldan soğumalarına da neden olabilir."

TATİL SONRASI GEVŞEME HALİ DOĞAL

Korkmaz, çocuklarda genellikle tatil sonrası bir gevşeme olmasının, çok doğal bir durum olduğunu açıkladı. Çocukların okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabileceğini kaydeden Korkmaz, "Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman vermelisiniz. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Ders çalışmaları dışında oyun oynamalarına ve hobilerini yapmalarına da fırsat vermelisiniz." diye konuştu.

KARARLI İFADELERLE İKNA EDİN

Korkmaz, çocukların sabah okula ebeveynlerin gelmesi konusunda ısrar ediyorsa, ona herkesin bir görevi olduğunu, onun görevinin ise okula gitmek olduğunun anlatılması tavsiyesinde bulundu. Korkmaz, "Kullanacağınız ifadelerin kısa, net ve kesin olması önem taşır. Ayrıca sözlerinizin, davranışlarınızın tutarlı ve kararlı olması da o denli önemlidir." dedi.

HAYATINA EĞLENCELİ AKTİVİTELER EKLEYİN

Korkmaz, "Sonuçta onun bir 'çocuk' olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun ders çalışmak dışında oyun oynamasına da fırsat verin. Onu özellikle dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin." önerisinde bulundu.

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ ÇOCUĞA DİKKAT!

Sınava hazırlanan çocukların ara tatil dönemi daha sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Korkmaz, "Sınav dönemi yaklaştıkça daha gergin ve stresli olurlar. Anne babalar özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarla iletişim kurmakta çok zorluk çekerler, paylaşımlarının azalmasından yakınırlar. Çocuklar ise ebeveynlerinin sürekli onlara ders çalışmaları yönünde baskı yapmalarından şikayet ederler." diye kaydetti.

ONUNLA İŞBİRLİĞİ YAPIN

Korkmaz, ergenlik döneminin başlı başına çok sancılı bir dönem olduğunun altını çizdi. Bu dönemde çocukla iletişim kurarken suçlayıcı veya öğüt verici tarzda konuşmanın aradaki iletişim problemini daha çok arttıracağını belirten Korkmaz, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Çocukla işbirliği yapılmalı, onun tarafından bakmaya çalışılmalı, yapıcı olarak çocuğun motive olması sağlanmalıdır. Çocuğu duygusal olarak çıkmaza sokacak söylem ve yaptırımlardan kaçınılmalı, çocuğa koşulsuz sevgi verilmelidir. Zira her başarı hikâyesinin arkasında iyi iletişime sahip olan bir aile olduğu görülmektedir. Tatil dönemleri, çocukla iletişimi arttırmak için iyi bir fırsat olabilir. Bu zamanlarda fırsat buldukça ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte herkesin seveceği etkinlikler yapmaları hem çocuğu mutlu eder hem de ailecek güzel zaman geçirmeyi sağlar." CİHAN
<< Önceki Haber Sınav dönemindeki çocuklara öğüt vermeyin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER