Gençlerin geleceğini şekillendirmede önemli bir eşik olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ilk adımı bu hafta sonu yapılacak. Sınav öncesi moral ve motivasyonun önemine dikkat çeken FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, "Aylarca süren sınav hazırlıkları ve harcanan emeklerin artık sonuna geldi. Bilgileri hatırlama ve uygulama, sınav kaygısına hâkim olma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama gibi sınav stratejileri başarılarında önemli rol oynayacaktır." dedi.
Üniversitede okumak isteyen adaylar için sınav maratonu bu hafta başlıyor. İki hafta sürecek olan sınavların ilki 13 Haziran 2015 tarihinde LYS-4 ile başlayacak ve iki hafta sürecek. Adayların sınavda daha yüksek puan alabilmeleri için strateji belirlemeleri ve morallerini yüksek tutulmaları gerektiğini hatırlatan Faruk Ardıç, "Sınavın içeriğini tanıyan ve LYS'lere yönelik temel stratejileri bilen adaylar üniversite sınavında önemli avantaj sağlayacaklar." uyarısını yaptı.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Ardıç, "Ders çalışmayı bırakın. Zihninizi zorlayacak, bilgisayar oyunları gibi etkinliklerden uzak durun. Sınav öncesi son gün rahat bir şekilde gezebilir, arkadaşlarınızla hoş sohbet edebilirsiniz. Sınav yerinizi daha önce görmediyseniz mutlaka görünüz. Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat ediniz. Sınavda yanınızda olması gereken belgeleri hazırlayıp bir zarfa yerleştiriniz." diye konuştu.
'SINAVDA GÜZEL OLMAK İÇİN DEĞİL RAHAT EDECEK KIYAFET TERCİH EDİN'
Sınav sabahında yapılacakları sıralayan Ardıç, şu tavsiyelerde bulundu: "Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol ediniz. Kıyafetinizin güzel olmasından çok, rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeye dikkat ediniz. Güzel bir kahvaltı yapınız. Kahvaltının fazla sulu olmamasına ve glikoz içerikli olmasına dikkat ediniz. Sınava her zamanki giydiğiniz ve rahat edebileceğiniz kıyafetlerinizle gidin. Sınava gireceğiniz yeri ve trafiği göz ününde bulundurarak ve sınav yerine 45 dakika önce varacak şekilde hareket ediniz."
'SINAV ÖNCESİNDE KALP ATIŞINIZIN ARTMASI SİZİN NORMAL OLDUĞUNUZU GÖSTERİR'
Sınav anında yapılması gerekenleri de sıralayan Ardıç, "Kitapçık ve cevap kâğıdı elinize geçtiğinde kontrol edin. Kalbiniz hızlı hızlı çarpıyor olabilir, sakın panik yapmayın, bu sizin normal bir aday olduğunuzu gösteriyor. Çok farklı kitapçık türleri bulunduğundan sorular sizin alıştığınız sırada çıkmayabilir, bu duruma hazır olun. Sınavda alıştığınız tarzınızdan vaz geçip yeni stratejiler denemeye kalkmayın, deneme sınavlarındaki uyguladığınız stratejilerinize devam ettirin. Zorlandığınız ancak yapmayı düşündüğünüz soruların ikinci turda bakmak için yanına işaret koyun. Soru köklerine dikkat edin. Soruyu anlamak soruyu yarı yarıya çözmektir. Emin olduğunuz soruları hemen işaretleyin. Cevap seçeneklerinizi 2'ye indirmişseniz size en doğru geleni işaretleyin. Cevapları, kaydırma yapmamanız için cevap kâğıdına aktarırken alıştığınız yöntemleri kullanın. Tavsiyemiz cevapları guruplar halinde aktarmanızdır. Sınav esnasında dikkatiniz dağılır veya yorulursanız avuç içinizle gözlerinize 10-15 saniye masaj yapın." şeklinde konuştu.
Soruları verilen sürede bitirmek için zamanın verimli kullanılmasını öneren Ardıç, şöyle devam etti: "Sınavın diğer bir işlevi ise bilgiyi kullanma hızını ölçmesidir. Önemli olan bildiklerinizi en kısa sürede kullanmanızdır. Bunun için hız ile isabet arasında denge kurulmalıdır. Bir soruyu iki hamlede çözemediyseniz, o soruyu bırakıp diğer sorulara geçiniz. Soruyla inatlaşıp vakit kaybetmeyiniz. Paragraf sorularında önce soruyu sonra metni okumak size zaman kazandırır. Tüm soruların çözümünü bitirdiğinizde süreniz kaldıysa çözemediğiniz sorulara geri dönmelisiniz. Soru kökünü çok dikkatli okuyunuz. Paragraf sorularını kendi yargılarınıza göre değil soru köküne göre çözünüz. Yanıltıcı ve çeldirici seçeneklere dikkat ediniz. Kodlamayı gruplandırarak yapınız. Sayfa sayfa, 5'erli veya 10'arlı gruplar halinde yapabilirsiniz. Bu, zaman kaybını ve kodlamada kaydırma ihtimalini azaltır. Vaktiniz varsa kitapçıkta işaretlediğiniz ile cevap kağıdına kodladığınız şıkların denetlemesini yapınız. Soruları belirli şekillerde gruplandırabilirsiniz. Sorunun çözümünde ayırt edici nitelikte olan anahtar kelime arayın. Doğru cevaba ulaşmak için yanlış seçenekleri eleyiniz. Uzun soru zor soru demek değildir. Soruya ve şıklara bakmadan önce soru kökünü okumanız, çözüme daha kolay gitmenizi sağlayacaktır. Özellikle paragraf sorularında öğrenciler, önce soru kökünü okumalılar. Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyiniz. Altı çizili veya hiçbiri, yalnızca, ulaşılamaz, çıkarılamaz, değildir gibi koyu tonda yazılmış kelimelere dikkat ediniz."
CİHAN