Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, temyiz mahkemesine haklarında kesin idam kararı verildiği devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan-ı Muslimin (Müslüman Kardeşler) lideri Muhammed Bedii'nin kararlarını etkileyecek kritik atama gerçekleştirdi.
Başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi'nin Temyiz Mahkemesi ile Yargıtay Başkanlığı'na Ahmed Cemaleddin Abdullatif'i atadığı belirtildi. Aynı anda iki görevi yapacak olan Abdullatif görevlerine 1 Temmuz itibariyle başlayacağı aktarıldı.
Mısır basını, daha önce temyiz mahkemesi başkan yardımcılığı görevinde bulunan Ahmed Abdullatıf'in bu göreve getirilmesi ani bir karar olarak değerlendirdi. Bu atamanın, verilen kesin idam kararlarından dolayı uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine gerçekleşmesi ise dikkat çekti.
Kahire Ceza Mahkemesi, demokratik bir seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, Hamas ve İhvan yöneticilerinin de bulunduğu bazı kişiler hakkında 16 Haziran'da kesin idam kararı verdiğini açıklamıştı. Aynı davada mahkeme, İhvan liderleri Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, Müslüman Kardeşler'in ileri gelenlerinden Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati'yi de kesin idam cezasına çarptırmıştı. Mahkeme ceza verdiği bu kişileri, Filistin'in Gazze kenti yönetimini elinde bulun duran 'Hamas'a istihbarat sağlamak', 'hapishane basmak ve firar etmek'le suçlamıştı.
Müftünün görüş bildirmeyi reddettiği kesin idam kararlarını, sanıkların avukatlarının önümüzdeki günlerde hazırlıkları tamamladıktan sonra temyiz mahkemesine götüreceği aktarıldı. Mısır'daki yargı sistemi gereği kesin ceza alan bir sanığın altmışar gün olmak kaydıyla iki kere temyiz mahkemesine başvurma hakkı bulunuyor.
Mısır Mahkemesi, 2013'teki askeri müdahaleden şimdiye kadar devrik lider Mursi, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) lideri Muhammed Bedii ve hareketin ileri gelenlerinden Hayrat Şatır, Muhammed Biltaci gibi hemen hemen bütün yöneticilerin de bulunduğu bin 480 kişiye idam kararı vermişti. Bunlardan idam talebiyle dosyaları müftülüğe gönderilip kesin hüküm giyen kişi sayısı ise 479 kişi. Son 50 yılda infaz edilen İhvan üyesi sayısı ise 7. Bunlardan altısının infazı Hüsnü Mübarek zamanında gerçekleştirilirken, sadece biri bu yıl gerçekleştirildi. Söz konusu vatandaşların kesin adam öldürme fiilini işledikleri için infaz edildiği biliniyor. CİHAN