Sivil toplum kuruşlarından seçim güvenliği için ortak çağrı

Sivil toplum kuruşlarından seçim güvenliği için ortak çağrı

İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine ilişkin harekete geçen sivil toplum kuruluşları, seçim ve sandık güvenliğinin sağlanmasına yönelik girişim başlattı. Çok sayıda sanatçı, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 'Demokratik Güvenli Seçim Girişimi' barajsız, demokratik ve güvenli seçim için duyarlılıkları birleştirme çağrısında bulundu. Bildiriyi okuyan oyuncu Meltem Cumbul, "Seçmen listelerinin belirlenmesi, sandık başında oy kullanılması, sandık tutanaklarının ilçe seçim kurullarındaki bilgisayarlar üzerinden elektronik seçim sistemine yüklenmesi sırasındaki hata, hile ve sahtecilik yapıldığı algısı seçmen iradesini gölgelemektedir." dedi.

'Barajsız, demokratik ve temiz bir seçim için duyarlılıklarımızı birleştirelim' çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve siyasetçilerin de destek verdiği 'Demokratik Güvenli Seçim Girişimi' oluşumu, seçimlerin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu. Taksim Hill Otel'de düzenlenen bir toplantı ile grubun çağrısı ve çalışmaları basın mensuplarına açıklandı.

Tarık Akan, Meltem Cumbul, Rutkay Aziz, Cemal Gökçe, Gülsüm Kaya, Doğan Demir, Atilla Coşkun gibi isimlerin katıldığı toplantıya bazı siyasi partiler de destek verdi. Yapılan çağrıyı yinelemek ve girişim adına ortak metni açıklamak için oyuncu Meltem Cumbul ilk sözü alarak kameraların karşısına geçti. Türkiye'nin dünyada yüksek barajı uygulayan ülkelerden biri olduğunu belirten Cumbul, seçimlerin her türlü hile ve sahtecilikten arınmış olarak yapılması gerektiğini belirtti. Cumbul, "Ancak son yıllarda yapılan seçimler ve sonuçları üzerinde ciddi kuşkular olduğu kanısı toplumumuzun neredeyse her kesimi tarafından kabul edilmektedir. Yargıya ve basın intikal eden olaylar da bu kuşkuların haklılığını göstermektedir. Bu bağlamda seçmen listelerinin belirlenmesi, sandık başında oy kullanılması, sandık tutanaklarının ilçe seçim kurullarındaki bilgisayarlar üzerinden elektronik seçim sistemine yüklenmesi sırasındaki hata, hile ve sahtecilik yapıldığı algısı seçmen iradesini gölgelemektedir." dedi.

ŞİMDİ BİRLİKTE YÜRÜME ZAMANI

Seçimlerdeki barajın varlığı sürdükçe ve seçim üzerindeki şaibelere son verilmediği sürece 2015 genel seçimlerinin de şaibe altında olacağını anlatan Cumbul, "Bu bildiriye imza atanlar olarak halkımızın isteği doğrultusunda inanıyoruz ki tüm siyasi partilerin, meslek gruplarının, sivil toplum örgütlerinin ve kamu otoritelerinin barajsız, temiz, hatasız, hilesiz ve adil bir seçimin gerçekleştirilmesi için birlikte çalışması, bu amaç doğrultusunda güç ve gönüllerini birleştirmeleri, ülkemize ve demokrasimize karşı yerine getirilmesi gereken bir yüce bir görevdir. Şimdi hep birlikte yürümenin tam zamanıdır." diye konuştu.

'Demokratik Güvenli Seçim Girişimi' adına çalışmaların nasıl yürütüleceği ve somut olarak sandığa nasıl sahip çıkılacağına ilişkin açıklama ise Avukat Atilla Coşkun'dan geldi. Coşkun, bütün illerde hukuk büroları ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile örgütlendiklerini belirtti. Seçim sonuçlarının takibi için bir yazılım hazırladıklarının da altını çizen Coşkun, "Gerçekten sahtecilik ve hile yapılabilmektedir. Tabii hatalar da olmaktadır. Mahkemelerden bu yönde çok sayıda kararlar çıktı. Bu ciddi bir sorundur. Biz seçme ve seçilme hakkımızı, kendi hakkımızı koruyoruz. Seçmek, seçilmek, oy vermek, bunları gerçekleştirmek istiyoruz. İrademizin tam ve net olarak anlaşılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

BÜTÜN SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ

Pek çok örgütün kendilerine başvurarak destek vermek istediğini bildirdiğini anlatan Coşkun, örgütler ve meslek gruplarından seçilen kişilerden oluşan bir koordinasyon yapısı kurulacağını ve bütün siyasi partilere eşit uzaklıkta olacaklarını belirtti. Coşkun, "Binlerce avukat bu süreçte hukuk yardımı yapacak. Her il ve ilçede hukuk bürolarımız kurulmuştur. Bu bürolar seçimlerdeki her türlü hukuksuzluğa karşı müdahil olacaklardır. Bu seçimlerin çok önemli olduğunu kaderi olduğunu düşünüyoruz. Belki de son seçimdir." ifadelerini kullandı.

Somut olarak nasıl bir planlama yapacaklarına dair basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Coşkun, sandıklarla ilgili intikal eden bütün sorunlara ilçelerdeki hukuk büroları tarafından takip edileceğini ve müdahale edileceğini anlattı. Coşkun, "Sandık tutanaklarına ilişkin bir yazılım yaptırdık. Bu yazılım ile sandık başındaki arkadaşımız telefon ile tutanağın görüntüsünü çekip bize gönderebiliyor. Nerede bir açık varsa bu açığa hukuki müdahaleler yapılıyor. Çok aktif ve aksiyoner bir çalışma yapılacak. Sandık kurulundan başlayan ve sandıktaki oy kullanma süreçlerine, ardından sayıma kadar bütün süreçler izlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.



CİHAN
<< Önceki Haber Sivil toplum kuruşlarından seçim güvenliği için ortak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER