HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Cizre, Silopi ve Sur'daki öğrencilerin sokağa çıkma yasaklarından dolayı üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvurularını yapamama durumlarıyla ilgili Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi veren İrmez, eğitim hakkının kişinin en temel haklarından biri olduğunu ve hiçbir koşul altında kişinin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağını vurguladı.
Anayasa'nın 42'inci maddesi gereğince de güvence altına alınmış ve tanımlanmış olan eğitim hakkının, 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi olmak üzere uluslararası birçok bildiri ve sözleşmede yer aldığını ve düzenlendiğini hatırlatan İrmez, şöyle devam etti: "02.12.2016 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ve 14.12.2015 tarihinde Şırnak'ın Cizre ile Silopi ilçelerinde hukuki dayanağı olmadan ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile yurttaşlar ulusal ve uluslararası yasalar hiçe sayılarak eğitim hakkından mahrum edilmiştir. AKP iktidarı tarafından hukuk askıya alınırken, yurttaşlar en temel insani haklarından bile mahrum bırakılmıştır. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre, Silopi ve Sur ilçelerinde yaşayan ve üniversite sınavlarına hazırlanan binlerce öğrenci uzun süredir devam eden yasak ve çatışmalardan dolayı sınava hazırlanamamaktadır. Yasağın sürdüğü 3 ilçede binlerce öğrenci 06.01.2016 tarihinde başlayan ve 20.01.2016 tarihinde başvuruları bitecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) yasaklardan dolayı başvuru yapamamaktadır. Konu hakkında bilgi veren ÖSYM yetkilileri yasağın bulunduğu ilçelerdeki öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında sınav başvurularını yapmaları gerektiğini belirtmektedir. Yasaktan dolayı ilçelerdeki tüm bankalar ve okullar kapalıdır. Bu yüzden sınava girecek olan öğrenciler başvuru yapabilme koşullarından mahrum durumdadır."
Bu bağlamda İrmez, şu soruları yöneltti: "Gerek lise giriş sınavları gerekse de üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sokağa çıkma yasakları adı altında eğitimden mahrum bırakılma ve YGS başvurularını yapacak koşullarının olmaması durumundan kaynaklı mağduriyetleri nasıl giderilecektir?
Cizre, Silopi ve Sur ilçelerinde eğitim hakkından mahrum edilen kaç öğrenci vardır? Bu öğrencilerin kaçı lise ve/veya üniversiteye giriş sınavlarına gireceklerdir?
Öğrencilerin sokağa çıkma yasaklarından dolayı eğitim hakkından mahrum bırakılması, anayasal hak kullanımının engellenmesi değil midir?
Sokağa çıkma yasakları nedeni ile öğrencilerin hem eğitim hakkından mahrum kalmaları hem de sınav başvurusu yapamamalarından kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?" CİHAN