Adana'da Çukurova Belediyesi'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdiği projeyle sokak köpeklerini mikroçip yardımıyla takip uygulaması başlatıldı. Hayvanın vücuduna yerleştirilen mikroçip ile sahipli olup-olmadığını kayıt altına alınıyor. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bu çalışmayla ilçede artık sahipsiz köpeklerin de bir kimliği ve sağlık karnesinin olacağını bildirdi.
Çukurova İlçe Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarını takip etmek amacıyla Türkiye'ye örnek olabilecek bir yöntem geliştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan uygulama sayesinde artık Çukurova ilçesindeki sahipsiz ve güçten düşmüş köpeklerin tamamına mikroçip yerleştirilecek. Pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçip sayesinde o köpekle ilgili tüm sağlık bilgileri ve kime ait olduğu veya sahipsizlik durumu takip edilecek.
Bakanlık ve belediye yetkilileri ile bir grup hayvanseverin katıldığı mini törenle mikroçip uygulamasını başlatan Soner Çetin, yöntemin son derece çağdaş ve bilimsel olduğunu belirtti. Çetin, "Sokaklardaki dilsiz dostlarımızın ne durumda olduğunu bu mikroçipler sayesinde öğrenmiş olacağız. Aşısı var mı yok mu ? Hastalık geçirmiş mi ? Ameliyat olmuş mu? Yaşı kaç, cinsi ne, sahibi kim? Tüm bu soruların cevabını öğrenebileceğiz. Bu mikroçiplere köpekler için kapsamlı birer nüfus cüzdanı diyebiliriz." dedi.
İlk aşamada 400 sokak köpeğine mikroçip yerleştireceklerini ifade eden Çetin, ihtiyaç halinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle daha fazla sokak hayvanını mikroçiplendirebileceklerini kaydetti. Köpeğin yaşı, cinsi dahil tüm kimlik bilgileriyle sağlık ve sahipsizlik durumunu ortaya koyan mikroçip uygulaması köpeğin sol arka omzuna 3-4 saniye kadar süren bir enjeksiyon yapılarak gerçekleştiriliyor. Köpekle ilgili bilgeler mikroçip sayesinde belediye, bakanlık ve bölge müdürlüğü tarafından bilgisayar ortamında izlenebilecek.
CİHAN