Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Eynez Maden Ocağında meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından, aynı şirket tarafından geçtiğimiz aylarda işten çıkarılan 2 bin 830 işçinin şirketten alacakları kıdem tazminatları ile diğer işçi alacakları arabuluculuk sistemiyle çözülecek.
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Eynez ve Atabacası ile Işıklar maden ocaklarında çalışan 2 bin 830 işçinin işten çıkarılması ve işçilik haklarını alamaması üzerine arabuluculuk sisteminin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Balkız, Baroda düzenlediği basın toplantısında sözleşmeleri feshedilen 2 bin 830 işçinin kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarının hala ödenmemesi üzerine son 2 yıldır uygulanan arabuluculuk sisteminin devreye girmesini beklediklerini kaydetti.
Balkız, şu açıklamayı yaptı: "Sözleşmeleri işveren tarafından feshedilen 2 bin 830 işçimizin kıdem tazminatlarının ve işçilik alacaklarını alması için şu anda yeni bir sürecin başlayabileceği ihtimalini elde etmiş bulunuyoruz. Bu da hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk metodudur. Adalet Bakanlığı hukuki uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Daire Başkanlığının da arzusu bu konudaki arabuluculuk sisteminin geliştirilmesi ve tanıtılması noktasındaki tavsiyeleriyle bugün itibariyle sendika ve işverenlerle de görüşme sağlanmış, dolayısıyla bu ihtilafın 3 kanadını teşkil eden asıl işveren Türkiye Kömür işletmeleri AŞ, işveren ve hizmet alım sözleşmesinin tarafı Soma Kömür İşletmeleri AŞ ve diğer taraftan da 3'üncü taraf işçiler ve onların temsilcileri olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında arabuluculuk sürecinin başlayabileceği ihtimalini taraflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda daha inandırıcı bir noktaya geldiğini görüyoruz."
Balkız, bugün Arabuluculuk Daire Başkanıyla bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Görüşmemiz neticesinde kendilerinin Türkiye Kömür İşletmeleri AŞ'nin de asıl işveren sıfatıyla bu masaya oturabilecekleri yani arabuluculuk sürecine dahil olabilecekleri izlenimi bize ulaştı. Diğer taraftan sendika ile yapmış olduğumuz görüşmelerde kendilerinin 400 işçiyle İstanbul ve Ankara'da TBMM'de ve diğer yerlerde haklarını aradıklarını ve işçilik haklarının bir an önce ödenmesi mücadelesini verdikleri bize bildirildi. İşveren tarafı ile görüşmemiz neticesinde de işverenin eğer Türkiye Kömür İşletmelerinden alacak oldukları kömür alacağının ödenmesi mümkün olduğu takdirde onların da masaya oturacakları ve devletten alacak oldukları ile işçilerin alacaklarını bir an evvel ödeyebilecekleri ihtimalini bize bildirdiler." diye konuştu.
'İŞÇİLERİN ALACAKLARI ARABULUCUK SİSTEMİYLE ÇÖZÜLEBİLİR'
Balkız, Soma'da işten çıkarılan 2 bin 830 işçinin alacaklarının mahkeme yoluna gitmeden arabuluculuk sistemiyle çözülebileceğini kaydetti. Balkız, "Şimdi bu 3 tarafın bugün itibariyle bu görüşmelere olumlu cevap vermeleri noktasında biz bu ihtilafın yani 2 bin 830 işçimizin kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının arabuluculuk sistemiyle çözülebileceğini bugün kamuoyuna açıklamak istiyoruz. Arabuluculuk sistemi nedir? Tarafların iradi olarak kabul etmeleri halinde arabuluculuk siciline kayıtlı bir arabulucuya gitmeleri halinde ve o arabuluculuğun öncülüğünde tarafların kendi düşüncülerini masaya koyma suretiyle mahkemelere gitmeden daha ucuz ve daha kısa bir metotla ihtilafın çözülmesini düzenleyen bir sistem. Bu iki seneden beri Türkiye'de uygulanıyor ama maalesef vatandaşlarımız tarafından bilinmiyor. Arabuluculuk Daire Başkanlığı da hem bu sistemi tanıtmak hem de Soma'da 2 bin 830 işçinin alacağının bir an evvel tahsili için bu metodun Soma'da uygulanmasını ön görmekte ve tavsiye etmektedir. Biz Manisa Barosu olarak 50'nin üzerinde sicilli arabulucu avukatı yetiştirdik. Bu ihtilafı görebilmek için arkadaşlarımızın bilgileri, kabiliyetleri ve kapasiteleri yeterlidir. Eğer bu ihtimal önümüzdeki günlerde gelişirse Manisa Barosu arabulucuları bu ihtilafı çözmek istemektedirler." şeklinde konuştu.
'SOMA DAVASININ BAŞLAMASI İÇİN 2 YARALININ ADLİ TIP'TAN RAPORU BEKLENİYOR'
Balkız, Soma soruşturmasına ilişkin hazırlanan iddianamedeki eksikliklerin büyük çoğunluğunun giderildiğini de söyledi. Balkız, "İddianame ile ilgili dün Başsavcımız ile yaptığımız görüşmem neticesinde, iddianamenin eksikliği olarak, 2 yaralının adli tıptan raporlarının gelmesini beklediklerini ve ayrıca tarafların özellikle sanık tarafının dosyaya verdikleri bir takım hukuki mütalaaların ve taleplerin incelendiğini, bunların tamamlanması halinde davanın hemen açılacağını söyledi. Bu da yerine göre 3 gün yerine göre 10 gün olabilir. Süre veremeyiz. Yakın bir zaman süre içerisinde davanın başlayacağı izlenimini aldım." bilgisini aktardı.
'İÇ GÜVENLİK YASASI İHTİYAÇ DUYMUYORUZ'
İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi amacıyla bugün Türkiye Barolar Birliği'nin öncülüğünde bütün baro başkanlarının Ankara'da olduğunu aktaran Balkız, bu tasarının geri çekilmesini ve siyasi partilerin tamamının görüş ve düşüncelerinin değerlendirilmesi sonrası hukuki bir kanun teklifinin Meclis'e getirilmesini beklediklerini söyledi. Balkız ayrıca böyle bir tasarıya ihtiyaç duymadıklarını da kaydetti. CİHAN