MANİSA (CİHAN)- Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden ocağı faciası davasında tutuklu bulunan sekiz sanık, can güvenliği gerekçesiyle 13 Nisan 2015'te başlayacak duruşmaları getirilmeyecek. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar aldığı rapora göre İzmir Aliağa Cezaevi'nde tutuklu bulunan, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de olduğu sekiz sanığın sorgulaması, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yapılacak.
Manisa Barosu eski Başkanı ve müşteki avukatı Zeynel Balkız, Soma maden faciasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 13 Nisan Pazartesi günü başlayacağını bildirdi. Balkız, daha önce mahkemenin, şirketin birinci derece yöneticileriyle ve İzmir Aliağa Yenişakran Cezaevi'ndeki sanıkların, bizzat Akhisar'daki mahkeme duruşma salonuna getirilerek sorgulanmalarına karar verdiğini hatırlattı. Av. Balkız, "Ancak Adalet Bakanlığı'nın 19 Mart tarihli bir uyarı yazısı ile SEGBİS sistemine dönülerek, bu sanıkların sanığın Aliağa Yenişakran Cezaevi'nde SEGBİS sistemi ile sorgulamalarının yapılması noktasında bir yeni karar vermiştir. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart tarihli bu kararında gerekçe olarak, sanıkların sorgulanmaları sorusunda en kısa ve adil yargılamaya uygun olarak hakim karşısına çıkarılabilmeleri ilkesi ve aynı zamanda Yenişakran'dan Soma üzerinden Akhisar'a kadar devam edecek olan yol süreci içerisinde herhangi bir trafik kazası veya olumsuz bir hadisede sanıkların zarar görmemeleri ve herhangi bir adli vakanın oluşmaması düşüncesiyle bu sanıkların SEGBİS sistemi ile cezaevinden sorgulanmalarının yapılmaları konusunda bir karar vermiştir." dedi. Balkız, bu kararın tartışılabileceğini ancak SEGBİS sisteminin Türkiye'de yaygınlaştırılmaya çalışıldığını, yoldaki trafik kazaları gibi elim hadiselerde sanıkların henüz sorgulanamadan, hatta yanarak vefat etmeleri gibi acı olayların yaşandığını ifade etti. Bunları önlemek veya böyle bir olayla karşılaşmamak için mahkemenin böyle bir karar verdiğini gördüklerini dile getirdi.
'SANIKLARIN ÖLÜME SEBEBİYET VERME SUÇUNDAN YARGILANMASI İÇİN EK TALEPTE BULUNDUK'
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne dün itibariyle müşteki vekili olarak, Soma'daki şehit ailelerinin temsilcileri olarak bir dilekçe verdiklerini belirten Zeynel Balkız, bu dilekçede yargılamanın ihmali davranış sonucu ölüme sebebiyet verme suçundan da sanıkların ek savunmalarının alınması ve yargılamanın bu tarzda yapılması konusunda ek talepte bulunduklarını söyledi.
'BAKANLIK, MÜFETTİŞLERİN YARGILANMASI İÇİN 4 AYDIR ADIM ATMADI'
Av. Balkız, geçen hafta içerisinde de hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na şehit ailelerinin temsilcileri olarak iki dilekçe sunduklarını bildirdi. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı'nın burada suçlu ve kusurlu görülen müfettişlerin ve bakanlık personelinin yargılanmaması noktasında bir karar verdiğini hatırlatan Balkız, "Ancak Danıştay 1. Dairesi'nin 4 Aralık 2014 tarihli kararıyla, Bakanlığın bu kararı kaldırılmıştır. Yani Danıştay, Bakanlığa diyor ki, 'Sen bir ön inceleme ile bilirkişi raporunda sayılan gerekçeler, nedenlerden dolayı bu müfettişler ve kamu personeli hakkında bir ön rapor hazırla. Buna göre bu kişilerin yargılanmasının önünü aç.' Ama 24 Aralık'tan bugüne kadar geçen yaklaşık 4 aylık bir süre içerisinde Bakanlığın adım atmadığın gördük. Bunun yanında bilirkişi raporunda suçlu olarak gösterilen ve kusurlu olarak gösterilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na MİGEM Genel Müdürü Sadi Civelekoğlu ve aynı zamanda TKİ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş da asli kusurlu olarak görülüyor. Aynı zamanda MİGEM'in müfettişleri de asli kusurlu olarak görülüyor." diye konuştu.
'2012 BERİ GÖREV YAPAN BÜTÜN MÜFETTİŞLER HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİNİ TALEP ETTİK'
Bunlarla ilgili bugüne kadar herhangi bir soruşturma izni verilmediğinin altını çizen Balkız, "Biz her iki bakanlığa dilekçeyle talepte bulunarak, bu isimlerin ve ismini bilmediğimiz 2012 yılından beri görev yapan müfettişlerin acilen haklarında soruşturma izni verilmesini talep ettik. En kısa zamanda her iki bakanlık tarafından soruşturma izni verilerek bunların soruşturmaya dahil edilmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
'HER İKİ BAKAN DA SORUŞTURMAYA İZİN VERMEZSE SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR'
Bu dilekçeyi her iki bakanlığa şehit aileleri adına sunduğunu ve en kısa zamanda soruşturma için gerekli iznin verilmesini beklediklerini belirten Av. Balkız, "Eğer her iki bakanlık soruşma izninin verilmemesi konusunda direnç gösterirlerse her iki bakan da suç işlemiştir, suç işlemeye devam etmektedir, çünkü bilirkişi raporları ile kabahatliliği ve kusurluluğu belirgin olan kamu görevlilerinin hakkında soruşturma izni verilmemesi, adil yargılamaya müdahaledir. Hukuka müdahaledir ve bu devletin hukuk devleti olduğundan bahsedilemez. Adil bir yargılama için her bakanın duyarlılık göstermesini, özellikle şehit ailelerine kulak vermelerini bekliyoruz." dedi.
Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez ocağında çıkan yangında 301 madenci şehit oldu. Olayın ardından başlatılan adli soruşturmada şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanarak İzmir Aliağa Yenişakran Cezaevi'ne koyuldu. Dava, 13 Nisan 2015 Pazartesi gününden itibaren Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. CİHAN