Sosyal-İş Sendikası, Türkiye'deki asgari ücretin satın alma gücünün, Avrupa ortalamasının altında olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde asgari ücret ortalamasının brüt 706 Euro olduğunu Türkiye'deki asgari ücretin ise brüt 425 Euro ile Türkiye'nin Avrupa'da 27 ülke arasında 14. sırada olduğu kaydetti.
Sosyal-İş Sendikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Avrupa'da asgari ücret 200 Euro." çıkışı üzerine, asgari ücret ile ilgili bir rapor hazırladı. Asgari ücrette Avrupa ortalamasının brüt 706 Euro olduğu ifade edilen raporda, Türkiye'deki asgari ücretin ise brüt 425 Euro olduğu kaydedildi. Bu haliyle Türkiye'nin Avrupa'da 27 ülke arasında 14. sırada olduğu kaydedildi. Bu miktarın G-20 üyesi Avrupa ülkelerinin üçte birinden az olduğu vurgulandı. Raporda, satın alma gücü bakımından da Türkiye'deki asgari ücretin satın alma gücünün, Avrupa ortalamasının altında olduğu belirtilirken, bunun G-20 üyesi Avrupa ülkelerinin yarısı düzeyinde olduğu ifade edildi.
Bin 300 TL'lik asgari ücret vaadi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunulan raporda, gelir vergisi dilimlerinin güncellenmemesi nedeniyle, asgari ücret bin 300 TL seviyesine çıkarılsa dahi, asgari ücretin gerçekte bin 230 TL'ye kadar düşebileceği ifade edildi. Raporda, Avrupa'nın gelişmiş ülkelerine yaklaşılabilmesi için asgari ücretin en az net bin 900 TL olması gerektiğini ortaya koyuyor. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 toplantısında, 'Avrupa'da asgari ücret 200 Euro' dedi ve Türkiye'de asgari ücretin Avrupa'ya göre yüksek olduğu imasında bulundu. Oysa Avrupa'da asgari ücret uygulamasının olduğu 27 ülkenin yalnızca ikisinde (Bulgaristan ve Arnavutluk) asgari ücret 200 Euro'nun altında. Avrupa'da asgari ücret 200 Euro değil. Eurostat verilerine göre Avrupa'da asgari ücret ortalaması brüt 706 Euro. Türkiye'de ise brüt 425 Euro. Türkiye Avrupa ortalamasının çok altında. Türkiye Avrupa'da 27 ülke arasında 14. sırada. Türkiye'de asgari ücret, G-20 üyesi Avrupa ülkelerinin üçte birinden daha az! Satın alma gücü bakımından asgari ücrete bakıldığında da tablo değişmiyor. Türkiye satın alma gücü üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 27 Avrupa ülkesi arasında 15. sırada ve Avrupa ortalamasının gerisinde. Satın alma gücü bakımından da Türkiye'de asgari ücret G-20 üyesi Avrupa ülkelerin yarısı düzeyinde! Türkiye, asgari ücrette OECD'de son sıralarda. OECD'nin satın alma gücü üzerinden hesapladığı gerçek asgari ücret sıralamasında, Türkiye 25 OECD ülkesi arasında 17. sırada. Türkiye'de asgari ücret OECD ortalamasının üçte ikisi düzeyinde.
Türkiye'nin asgari ücrette Avrupa'nın gelişmiş ülkelere yaklaşması için asgari ücretin en az net bin 900 TL olması gerekiyor."
CİHAN