Söz konusu Filistin olunca sözler unutuldu

Uluslararası söz verilen yardımların yalnızca dörtte biri Gazze'ye ulaştı.

Söz konusu Filistin olunca sözler unutuldu

46 uluslararası yardım kuruluşu, ortak imzayla bir rapor yayınlayarak geçen yaz İsrail saldırılarında yerle bir olan Gazze’ye söz verilen yardımların yalnızca dörtte birinin ulaştığını açıkladı. Raporda, Gazze’nin istikrarının, İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ambargonun kaldırılmasına bağlı olduğu vurgulandı.

YARDIMLARIN SADECE DÖRTTE BİRİ GAZZE'YE ULAŞTI

İsrail saldırılarında geçen yaz yerle bir olan Gazze’de giderek kötüye giden insani durum hakkında bir rapor yayınlayan 46 uluslararası yardım kuruluşu, kasım ayında Kahire’deki konferansta söz verilen 3,5 milyar dolarlık yardımın sadece dörtte birinin Gazze’ye ulaştırıldığını açıkladı.
Uluslararası Gelişim Ajansları Birliği (AIDA) üyesi kuruluşlar ortak imzayla yayınladıkları raporda, Gazze’de yeniden inşa faaliyetlerinin çok azının hayata geçtiğini ve durumun son altı ayda sadece daha da kötüye gittiğini belirtti.

ABLUKANIN KALDIRILMASI İÇİN İSRAİL'E BASKI

Gazze’ye yönelik İsrail ve Mısır’ın sürdürdüğü yoğun ablukanın bölgeyi tamamıyla ‘yardıma bağımlı’ hale getirdiğine dikkat çeken yardım kuruluşları; uluslararası toplumu, ablukayı kaldırması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı. Raporda, ancak sınırlar açıldığı ve kalıcı bir Hamas-İsrail barışı imzalandığı takdirde Gazze’nin siyasi ve ekonomik istikrarının tesis edilebileceği ifade edildi.

KALICI KONUT PROJELERİ ÖLÜ GİBİ YATIYOR

Hamas’la son 6 yılda üç kez savaşan İsrail’in geçen yaz Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği ‘Koruyucu Eşik’ operasyonunda 2 bin 200’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 19 bin ev tamamıyla, 134 bin ev ise kısmen kullanılamaz hale gelmişti. AIDA raporuna göre, son saldırılarda evlerinden olan 100 bin kadar Filistinli halen BM okullarında, çadırlarda ya da kiralık evlerde yaşıyor. Zarar gören evlerin küçük bir kısmı yeniden inşa edilebilirken kalıcı konut projelerinin hiçbirisi hayata geçirilemedi. Yeniden inşanın yetersizliğinin, yeni çatışmalar yaşanması potansiyelini artırdığına dikkat çeken rapor, Gazze’yi kontrol eden Hamas ile Batı Şeria’da faaliyet gösteren Filistin Otoritesi arasındaki gerilimin de bağışçı devletlerin yardımlarını geciktirdiği belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon ise ‘düşmanca ve tek taraflı’ olarak nitelediği raporu reddetti. İsrail ve Mısır, Hamas’ın Gazze’de iktidara geldiği 2007 yılından bu yana bölgeye yoğun bir abluka uyguluyor.

HRW: İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER, FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARI ÇALIŞTIRIYOR

Muteber sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşimcilerin, Filistinli çocukları tehlikeli işlerde ve düşük ücretlerle çalıştırdığını iddia etti. Bunun, uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirten HRW, en küçüğü 11 yaşında olan çocuklara çok sıcak havalarda ağır yükler taşıtıldığını ve çocukların tarım ilaçlarına maruz kaldıklarını savundu. New York merkezli örgütün açıkladığı 74 sayfalık raporda Filistinli çocukların yerleşimcilerin tarım yaptığı arazilerde çalışmak üzere sıklıkla okulu bıraktıkları kaydedildi. İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria’da sürekli yeni yerleşim yerleri inşa etmesi, uluslararası toplum tarafından hukuksuz bulunuyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Söz konusu Filistin olunca sözler unutuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER