Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yatırımcılara, hisse satın alacakları şirketin yönetimini ve mali durumunu detayları ile araştırmayı tavsiye etti. Ertaş, "Yoksa kulaktan dolma şeylere dayanan, internetten veya sosyal medyadan duyulanlara göre yapılan yatırımın heba olması kaçınılmazdır." dedi.
Vahdettin Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER), Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği'nin (TÜYİD) katkıları ile tertip edilen Halka Arz Konferansı'na konuk oldu. Borsa İstanbul (BİST) Genel Müdürü Tuncay Dinç'in de katıldığı konferansta Ertaş, ilk olarak şirketlerin borçluluk oranına değindi. Ertaş, milli gelirinin yüzde 100'ü veya yüzde 200'ü oranında şirketleri borçlu ülkelerin bulunduğunu bildirdi ve şu açıklamalarda bulundu:
"Japonya, İrlanda, Singapur, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerde şirketlerin borçları milli gelirini çok aşıyor. Türkiye hamdolsun 47 ülke içinde şirketlerinin borcu milli gelire oranı en gerilerde olan ilk 10 ülkeden biri. Ancak araştırmalarımıza göre en büyük bin şirketin borçlarında artış eğilimi var. Burada ya şirketler gayret edip gelirlerinin önemli bölümünü kreditörlere faiz olarak ödeyecek ya da halka açılıp dengeli, güvenle yola devam edecekler. Tercih şirket maliklerinin. Biz otobanı yapacağız. O otobanı kullanıp kullanmamak onların elinde."
Bundan böyle şirketlerin sermaye piyasalarından daha çok yararlanması, mali yapılarını güçlendirmesi gerektiğini dile getiren Ertaş, şöyle devam etti:
"Burada aracı kurumların rolü büyük. Ama bunların ortaya koyduğu efordan memnun değiliz. Diğer bir konu da borsalar. Borsalar, son senelerde borsalar kamu kimliklerini bir kenara bırakıp özel statüde faaliyet yürütmeye başladı. Bir kısmı halka açıldı, bir kısmı birleşme ve satın alma yapıyor. Borsalar yeni yapılarında kar odaklı yapılar haline geldiler, yeni ürünler ortaya koydular ve tekel konumları nedeniyle ücret tarifelerini arttırdılar. Bizim gibi sermaye piyasalarının ilerlemekte olduğu ekonomilerde borsaların MKK, Takas Bank gibi kurumların hem yatırımcılara hem yatırım kurumlarına, hem şirketlere etki eden maliyetleri asgari seviyede tutması gerekiyor."
Dünyada likiditenin giderek daraldığına işaret eden SPK Başkanı Ertaş, ilaveten şunları belirtti:
"Bu ortamda halka açılmalar ön planda olacaktır. Burada yeni bir dönem göreceğiz. Burada bütün şirketlere tembihim yeni döneme kendinizi adapte edin. Halka açılmada şirketlerin temennisi yetmiyor, bir de talep tarafına bakmalıyız. Çünkü talep tarafı arzı karşılayacaktır. Öte yandan hangi şirketlerin halka açılacağına SPK değil de aracı kurumlar ve yatırımcılar karar vermelidir. Bizim ülkemizde maalesef yanlış bir algı var. Yer yer yatırımcı bize sorar 'neden bu şirketlerin halka arzına izin verdin' diye. Biz de 'neden bu şirketin hissesini almayı tercih ettin' diye sorarız. İzah namesini okumadan bir şirkete ortak olmak belki de hayatta yapılacak en büyük hatadır. Onlarca kamuyu aydınlatma metni, mali tablolar var. Borsadan hisse senedi almak demek o şirkete ortak olmak demektir. Ortak olmak için o şirketi, o şirketin ortaklarını iyi tanımak gerekir. Yoksa kulaktan dolma şeylere dayanan, internetten, sosyal medyadan duyulanlara göre yapılan yatırımın heba olması kaçınılmazdır."
BİST Genel Müdürü Tuncay Dinç de halka arzın şirketler ve ülke adına iyi bir finansman modeli olduğunu vurguladı. Dinç, "Ekonomide bir tarafta borca dayalı finansman modeli, diğer yanda hisseye dayalı büyüme modeli var. OECD raporlarında 'büyümeye en önemli katkı borca dayalı değil de hisseye dayalı büyümedir' deniliyor. Türkiye için 2016'da Fed'in faiz artırımının ardından dünyada likiditenin daraldığı bir ortamda halka arzın daha önemli olacağı, finansman olarak iyi bir model olacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.
Dinç, halka arza ülkenin ve şirketlerin gerek duyduğuna temas etti. Bu anlamda 2016'nın iyi geçeceğini savundu.
sanal-dunya-uyarisi-1970554.htm'> CİHAN