Basketbol Federasyonu'nda
şampiyonanın tarihçesiyle ilgili yer alan habere göre, 1974
Dünya Basketbol Şampiyonası'nda mutlu sona ulaşan
ülke ise
Sovyetler Birliği oldu.
Yugoslavya'nın evsahipliği yaptığı 1970 Dünya Basketbol Şampiyonası, Saray
Bosna, Split, Karlovac, Üsküp ve Ljubljana şehirlerinde düzenlendi. Toplam 13 ülkenin katıldığı şampiyonayı Yugoslavya zirvede tamamlarken,
Brezilya gümüş, Sovyetler Birliği ise bronz
madalya kazandı.
Şampiyonanın (A) Grubu'nda ABD, Çekoslavakya,
Küba ve
Avustralya, (B) Grubu'nda Brezilya,
İtalya,
Kore ve
Kanada, (C) Grubu'nda ise Sovyetler Birliği,
Uruguay,
Panama ve
Birleşik Arap Emirlikleri karşılaştı. Yugoslavya ise şampiyonaya evsahipliği yaptığı için
final grubuna direkt olarak kaldı.
Grup karşılaşmaları sonunda ilk iki sırada yer alan ABD, Çekoslavakya, Brezilya, İtalya, Sovyetler Birliği, Uruguay ve Yugoslavya final grubunda kıyasıya bir mücadele verdi. Evsahibi olmanın avantajını iyi kullanan Yugoslavya, grupta üstün bir mücadele sergiledi ve
altın madalyaya uzandı. Yugoslavya grupta oynadığı 6 karşılaşmada taraftarlarını sadece Sovyetler Birliği maçında üzdü.
Brezilya ise
gümüş madalya mücadelesinde Sovyetler Birliği'nin averajla önünde yer alarak, önemli bir başarıya
imza attı. Grupta Brezilya ile oynadığı karşılaşmayı 66-64 kaybeden Sovyetler Birliği ise bronz madalyada kaldı.
-ŞAMPİYONADAN DETAYLAR-
1970 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda
Güney Koreli Shin Dong-Pa,
forma giydiği 8 karşılaşmada tam 261 sayı atarak, 32.6 ortalama tutturdu ve şampiyonayı sayı kralı olarak tamamladı.
Değerlendirmede ikinci sırayı ise Panama'dan Davies Peralta alırken,
yıldız oyuncu oynadığı 8 maçta 160 sayı kaydederek 20 sayı ortalamasını yakaladı. Uruguaylı Omar Arrestia da
takımı adına sahaya çıktığı 9 karşılaşmada
rakip potaya 160 sayı bırakarak, 17.8 sayı ortalamayla mücadele etti ve bu kategoride üçüncü sıranın sahibi oldu.
Şampiyonada bir karşılaşmada en çok sayı kaydeden oyucu unvanını Güney Kore'den Shin Dong-Pa aldı. Forma giydiği maçlarda oldukça üstün bir performans sergileyen Shin Dong-Pa, takımının Küba'ya 77-76 yenildiği müsabakada tam 40 sayı kaydetti.
(C) Grubu'nda Panama ile Uruguay arasında oynanan karşılaşmada basketbolseverler şampiyonanın en fazla sayı atılan maçına tanıklık ettiler. Uruguay'ın Panama'yı 107-77 mağlup ettiği mücadelede
takımlar toplam 184 sayı attı.
Yugoslava'nın Uruguay'ı 63-45 yendiği maç ise şampiyonada ilkler arasına giren bir başka olaya sahne oldu. Rakip potalara toplam 108 sayı atılan karşılaşma, şampiyonanın en düşük skorlu mücadelesi olarak adını tarih sayfalarına yazdırdı.
Yugoslavya'nın düzenlediği 1970 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın en iyi 5'ine Yugoslavya'dan Kresimir Cosic, Brezilya'dan Ubiratan Pereira Maciel, ABD'den Kenny
Washington ve Sovyetler Birliği'nden Sergei Belov ile Modestas Paulauskas seçildi.
-1974 DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI-
Porto Riko'da 1974 yılında gerçekleştirilen yedinci şampiyona tarihin en çekişmeli mücadelesine sahne olurken, kürsüye çıkan 3 takımın da puanları aynıydı.
FIBA Dünya Şampiyonaları'nın yedincisi 3-14 Temmuz 1974 tarihlerinde Porto Riko'da düzenlendi. Sovyetler Birliği'nin zirveye çıktığı şampiyonada Yugoslavya gümüş, ABD ise bronz madalya kazandı.
1974 Dünya Basketbol Şampiyonası'na Brezilya, Orta
Afrika Cumhuriyeti,
Meksika, Sovyetler Birliği,
Arjantin,
Filipinler,
İspanya,
Amerika, Avustralya, Kanada, Küba, Çekoslovakya, son şampiyon Yugoslavya ve evsahibi Porto Riko katıldı.
14 ülkenin yer aldığı şampiyonanın ön
eleme grupları Caguas, ''
Müze Şehri'' olarak bilinen Ponce ve başkent San Juan'da oynanırken, Final Grubu maçları da San Juan'da gerçekleştirildi.
(A) Grubu'nda yer alan Brezilya,
Orta Afrika Cumhuriyeti, Meksika ve Sovyetler Birliği arasından Sovyetler Birliği ve Brezilya grubu ilk iki takım arasında tamamlarken, (B) Grubu'nda bulunan Arjantin, Filipinler, İspanya ve ABD takımları arasından ABD ve İspanya da final grubuna yükselme şansı yakaladı. (C) Grubu'nda mücadele eden Avustralya, Kanada, Küba ve Çekoslovakya takımları içinden ise Küba ve Kanada, final grubuna adını yazdıran diğer ülkeler oldu.
-SIRALAMAYI AVERAJLAR BELİRLEDİ-
Porto Riko evsahibi takım olduğundan, Yugoslavya ise son şampiyon unvanından dolayı final grubuna direkt olarak yükselme hakkı kazandı. Grupta maç kaybetmeden ilerleyen 3 ülke, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve ABD madalya kazanmayı garantiledi.
Bu ülkeler arasındaki ilk maç Sovyetler Birliği ve Yugoslavya arasında gerçekleşti ve Yugoslavya rakibini 82-79 yendi. Yugoslavya
altın madalyaya ulaşma çabaları içinde yine hiç maç kaybetmemiş olan ABD ile karşılaştı. Yugoslavya önde geçirdiği ilk yarı sonrasında ABD'ye 91-88 mağlup oldu.
ABD'nin kazandığı takdirde şampiyon olmayı garantileyeceği maçı Sovyetler Birliği ile oynadı. İlk yarı berabere bitti ve averaj ile şampiyon olma şansını yakalamak isteyen Sovyetler Birliği, ikinci yarıda yeni bir soluk yakalayarak şampiyonanın en önemli maçını 105-94'lük skorla kazandı.
Podyuma çıkacak üç takımın da aynı puana sahip olması sonucunda, madalyanın renklerini averajlar belirledi. 1.045 averaj ile Sovyetler Birliği altın madalya kazanırken, Yugoslavya 1.000'lık averajı ile gümüş, 0.959 averajlı ABD ise bronz madalya sahibi oldu.
-ŞAMPİYONADA GÖZE ÇARPANLAR-
Şampiyonanın en yüksek farkla sona eren maçı, Sovyetler Birliği ile Orta Afrika Cumhuriyeti arasında oynandı. Sovyetler Birliği, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni 92 sayılık farkla 140-48 yendi.
Şampiyonada Filipinler ve Çekoslovakya arasında oynanan maç ise en skorlu karşılaşma olarak dikkati çekti. Çekoslovakya'nın 119-112 kazandığı maçta toplam 231 sayı üretildi.
Kaynak: AA