Genç kız, engel tanımayan azmiyle 8. altın madalyasını da aldı. Kendisi gibi birçok şampiyonluğu bulunan takım arkadaşıyla çalışarak şu anda dünya şampiyonasına hazırlanan milli sporcu Gülhan Kılıç, “Eve kapanmayın, daima hayallerinizin peşinden koşun” diyerek engellilere seslendi.
Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu'nun geçtiğimiz günlerdeki şampiyonasına katılan 25 yaşındaki milli sporcu Gülhan Kılıç, yine altın madalya alarak zaferlerine bir yenisini daha ekledi. 8. kez Türkiye şampiyonu olan Kılıç’ın bu zaferi, herkes gibi memur olarak görev yaptığı Bursa Adliyesi’ndeki meslektaşlarını da gururlandırdı. Görme engelli olduğu için hep daha çok savaşmak zorunda kalan şampiyonun hayatından filmlere konu olacak bir başarı hikayesi çıktı.
İLK ÖNCE KARŞISINDA DURAN AİLESİNİ ARKASINA ALDI
Judo yapmak istediğinde, görme engelli olduğu için babasının dışarı çıkmasını yasak koyduğu Kılıç’ın ilk şampiyonluğunu evden kaçarak yaptığı 2 aylık antrenmanla kazandığı ortaya çıktı. Bu zaferiyle karşısında duran ailesini de arkasına alan Kılıç, her geçen şampiyonada birincilik için savaştı. 8 yıllık judo kariyerinin her yılına birer Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra bir kez dünya 5.’liği, 2 kez Avrupa 3.’lüğü ve bir kez de Avrupa 2.’liğini sığdırdı. Takım olarak dünya ikincisi de olan Kılıç, 2012 yılındaki Londra Olimpiyatlarına ise sakat olmasına rağmen katıldı. Kılıç’ın şampiyonluk hedefi, sakatlığına takıldı. Eli boş dönmek onu daha da hırslandırdı. Durmadan çalışan Kılıç, geçtiğimiz günlerde kazandığı Türkiye şampiyonluğu ile gücünün yerine geldiğini ispatladı.
İKİ ŞAMPİYONUN ANTRENMANI NEFES KESTİ
Şimdi gözünü dünya şampiyonluğuna diken Kılıç, sıkı bir antrenmana girdi. İzmir Büyükşehir Belediyespor takımı sporcusu olan Kılıç, dünya şampiyonluğu için kendisi gibi birçok Türkiye şampiyonluğu bulunan takım arkadaşı Ecem Taşkın ile çalışmaya başladı. Kendi kilolarında ikisi de dünya birinciliğine soyunan şampiyonların antrenmanı nefes kesti. Birbirlerinin tecrübelerinden yararlanarak savaşan iki görme engelli sporcu, dünyanın en iyisi olabilmek için çalışıyor.
“İLK ŞAMPİYONLUĞUMU EVDEN KAÇARAK YAPTIĞIM 2 AYLIK ANTRENMANLA KAZANDIM”
Engellilere tavsiyelerde bulunan Kılıç, okulunu erken bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Orta okuldan sonra babam okulu bırakıp çalışmamı istedi. Görme engelli olduğum için dışarı çıkmamı istemiyor. Bir faaliyete katılmamdan korkuyordu. Ben de evden nasıl çıkabilirim, ailemin güvenini nasıl kazanabilirim diye düşünmeye başladım. Judoya başlamama izin vermediler. Başıma bir şey gelir diye hayli tepkiliydiler. Ben karşı çıktım. Gizli gizli kaçarak çalıştım, Türkiye şampiyonasına katıldım. Babamdan ise ‘Bir kez katılacağım. Bir daha gitmeyeceğim’ diyerek izin aldım. Birinci olunca babam çok büyük bir hata yaptığını anladı. Ve bana seni okutmayıp, dışarı salmayarak çok büyük bir hata yapmışım’ dedi. Sonra de hep bana destek oldu. Buraya kadar gelmemdeki en büyük desteği ailemden aldım” dedi.
“HEDEFİM ÖNCE DÜNYA ARDINDAN DA OLİMPİYATLAR”
Judoyu çok severek yaptığını ifade eden Kılıç, “İyi ki kararlı olmuş, aileme karşı çıkıp judoya gitmişim. Bütün engellilere mesajım, eve kapanmasınlar, bir faaliyette bulunsunlar. 8 tane Türkiye birinciliğim var. Bir tane Avrupa ikinciliğim, 2 tane Avrupa 3.’lüğüm, dünya 5.’liğim, takım olarak dünya 2.’liğim var. 2012’de paralimpik olimpiyatlarına katıldım. Orada sakatlığımdan dolayı derece yapamadım. Önümüzdeki eylül ayındaki dünya şampiyonasına hazırlanıyorum. Hedefim şu an bu; ardından 2016’daki olimpiyatlara katılmak” diye konuştu.
Spor kariyerine 5 kez Türkiye şampiyonluğu, Avrupa 2, 3 ve 5.’liği ile dünya 7.’liğini sığdırma başarısını gösteren 23 yaşındaki Ecem Taşkın ise, kendisi gibi şampiyon olan Gülhan Kılıç ile çalışmasının büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, “Bu bizim için çok büyük bir avantaj. İyi bir sporcu olmamız sürekli çalışmamızdan kaynaklanıyor. Haftanın 7 günü antrenman yapıyoruz. Kondisyon salonunda lastik ve koşu çalışmalarımız var. Bu yolu birlikte kat etmeye çalışıyoruz” dedi.
İHA