Türkiye Futbol
Federasyonunun (TFF) yapısı ile denetimini, uluslararası federasyonların kurallarına uygun olarak yeniden düzenleyen 5719 sayılı ''Türkiye
Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanunda, TFF'nin, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (
FIFA) ve
Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (
UEFA) üyesi olduğu yer aldı.
Kanuna göre TFF, ''
fair-play'' kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve
sportmenlik prensiplerini gözetecek, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ve FIFA'nın oyun kurallarına uyacak, FIFA ve UEFA statüsünde belirtilen
tahkim kurulları ile Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) yetkisini tanıyacak.
TFF'nin görevleri arasında,
ırkçılık ve her türlü ayırımcılıkla mücadele etmek de yer aldı.
TFF, bünyesinde
futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına, her türlü nakdi ve ayni yardımda bulunacak.
-FUTBOL KULÜPLERİNİN ÜYE SAYISI 236 OLACAK-
Kanunda, Federasyon Genel Kurulunun oluşumu ile toplanma esasları yeniden düzenlendi.
Buna göre,
Turkcell Süper Lig kulüpleri, Genel Kurulda biri başkanları olmak üzere 7'şer üyeyle temsil edilecek. Ancak
Fenerbahçe,
Galatasaray,
Beşiktaş ve
Trabzonspor kulüpleri, daha önce
şampiyon oldukları için fazladan 1'er oy hakkına sahip olacak ve böylece 8'er üyeyle Genel Kurulda bulunacak.
Turkcell Süper Lig takımlarının toplam delege sayısı, 98'den 130'a çıkacak.
TFF
Birinci Lig kulüpleri 2'şer üye olmak üzere 36, TFF İkinci Lig kulüpleri başkanları olmak üzere 50, TFF Üçüncü Lig kulüpleri her gruptan ilk 5 sıradakilerin başkanları olmak üzere 20 üyeyle temsil edilecek.
Genel Kurulda futbol kulüpleri dışında,
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığını asaleten 2 yıldan fazla yapanlar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden 2 kişi, FIFA ve UEFA'nın icra kurullarında fiilen en az 5 yıl görev yapan ve yapmakta olanlar, Milli Takım
teknik direktörlüğünü en az 2 yıl yapanlar, en az 75 defa (A) Milli olan ve Genel Kurul tarihinden en az 6 ay önce faal sporculuğu bırakanlar, Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı, Türkiye
Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonundan 5 kişi, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı, büyükler kategorisinde
olimpiyat, dünya, kıta futbol federasyonları şampiyonaları finalleri ile Avrupa şampiyonalarının en az yarı finallerinde maç yönetmiş, faal olmayan
hakemler, bünyesinde futbol dalı bulunan engelliler spor federasyonlarının başkanları ile Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı da temsil edilecek.
Genel Kurulun böylece üye sayısı 223'ten 267'ye yükseltildi. 267 üyenin 236'sı futbol kulüplerinin temsilcilerinden oluştu.
Türkiye Futbol Vakfı Genel Başkanı, Türkiye Futbol Adamları Derneği Başkanı ve 1 temsilcisi ile bünyesinde futbol dalı bulunan federasyon başkanlarının oy hakları ise kaldırıldı.
TFF Genel Kurul toplantısı, federasyon başkanı veya görevlendireceği bir başkanvekili veya
yönetim kurulu üyesinin konuşmasıyla açılacak. Daha sonra Genel Kurul Divanı oluşturulacak. Genel Kurul Divanı, bir başkan, bir başkanvekili ve 2 sekreterden oluşacak. Tek adayın bulunması halinde
seçim açık oyla birden fazla adayın bulunması halinde ise seçim, ad
okuma veya gizli oyla yapılacak. Bu durumda oylamanın nasıl yapılacağına Genel Kurul karar verecek.
-BAKANIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI-
Genel Kurul, her yıl haziran ayında, seçimli Genel Kurulu ise 4 yılda bir, futbol liglerinin bitiminin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, yönetim kurulunun belirleyeceği tarihte olağan toplanacak. Genel Kurul, gerektiğinde toplam üye sayısının yüzde 40'ının noter onaylı yazılı müracaatı veya yönetim kurulunun kararı üzerine en geç 30 gün içinde olağanüstü toplantıya
çağrılabilecek.
Spordan sorumlu
bakan, Genel Kurulun olağanüstü toplanması için çağrıda bulunamayacak. TFF'nin faaliyet ve işlemlerinin, spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olacağına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak. Federasyonun hesapları ve mali durumu, uluslararası spor sektöründe denetim tecrübesi bulunan bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenecek.
-UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM KURULU-
Kulüpler,
futbolcular,
teknik direktörler ile antrenörler arasında her türlü sözleşmeden doğan veya futbolla ilgili olan uyuşmazlıkları incelemek ve karara bağlamak için ''Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'' oluşturulacak.
Yapısı yeniden düzenlenen
Tahkim Kurulu, Federasyon Başkanının teklifi ve yönetim kurulunun kararıyla en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçular arasından 1 başkan, 6 asil ve 6 yedek üyeden oluşacak.
Sporcu, teknik direktör ve antrenörler, Tahkim Kurulu kararlarına karşı, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine başvurabilecek.
-HAKEMLİĞİ BİR YIL ÖNCE BIRAKMA ŞARTI-
Faal hakemlikleri sona erenler, belirli bir süre geçmeden
Merkez Hakem Kuruluna atanamayacak.
Merkez Hakem Kurulu, Başkanın teklifi ve yönetim kurulunun onayıyla, ''faal hakemliği
genel kurul tarihinden 1 yıl ve daha öncesinde bırakmış'' olanlar arasından, biri başkan olmak üzere 9 asil ve 9 yedek üyeden oluşacak.
Amatör Disiplin Kurulu ile
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu; Federasyon Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararıyla, il
disiplin kurulları ise Amatör İşler Kurulunun teklifi ve federasyon başkanının onayı ile atanacak.
Amatör ve Profesyonel Disiplin kurulları, 1 başkan ve 6'şar üyeden, İl Disiplin Kurulu ise 1 başkan ve illerin sportif faaliyetlerine göre en az 2, en fazla 4 üyeden oluşacak.
Federasyon Başkanı, Yönetim ve Denetim kurulları seçimlerinin yenilenip yenilenmeyeceği, ad okunarak veya gizli oylamayla yapılacak. Genel Kurul, oylamanın nasıl olacağına karar verecek.
Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimlerin yapılmasına karar verilmesi halinde, bu karardan itibaren en geç 30 gün içinde seçimler yapılacak.
Seçimler sonucunda seçilecek Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulunun
görev süresi, olağanüstü toplantılarda seçim yapılması hariç olmak üzere, 2011'de futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapılacak seçimli Genel Kurul toplantısına kadar devam edecek.
Genel Kurul veya kurullarda oy kullanacak delegelerin belirlenmesi, yapılacak itirazlar, itirazların karara bağlanması, Genel Kurul ilanı ve çağrı gibi hazırlıklarla ilgili süreler, 30 günlük süreyi aşmamak kaydıyla Yönetim Kurulunca kısaltılabilecek.
Kanun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Tahkim Kurulu ile Disiplin Kurulları, Genel Kurulca seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde yeni seçilecek federasyon başkanı ile yönetim kurulu tarafından, seçimlerin yenilenmesinin reddedilmesi halinde ise ret kararından itibaren 30 gün içinde federasyon başkanının teklifi ve yönetim kurulu kararıyla oluşturacak. Yeni kurullar oluşturuluncaya kadar mevcut kurullar görevlerine devam edecek.
Merkez Hakem Kurulu atanıncaya kadar mevcut kurul görevini yapmaya devam edecek.
AA