2002 yılında
Güney Kore ve
Japonya’da yapılan Dünya Şampiyonası sırasında kazandıkları
primin
vergisinin ödenmemesi gerekçesi ile toplam 23 milyon TL’lik bir
fatura ile karşılaşan
A Milli Takım
futbolcularının,
Türkiye’de vergiyi o tarihlerde bizzat kendilerinin ödemesi gerektiği, ödemedikleri için de vergi kaçakçısı konumundan son anda kurtuldukları belirlendi.
Ortalama 400’er bin TL prim alan A Milli Takım futbolcularının, yapılan çeşitli uyarılara rağmen bu vergiyi ödemedikleri belirtildi. 5 yıllık yasal süre artık dolduğu için de zamanaşımı nedeni ile futbolculardan bu vergiyi tahsil edebilme durumunun ortadan kalktığı anlaşıldı.
Prim
FIFA’danmış
Başarıları sonrası ’milli kahraman’ ilan edilen ve üstün
hizmet madalyası ile ödüllendirilen
yıldız oyuncular, zamanaşımı sayesinde "vergi kaçakçısı" konumundan kurtulmuş oldu. Yasal süreç içerisinde ödeme yapılmadığının anlaşılmasından sonra vergi takibatı başlatılsaydı, Dünya Şampiyonası’nda Ay-Yıldızlı formayı giyen futbolcuların tamamı, vergilerini cezalı bir şekilde ödeyecekler ve hukuki çerçeve kapsamında "vergi kaçakçısı" konumuna düşeceklerdi.
Bu arada futbolculara verilen primlerin, Türkiye Futbol
Federasyonu aracılığı ile FIFA tarafından ödendiği bildirildi. O tarihlerde yapılan "
Futbol Federasyonu, kahramanlarını ödüllendiriyor. Kendi bütçesinden ödeme yapıyor" şeklindeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. FIFA’nın, futbolcuların performansları doğrultusunda prim saptamasında bulunduğu, ödeme yapması için de Federasyon’a gönderdiği ifade edildi. Her
ülke federasyonu için aynı uygulamaya giden FIFA’nın, futbolculara yapılan ödemelerle ilgili dekontları da istediği kaydedildi.
Olay yerinde ödenir
O dönem Futbol Federasyonu’nda Denetleme Kurulu Başkanı olan Engin Berker, şöyle konuştu: "Uluslararası kurallara göre vergi doğuran olayın meydana gelmesi hangi ülkede ise verginin o ülkeye ödenmesi gerekiyor. FIFA, Türk futbolcularına başarı primi olarak ödediği bu rakamların vergisini Japonya maliyesine yatırmış ve belgelerini de federasyona göndermiştir. Dolayısıyla federasyon tarafından futbolculara ödenen bir prim söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan tarhiyatın vergi kanunlarımıza göre futbol federasyonundan değil, primi alan futbolculardan tahsil edilmesi gerekirdi. Futbol Federasyonu’na yapılan tarhiyata, federasyonca
itiraz edilerek gerekli belgeler vergi mahkemesine sunulmuştur."
Verginin aslı yüzde 30’dur
TÜRKİYE Futbol Federasyonu eski Denetleme Kurulu Üyesi Engin Berker, "23 milyon liralık tarhiyatın büyük bölümü ceza ve gecikme zamlarından oluşuyor. Verginin aslı yüzde 30 civarındadır" dedi.
HÜRRİYET