Aman dikkat!
Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre 2006 Dünya Kupası sırasında maç izleyen bayların normal şartlardan 3,26 kat, bayanların ise 1,82 kat daha fazla
kalp sorunu yaşadıkları tespit edilmiş...
Avrupa Futbol Şampiyonası tüm heyecanıyla devam ediyor. Tansiyon artıyor. Aman dikkat! Kalp rahatsızlığınız varsa, çok sevdiğiniz takımınızın maçını seyretmeden önce bir kez daha düşünün. Hele takımınız bir üst tura geçmeye
aday bir maç oynayacaksa televizyonun karşısına bile geçmeyin.
Yapılan bir araştırmaya göre
tansiyonu yüksek maçları izlerken kalp krizi geçiren
futbol seyircisinin sayısında normalin üzerinde artış olduğu ortaya kondu. 2006 Dünya Kupası sırasında
Münih Klinik Üniversitesi’nden bir grup uzman tarafından yapılan,
İngiltere’de bir tıp dergisinde ve geçtiğimiz günlerde Alman
Der Spiegel dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 2006 Dünya Kupası’nda
Alman Milli Takımı’nın maçlarını oynadığı günlerde Münih’te görülen kalp krizi vakaları normal dönemdekinden iki kat fazla çıktı.
Türkiye’nin
İsviçre ile oynadığı ve son anlarda
Arda’nın attığı golle galip kapadığı karşılaşmadan sonra da Basel’de birçok Türk kalp krizi geçirdiği için hastanelere kaldırıldı.
Münih Üniversitesi’nin hayata geçirdiği projenin danışmanlarından Dr. Ute Wilbert Lampen, önemli maçların kalp krizi geçirme riskini artırdığını belirtiyor. Ona göre, maçta yaşanan gerilimle izleyicilerin hissettiği stres arasında doğrudan bir bağ var. Bu da kalbi zorluyor. Dr. Wilbert Lampen ve araştırmayı yapan
ekip, Münih ve yakını civarında
dünya kupası sırasında
Almanya Millî Takımı’nın maçlarını oynadığı günlerde kalp problemi yaşayan 4 bin 279 vakayı incelemiş. Ve bu vakaları 2003 ve 2005’teki vakalarla karşılaştırmış. Sonuçta maçı izleyen bayların normal şartlardan 3,26 kat, bayanların ise 1,82 kat daha fazla kalp sorunu yaşadıkları tespit edilmiş.
Wilbert Lampen araştırmanın ilginç sonuçlarından birini de şöyle anlatıyor: “Kritik maçlarda durum daha da belirgin oluyor. Almanya’nın
Arjantin ile oynadığı çeyrek
final maçının ikinci yarısı, uzatma anı ve
seri penaltı atışları sırasında hastaneler kalp rahatsızlıklarından dolup taştı. Aynı durum Almanya ile
İtalya arasında oynanan
yarı final maçında da yaşandı. O maçta Almanya kaybetmesine rağmen.” Dr.Wilbert Lampen stresi düşük maçlarda ise vakaların azaldığını belirtiyor. “Almanya grup maçında Ekvator ile karşılaştı. Bu maçı kaybetme riski bulunmadığı için çok az vaka yaşandı. Burada şunu görüyoruz. Sonuç, skor çok önemli değil. Önemli olan maçın gerilimli olup olmayışı.”
Bu araştırma aynı dönemde meydana gelen tüm kalp krizlerini incelemiş ve maçlardan dolayı meydana gelen kalp krizleri ile diğer unsurların tetiklediği krizlerin farklarını ortaya koymaya çalışmış.
Araştırma ayrıca fanatiklerin maç sırasında vücutlarının verdiği öncü olumsuz tepkileri umursamayıp maçı sonuna kadar izlediğini ve maç sonunda hastaneye gittiğini de ortaya koyuyor.
Peki fanatikler bu riski nasıl aşabilirler? Lampen’in fanatiklere bazı önerileri var: “TV karşısında
alkol alınmamalı, sigara içilmemeli ve
cips yenmemeli. Eğer maç sırasında kalbinizde bir rahatsızlık olduğunu hissediyorsanız, hemen televizyonu kapatıp hastanenin yolunu tutmalısınız.”
Araştırma ekibinin fanatiklere bir başka uyarısı da şöyle: “Eğer stresli maçları izlemekten vazgeçmeyecekseniz, maç öncesinde kalbinizi doktorlara dinletin. Maçı ona göre izlemeye karar verin.”
KALPLERE DİKKAT
2006 Dünya Kupası sırasında Münih ve civarında yaşanan kalp vakalarını gösteren grafik. 1) Almanya-
Kosta Rika, 2) Almanya-
Polonya, 3) Almanya-Ekvator, 4) Almanya-
İsveç, 5) Almanya-Arjantin (çeyrek final), 6) Almanya-İtalya (yarı final), 7) Almanya-
Portekiz (üçüncülük maçı), 8) İtalya-
Fransa (Final).
AKSİYON