Eric Gerets, Jean Tigana ve Arthur Antunes Coimbra, namı diğer Zico... Futbol meraklıları hafızalarını biraz zorlarsa bu üç ismi forma giydikleri günlerden hatırlayabilir. Son olarak geçtiğimiz günlerde Zico'nun da Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğüne getirilmesiyle birlikte, Türkiye liginin üç büyükleri "üç yıldız"a emanet edilmiş oldu. Aynı dönemde top koşturmuş olan Gerets, Tigana ve Zico zamanının en önemli futbolcularıydı. Gerets savunmada, Tigana orta sahada, Zico ise hücuma dönük oyunda rakip tanımayan futbolcular olarak spor tarihine geçti.
1986'da Meksika'da oynanan Dünya Kupası'nda birbirlerine karşı da forma giyen bu üç büyük futbolcu, kozlarını yıllar sonra bu kez de Turkcell Süper Lig'de paylaşacak.
Komisyon suçlamasından aklandı
Jean Tigana
23 Haziran 1955'te Mali'nin başkenti Bamako'da dünyaya geldi. Altısı erkek dördü kız, 10 çocuklu bir ailenin çocuğuydu.
Küçük yaştan itibaren evine para götürmek durumunda kaldı. Makarna fabrikasında çalıştı, postacılık yaptı. Profesyonel futbol hayatı da bu yüzden geç denebilecek 20 yaşında başladı.
Futbol hayatı boyunca beş Fransa şampiyonluğu, iki Fransa kupası kazandı. Bir kez Avrupa kupalarında final oynadı.
52 kez milli oldu. Fransa ile 1984'te Avrupa şampiyonluğu kazandı.
Teknik direktörlüğe 1993'te başladı. Monaco ile bir şampiyonluk kazandı. Geçen yıl Beşiktaş'la Fortis Türkiye Kupası'nı aldı.
İngiliz Fulham'ı çalıştırırken takımında transferlerde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle kendisine dava açılsa da, Tigana bu suçlamadan aklandı ve yüklü bir de tazminat kazandı.
Sağlıklı dişleri olan futbolcuların daha iyi performans sergilediğine inanıyor, o yüzden diş bakımına önem veriyor.
Bordeaux günlerinde şarapçılığa merak saldı. Futbol kariyerinin yanı sıra Güney Fransa'da şarap üreticiliği yapıyor.
Avrupa'da hiç çalışmadı
Arthur Antunes Coimbra (Zico)
3 Mart 1953'te Rio de Janerio'da doğdu. Portekiz göçmeni bir ailenin altı çocuğunun en küçüğü.
Brezilya'nın Flamengo takımında 731 maçta 508 gol attı. 1983-1985 yılları arasında top koşturduğu İtalyan kulübü Udinese'de ise 79 maçta 56 gol kaydetti.
88 kez milli oldu, 66 gol attı. Üç Dünya Kupası'nda oynadı. Güney Amerika'da üç kez yılın futbolcusu ödülünü aldı.
1990 yılında Brezilya spor bakanlığına getirildi.
1991'de futbola döndü, Japonya'nın Kashima Antlers takımında oynayıp futbolu bu ülkede bıraktı.
Daha sonra aynı takımı çalıştırdı. Başarısı nedeniyle heykeli bile dikildi.
Japon milli takımı ile 2004'te Asya Kupası'nı aldı, 2006 Dünya Kupası'na katıldı. Bir beraberlik ve iki yenilgi aldı, kupaya ilk turda veda etti.
Futbol hayatını anlatan "Zico: The Movie" isimli bir belgesel film de var.
Zico'nun sanat hayatı. Tıklayın...
Dört takımı şampiyon yaptı
Eric Gerets
15 Mayıs 1954 Rekem, Belçika doğumlu.
Döneminin en önemli sağ kanat oyuncularından biri olarak kabul edilirdi. Belçika milli takımı formasını en çok giyen futbolcular arasındaydı. Takım kaptanlığı da yaptı.
Futbolculuk kariyeri boyunca iki Belçika, altı da Hollanda şampiyonluğu yaşadı. Altı Hollanda Kupası ve bir de Belçika Kupası kaldırdı.
Teknik direktör olarak Belçika, Hollanda ve Türkiye'de dört takımı şampiyon yaptı. Toplam şampiyonluk sayısı beş.
1982 yılında Standard Liege forması giyerken 3-0 yendikleri Watershei Thor takımının oyuncularına maça asılmamaları karşılığında 420 bin Belçika frangı verdikleri gerekçesiyle sorgulandı ve takım arkadaşlarıyla beraber ceza aldı.
"Rekem Aslanı" olarak da bilinen Gerets, balık tutmaktan ve motosiklet kullanmaktan hoşlanıyor.
Sahada seyredenler yorumladı
"Üçünün yarışını tüm dünya izleyecek"
Attila Gökçe (Milliyet gazetesi)
Üçü de 1982 Dünya Kupası'nın unutulmaz oyuncuları. Eric Gerets'li Belçika, Barselona'daki açılış maçında dünya şampiyonu Arjantin'i yendi. Belçika'nın o dönemde hücuma dayalı bir oyunu vardı. Gerets savunmada olmasına rağmen hücumun önemli bir adamıydı.
Jean Tigana ise aynı kupada Platini sakatlanınca yerine alındı. O kadar başarılı oldu ki, Platini iyileşince Tigana'yı yerinden oynatamayıp başka bir adamı yerinden aldılar. Ve bir daha da kimse tutamadı.
1982'de Zico'nun olduğu Brezilya, Pele'li 1970'ten sonra en iyi kadroydu. Zico'nun hayalleri süsleyen bir gol atma tekniği vardı. Üst üste üç gol kaydeder, kornerden gol atardı.
Zico'ya süperstar dersek, Tigana ve Gerets yıldız oyuncudur. Zico'yu Gerets ve Tigana ile aynı kefeye koymak ayıp olur. Ama aralarında antrenörlükte en geri olan da Zico.
Gerets antrenör olarak şanslı. İyi bir takıma ve önemli futbolculara sahip ama asıl sınavını bu sene verecek çünkü Galatasaray'da sorunlar azaltıldı, şampiyonluk unvanı var.
Tigana ise aldığı her takımda genç oyuncularla ilgilenip onları bir kuyumcu gibi işleyen bir hoca. En çok emek veren ama bunu belli etmeden yapan biri. Kendisi de yıldız olduğu için yıldız futbolculara yaslanmak zorunda değil. Bu nedenle Sergen'i de Tümer'i de istemedi.
Bu üçlünün antrenörlük yarışını tüm dünya merak edecek. Türkiye bu yönden de futbol dünyasının gözlemi altında olacak.
"Gerets'in antrenörlük kariyeri daha üstün"
Coşkun Özarı (Fanatik gazetesi)
Her üçü de kendi ülkelerinin en üst düzeyde futbolcularıydı. Futbolculukta Zico en önde gelir çünkü kendisine "Beyaz Pele" deniyordu. Tigana ile Gerets aşağı yukarı aynı düzeyde futbolculardı.
Teknik direktörlüğe gelince, Gerets'in antrenörlük kariyeri daha üst düzeyde. Teknik adamlıkta bana göre Gerets'ten sonra Tigana, sonra da Zico geliyor.
"Parmak ısırtan hocalık geçmişleri yok"
Hıncal Uluç (Sabah gazetesi)
Her üçü de oynadıkları dünya kupalarına imzalarını attılar. Onların maçlarının olduğu günlerde basın merkezinin halini hatırlıyorum, herkes onlardan bahsediyordu.
Tigana ve Zico klaslarıyla, futbol ustalıklarıyla, oyun kuruculuklarıyla dikkati çekerken Gerets yenilgi kabul etmeyen müthiş bir savaşçıydı. Futbol ustalığı olarak en iyileri
Zico'ydu.
Takımı yönetme açısından Tigana, takımı ateşleme açısından en iyileri ise Gerets'ti.
Hocalıkta ise hiçbirinin parmak ısırtan bir geçmişi yok. Gerek milli takım gerek kulüp takımı olarak en büyüklerle çalışmadılar.
Zico'ya Japonya'da futbol dahisi diyorlar ama Japonya dünya futboluna uzak bir yer. Orada Akçaabatspor gibi bir takımı almış ve Japonya'nın üç büyüklerinden biri yapmış. Japon milli takımında da efsanevi bir başarısı yok.
En istikrarlısı Tigana olarak görünüyor ama işine büyük bir aşkla sarılmış değil. Gerets ise çok hırslı ama yeterince cesur değil.
"Futbolculukları iyi ama antrenörlükte stajyerler"
Kazım Kanat (Sabah gazetesi)
Üç antrenörün de en büyük özelliği, futbol kariyerlerinin çok iyi oluşu. Gerets
3-5-2 döneminin en önemli sağ kanat oyuncusu, dünya futboluna damga vuran modern bir futbolcuydu.
Tigana hem iyi futbolcuydu hem de çok koşardı. Zico ise Brezilya'da beyazların dünyasının kahramanı oldu. Zico'nun futbolculuğu çok büyüktü ama onun döneminde Brezilya dünya şampiyonu olamadı. Futbolculuklarını karşılaştıramayız çünkü özellikleri birbirinden değişik ama hepsi aynı takımda mükemmel oynar.
Antrenör olarak henüz stajyerler. Gerets'e şampiyonluğu Fenerbahçe ikram etti. Tigana'nın ideali yok, iki yıl daha çalıştırıp üzüm bağlarının başına gidecek. Zico ise daha işin başında ama kendini kanıtlayacaktır.
(Milliyet)