WRC
Türkiye Rallisi ile ilgili
hazırlıklar, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda ele alındı.
Toplantıda konuşan
Antalya Valisi Alaaddin
Yüksel, sözlerine, geçen yıl
rallinin yapılmamış olmasına dikkati çekerek, ''Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır'' diyerek başladı. Şampiyonanın ilk kez düzenlendiği 2003 yılındaki heyecanı kaybetmediklerini belirten Yüksel, 1. Türkiye Rallisi'nin o yıl 919 milyon kişi tarafından izlendiğini bildirdi. Türkiye'nin şampiyonaya dahil olduğu 2003 yılında büyük başarı kazandığını da hatırlatan Yüksel, ''2003 yılında yapılan ankette, Türkiye Rallisi en başarılı 6. ralli seçildi'' dedi.
Alaaddin Yüksel, rallinin bu yıl da aynı başarıyı yakalayabilmesi için çalışmaları en üst düzeyde destekleyeceklerini kaydetti. 5. Türkiye Rallisi
hazırlıklarının bugün itibariyle resmen başlatıldığını belirten Yüksel, hazırlıkları belli başlıklar altında sürdüreceklerini anlattı.
Yüksel, ralli hazırlıklarını sürdürmek için,
ulaşım ve parkur hazırlama,
sağlık hizmetleri,
seyirci hazırlama, basın-
tanıtım, özel etap çalışmaları, hava ve
deniz limanı ile gümrükler, müze ve ören yerleri ile
iletişim altyapısının oluşturulması için gruplar oluşturulmasını, bu grupların da ilk toplantılarını 15 Şubatta yapmalarını istedi.
Yüksel, şampiyona için yapılacak tüm çalışmaların 6 Haziranda bitirilmesi talimatını verdi.
-PUL VE MİLLİ PİYANGO BİLETİ-
Vali Yüksel, Türkiye Rallisi'nin dünyada daha fazla insana ulaşması konusunda tanıtım faaliyetlerinin önemine dikkati çekerek, bu yılki şampiyona öncesinde PTT'nin WRC'ye özel pul bastırabileceğini söyledi. Pulun üzerinde şampiyonanın yapıldığı etaplardan görüntülere yer verilebileceğini belirten Yüksel, ayrıca
Milli Piyango'nun da bu şampiyonaya özel
bilet bastırabileceğini kaydetti.
Yüksel, şöyle konuştu:
''Bu şampiyonaya hazırlanırken, sevdalısı olduğumuz bu
ülkenin de takdimine çalışacağız. Bu şampiyona başka bir ilde yapılıyor olsaydı, belki de sadece o ilin tanıtımı için çalışılacaktı, ama biz Antalya olarak Türkiye'nin tanıtımı için çalıştığımızın farkındayız. Çünkü biz bu endüstriden para kazanıyoruz.
Organizasyon bittikten sonra ülkesine dönenlerin burada gördüklerini anlatmasıyla fazladan 3'er kişi organizasyon dışı ülkemize turist olarak gelebilirse, görevimizi yapmış oluruz. Bu yüzden hazırlık sürecinde hiçbir şekilde mazeret kabul etmiyorum. Şampiyona süresince
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en iyi şekilde temsil edilmesini istiyorum. Bu yüzden yarışlar sırasında görev yapacak
112 acil servis ekiplerinden
sivil savunmaya, polis ekiplerinden jandarmaya kadar en güçlü
araç ve
teknik donanımı kullanmalarını, en
temiz, en yeni üniformalarını giymelerini istiyorum.''
-''BİR SONRAKİ ŞAMPİYONA 2010'DA''-
Türkiye
Otomobil Sporları Federasyonu (
TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu da WRC Türkiye Rallisi'nin geçen yıl yapılamayışının nedenlerini anlattı.
Türkiye'nin WRC'ye kabul edildiği 2002 yılında 14 olan ülke sayısının 24'e yükseldiğini belirten Tahincioğlu, ''Aynı yıl içinde 24 ülkede şampiyona düzenlemenin maliyetinin çok yüksek olduğu yönünde şikayetler gelmeye başladı. Biz de FIA'ya 24 ülkenin iki ayrı gruba bölünmesi konusunda
öneri götürdük. Bu öneri FIA'nın
Aralık ayında Monaco'da yaptığı toplantıda kabul edildi. Bu şekilde her sene 12 ralli yapılacak ve her ülke iki senede bir şampiyona düzenleyecek'' dedi.
Tahincioğlu, bu yıl gerçekleştirilecek şampiyonanın ardından 6. Türkiye Rallisi'nin de 2010'da yapılacağını bildirdi.
Türkiye'nin FIA takviminde çok ciddi bir yerinin olduğuna dikkati çeken Tahincioğlu, ''Ama bu bize rahatlık vermemeli. Bu sene gözlemci İsveç'ten gelecek. Biz asgari mecburiyetleri yapıp, üzerine de farklılıklar eklemeliyiz'' diye konuştu.
Rallinin yapıldığı ülkeler arasındaki rekabetin de arttığını vurgulayan Tahincioğlu, ülkelerin artık şampiyonayı düzenlerken ''prestij yarışı'' içine girdiklerini kaydetti.
-19 ETAPTA 1105 KİLOMETRELİK PARKUR-
TOSFED Genel Koordinatörü Banu Başeren de 12-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek şampiyonda bu yıl 6 markada, en az 18 aracın mücadele edeceğini bildirdi.
4. Türkiye Rallisi ile ilgili gözlemci raporunun da Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'e sunulduğunu belirten Başeren, 16 sayfalık raporda 2006 yılındaki şampiyonada bir etabın iptal edilmesi, dijital
harita ve
arazi aracı şeklinde
ambulans bulunmayışı, seyirci ve medya ilgisinin az oluşu nedeniyle puan kırıldığını söyledi.
Başeren, 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede 20 puanlık bölümünün ''politik'' olabileceğini belirterek, ''Ancak 80 puanlık bölümden 80 puan almamız için hiçbir engel yok'' dedi.
Puanı yükseltmek için farklı birtakım etkinlikler yapılabileceğine dikkati çeken Başeren, 2006 yılında Antalya
sporlu oyuncuların, bir maçlarına WRC Türkiye Rallisi'ni tanıtan afişle çıkmalarının dahi Türkiye'ye puan kazandırdığını söyledi.
5. Türkiye Rallisi'nde 19 etapta toplam 1105 kilometre parkur bulunacağını bildiren Başeren, Türkiye'den önceki ayağın
Yunanistan olması nedeniyle bazı takımların Antalya'ya yarışlardan iki hafta önce gelmek istediğini anlattı. Bu isteği kabul ettiklerini belirten Başeren, bu sayede 4 takımdan yazılı teşekkür aldıklarını aktardı.
Banu Başeren, FIA'nın şampiyonada en çok seyirci sayısına dikkat ettiğini de vurgulayarak, şampiyonanın daha fazla insan tarafından izlenmesini sağlamak amacıyla seyirci etabının Cumartesi günü yapılması kararı aldıklarını kaydetti.
Kaynak : AA