Coğrafi konumu sayesinde hemen hemen her türlü sporun yapılabildiği Türkiye'de, kayak
sezonu bu ay başladı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yedi coğrafi bölgenin tümünde yer alan ve en az 5 ay süreyle kayakçılara
hizmet verecek
pistlerde, Alp ve
Kuzey disiplinlerinin yanı sıra, ''snowboard'' da yapılıyor.
Kayak denince akla ilk olarak
Uludağ,
Palandöken,
Kartalkaya ve
Kartepe gelse de ismi fazla bilinmeyen daha birçok kayak pisti bulunuyor.
En popüler kayak pistlerinin başında,
İstanbul ve
Ankara'ya yakın olması nedeniyle Uludağ geliyor. En yakın havaalanına 60 dakika uzaklıkta olan ve Bursa'da Uludağ Milli Parkı'nda yer alan
kayak merkezinin
kente uzaklığı ise 36 kilometre. Rakımı bin 750-2 bin 543 metre arasında değişen Uludağ'da kar kalınlığı 3 metreyi bulurken, 20
Aralık'ta başlayan kayak sezonu, 20 Mart'a kadar sürüyor.
Merkezde, Kuzey ve Alp disiplinleri ile ''snowboard'' da yapılabiliyor.
Doğu
Anadolu Bölgesi'ndeki Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum'un güneybatısında, Palandöken Dağı'nın kuzey yamaçlarında yer alıyor. Erzurum'a 5 kilometre uzaklıkta bulunan pist, buradaki havaalanına 20 dakikalık mesafede yer alıyor. Rakımı 2 bin 200-3 bin 176 metreler arasında değişen kayak merkezinde sezon
Kasım ayında başlayıp,
Nisan ayında biterken, kar kalınlığı ise 2-3 metreyi buluyor. Burada da Uludağ gibi Alp ve Kuzey disiplinlerinin yanı sıra, ''snowboard'' imkanı da bulunuyor.
Uluslararası Kayak Federasyonu'nca (FIS) tescillenmiş 2 adet kayak pistine sahip merkezde, 1 adet ''babylift'', 4 adet telesiyej, 1 adet teleski, 1 adet de ''gondol lift'' bulunuyor.
-ERCİYES, SARIKAMIŞ, KARTALKAYA-
İç Anadolu Bölgesi'nde,
Erciyes sönmüş
volkanı eteklerinde yer alan Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri'ye 25 kilometre uzaklıkta, havaalanına ise 35 dakika mesafede bulunuyor. Rakımı yer yer 3 bin 100 metreyi bulan Erciyes'te de sezon bu ay başlayıp, nisanda sona eriyor. Kar kalınlığı en fazla 1 metre olan merkezde, iki disiplin yanı sıra ''snowboard'' imkanı da bulunuyor. FIS'ten tescilli 2 kayak pistinde, 1 teleferik, 2 telesiyej, 2 de ''babylift'', kayakseverlere hizmet veriyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde
Kars'ın
Sarıkamış ilçesindeki Sarıkamış-Kars Kış
Turizm Merkezi, kent merkezine 60 kilometre, en yakın havaalanına da 40 dakika mesafede bulunuyor. Rakımı bin 750 ile 2 bin 543 metre arasında değişen pistte sezon aralık ayında başlarken, nisanda son buluyor. Kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu 670 hektarlık kayak alanında, 1 adet teleski yer alıyor.
Bolu Kartalkaya'daki
Köroğlu Kış Turizm Merkezi, en yakın kent merkezi Bolu'ya 36 kilometre mesafede, en yakın havaalanı Ankara Esenboğa'ya ise 4 saat uzaklıkta bulunuyor. Rakımı bin 600-2 bin metreler arasında değişen, sezonun aralık ayında başladığı ve kar kalınlığının 2,5 metreyi bulduğu merkezde 1 adet telesiyej, 2 adet de teleski yer alıyor.
-ILGAZ, DAVRAZ-
''Anadolu'nun yüce bir dağı'' olarak şarkılara konu olan Ilgaz Dağı'nda bulunan Çankırı Kış Turizm Merkezi,
Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında konumlanıyor. Ankara'da olan en yakın havaalanına 203 kilometre mesafede bulunan merkez, en yakın kent merkezi Kastamonu'ya 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Rakımı bin 600-2 bin metreler arasında değişen merkez, sadece Alp disiplini için uygunken, kar kalınlığı yarım metre ila 2,5 metreyi buluyor. Merkezde, 1 adet telesiyej, 2 adet teleski bulunuyor.
Isparta ili sınırları içinde yer alan Davraz Kış Turizm Merkezi, kente 26 kilometre, Isparta'daki en yakın havaalanına ise 58 kilometre mesafede bulunuyor. Ankara'ya 447, İstanbul'a 627, Antalya'ya 156 kilometre mesafede bulunan kayak merkezinin rakımı bin 650-2 bin 350 metreler arasında değişirken, aralık ayında başlayan sezon, nisanda sona eriyor. Yaklaşık 440 hektarlık alanda, her seviyeye uygun uzun parkurlar bulunurken, Kuzey ve Alp disiplinlerinin yanı sıra ''snowboard'' imkanı da olan merkezde 2 adet ''babylift'', 2 adet telesiyej, 1 adet de teleski hizmet veriyor.