4-25
Mayıs 2005 tarihleri arasında 12.435
spor kulübü ile birlikte incelemeye alınan üç büyük kulübümüz 'usulsüz şekilde para topladığı' gerekçesi ile
İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından yazı yazılarak uyarıldı. Türkiye'de bugüne kadar ilk defa kulüplerin denetlemeye alındığına dikkat çeken yetkililer, üç büyük kulübün usulsüz topladığı paraya normal şartlarda el konulması gerektiğini ama bunun yapılmadığını belirttiler.
Devletin bundan önceki yıllarda denetim yapmadığını ve bu yüzden kulüplerin çok rahat davrandıklarını ifade eden yetkililer, "Uzun yıllardan sonra ilk defa bir denetim yapıldı ve bunda da çarpıcı durumlar ortaya çıktı. Oysa 2 yılda bir denetim yapılması gerekiyordu. Üç büyük kulübümüz çeşitli zamanlarda bakanlığımıza bağlı başkanlığımızdan izin almadan para toplamışlar. Normalde
yasa gereği bu paralara el konulması gerekiyor. Ancak bugüne kadar böyle bir olay olmadı. Başkanlık olarak kulüplerimiz birer yazı ile uyarıldılar. Bundan sonra rutin denetimleri 2 yılda bir yapılacak." yorumunu yaptılar.
Dernekler Yasası'nın çıkması ile birlikte
AB süreci ile doğrudan ilgili duruma geldiklerini belirten yetkililer, bazı
Avrupa ülkelerinde incelemelerde bulundular. Avrupa'da spor kulüplerinin kamu yararına
dernek statüsünde
hizmet ettiğini söyleyen yetkililer, "Avrupa'da altyapıya büyük önem veriliyor. Her mahallenin bir kulübü var ve maddi açıdan iyi durumdalar. Üye aidatları sayesinde ayakta durabiliyorlar. Ancak bizde bu böyle değil. Dernekler Yasası'nın 10. maddesi biçim için çok önemli. Bu madde ile birlikte her dernek kamu kuruluşu ile ortak çalışma yapabilecek. Biz bu konuda tüm bakanlıklara ve valiliklere yazılar yazdık. Derneklerin önünü açmaya çalışıyoruz." dediler.
ZAMAN