O toplantıda bir
yol haritası çizildi. En önemli adım sadece kulübün değil,
futbolcuların da
dava açması.
Federasyon'un küme düşmeyi kaldırmaya dönük tavrı ve yetkisini Genel
Kurul'a
havale etme anlayışı üzerine önceki sabah
erken saatlerde toplanıldı. Sarı-Kırmızılı 'icraatçı'
yöneticiler arasında
masa yumruğunu vurup "Gerekirse çekiliriz" diyenler bile oldu. Önce, bildiğiniz o sert açıklamanın yayınlanması kararı alındı. Bu, birinci adımdı.
Ardından "Çekiliriz" ifadesinin altı "
Kulüpler Birliği'nden çekilme" olarak dolduruldu. Ankara'da 26 Ocak'ta yapılacak olan Genel Kurul 'daki koz olarak belirlendi. Bu da ikinci adım oldu.
Gelelim asıl adıma!.. O toplantıda bir şeye daha karar verildi. Federasyona ve ilgili kişilere açılacak olan tazminat davaları için fikri hazırlığa girildi. Fiili
hazırlık için Genel Kurul sonucunun beklenmesine karar verildi.
ARAŞTIRILDI; UEFA'DAN İZİN YOK
Peki nedir bu
tazminat davası veya davaları?
Şöyle ki;
Galatasaray yönetim ciddi bir araştırma yaptı. Şikeye küme düşme cezası öngören 58. Maddenin tartışılacağı Genel Kurul'la ilgili, iddia edildiği gibi UEFA'dan alınmış bir karar olmadığı anlaşıldı. Hatta bir yönetici "Şifaen bile izin yok. Ayrıca Cornu geldiğinde yapılan 'şifai bilgilendirmelerin' sonucunu gördük" dedi.
1. AĞIR CEZA ENDİŞESİ
UEFA'nın, böyle bir durumda tüm ülkeye
men cezası vereceği öngörüldü. 3-5 yıllık ceza süresince Galatasaray'ın hak etmesine rağmen
Avrupa Kupaları'na katılamaması durumunda, hak arayışına girilmesine karar verildi.
2. 'MAÇ BAŞI' GERÇEĞİ
Daha da önemlisi, sadece kulüp olarak federasyona açılacak davalardan bahsedilmiyor. Futbolcuların da ardından geleceği belirtiliyor. Galatasaray'da bir çok
futbolcu maç başı
ücret alıyor. Örneğin
Melo gibi.. Yöneticiler, hak edip oynayamayacakları maçların ücretleri için futbolcuların da tazminat peşine düşme hakkı olacağına kanaat getirdi.
3. AÇIK OYLAMA, ÇÜNKÜ...
Durun bitmedi, dahası var. Galatasaray'ın Genel Kurul'da açık
oylama istemesinin ardındaki asıl gerçek şu; bu işin sorumlularının kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorlar. Çünkü açılması planlanan davalar sadece federasyona değil, sorumlu görülen herkesi kapsamalı görüşü hakim.
EN HAZIRLIKLI KULÜP!
Galatasaray'daki durum işte bu. Tüm bu ayrıntıları doğrulamak üzere konuştum bir yönetici aynen şu ifadeleri kullandı: "Biz kimsenin düşürülmesini istemiyoruz. Futbol hepimizin. Ancak küme düşmeyi kaldırırsanız, futbolun değerli olmadığı fakat
bahis çetelerinin esaretindeki ülkelere benzersiniz. Avrupa'nın gözünde
Singapur gibi ülkelerden farksız olmazsınız" dedi. "Herkes bilsin ki Galatasaray bu olayların sonuçlarına dair en hazırlıklı kulüp. Sırayla! Hepsini ortaya koyacağız" Galatasaray'daki bir endişe de, uzun yıllara varabilecek men cezasının alt yapıları etkilemesi. Örneğni 14-16 yaş grubunun takımı, bir Avrupa turnuvasına gönderilemezse, bunun kulübün geleceğini de etkileyeceği fikri var.
BUGÜN