Avrupa Birliği'ne Uyum Gelişim Kültür ve Çağdaş Yaşam Derneği (EURODER) tarafından uygulanan 'Kadın Hakları Projesi' kapsamında Adana'daki sivil toplum kuruluşlarıyla tecrübe paylaşımı ve kapasite artırma toplantısı gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Siyasi Kriterler Hibe Programı Sivil Toplum Diyalogu kapsamında hazırlanan projeyle ilgili ATOSEV tesislerinde Adana'daki sivil toplum yöneticileri ve kamu kurumlarından gelen temsilcilere bilgi verildi.
Proje Koordinatörü Feride Demir, amaçlarının Avrupa'daki sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak Adana'daki STK'ların insan hakları ve toplumsal cinsiyet temelli çalışmalar konusunda, kurumsal ve operasyonel kapasitelerini geliştirmek olduğunu söyledi. Yüreğir Belediyesi'nin kültür evlerinde düzenli seminerler ve faaliyetler ile en az bin kadın ve 500 erkeğe insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında eğitimler vereceklerini aktaran Demir, bunun la birlikte toplumsal cinsiyet perspektifini güçlendirmeye çalışacaklarını vurguladı.
AVUSTURYA'DAN ÖRNEKLER
Daha sonra söz alan Avukat Muhal İkikardeş bugüne kadar kadınlara ve erkeklere verilen kadın hakları eğitimleri ile ilgili bilgi aktardı. Avukat Muhal İkikardeş, eğitimlerde erkeklerden kadınlara verilen hakların fazla olduğu konusunda şikayetlerin geldiğini belirtti. Eğitimlerde Türk Ceza Kanunu'ndaki uygulamaların yaşanan güncel olaylarla katılımcılara anlatıldığını ifade eden Avukat Muhal İkikardeş, daha sonra Avusturya'da kadına yönelik şiddet ile ilgili yapılan uygulamalardan örnekler verdi.
KADINLAR YASAL HAKLARINI ÖĞRENİYOR
İnsani Değerleri Yüceltme Derneği Başkanı Berrin Ünlü de son iki yıl içerisinde Adana'da kadın hakları ve kadına yönelik şiddet ile ilgili gerçekleştirilen faaliyetler konusunda konuştu. Bu projenin uygulanmasına da dernek ve Adana Kadın Sığınma Evi Derneği olarak destek olduklarını aktaran Ünlü, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine katıldıklarını, eğitim alan kadınların yasal haklarını öğrenmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Tecrübe paylaşımı toplantısında daha sonra çeşitli kadın STK'lardan katılan temsilciler söz alarak proje ve faaliyetleri ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Azmi Yeşil daha önceki görev yaptığı illerden örnek vererek ülkemizde kadın haklarının iyileştirilmesi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalara değindi.
Adana Valiliği İl Dernekler Müdürü Recep Kurtoğlu ise Adana ilinde yaşarken bile çevrede ve günlük yaşamda kadına yönelik şiddetin farklı şekillerde görüldüğünü, bu nedenle STK'ların kadın hakları konusunda yaptıkları çalışmaların ve projelerin çok önemli olduğunu söyledi.
CİHAN