Stratfor: 2016'da izlenmesi gereken en önemli oyuncu Türkiye olacak


"Gölge CIA" olarak da adlandırılan ABD düşünce kuruluşu Stratfor, yayınladığı raporda önümüzdeki yıl tüm gözlerin Türkiye üzerinde olacağını rapor etti.
2016 yılı rapor özetini internet üzerinden açıklayan ve gelecek yıl dünya genelinde yaşanacak muhtemel gelişmeleri analiz eden Stratfor, "Türkiye izlenmesi gereken en önemli oyuncu olacak" değerlendirmesini yaptı.

Raporda, Suriye'ye Türkiye'nin askeri operasyon yapabileceği, İran ile daha fazla rekabete gireceği ve Rusya ile ilişkilerin de düzelmeyeceği öngörüleri yer aldı.

Türkiye'nin 2016 yılında sınırını aşacağını ileri süren Stratfor, Suriye sınırında Ankara'nın IŞİD'i temizlemek için askeri operasyon yapacağını savundu. Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki Fırat nehrinin batısını IŞİD'den temizlemek için operasyonlara hazırlandığını savunan rapor, aynı zamanda Ankara'nın bu bölgede Kürt güçlerinin yayılmasını da kontrol altında tutmaya çabaladığının belirtti. Ankara'nın ayrıca Suriye içinde mülteciler için "güvenli bölge" oluşturma çabasından da vazgeçmediği ifade edildi.

Düşünce kuruluşu "Örnek Makale: 2016 Yılı Tahmini" başlıklı çalışmasında, "Avrupa'nın mülteciler konusundaki kaygısı Türkiye'yi ilgilendirmiyor. Lakin Ankara, Suriye'deki askeri operasyonlarına Avrupa'dan güvenli bir destek alma niyetinde olduğundan dolayı, Avrupa'nın kaygısını hafifletebilmek için daha fazla mülteci yükünü üzerine alıyor." denildi.

TÜRKİYE, KUZEY SURİYE'YE ASKER SEVK EDECEK

Kuzey Suriye'de Fırat nehrinin doğusunda bulunan Kürt güçlerinin (YPG) Ankara'nın üzerinde durduğu en önemli meselelerden birisi olarak değerlendiren raporda, Türkiye'nin bu bölgede yoğun hava operasyonları yapacağı iddia edildi. Stratfor gelecek yıl tahmininde Türkiye'nin Kuzey Suriye'de yapacağı yoğun hava operasyonuna ABD'nin büyük olasılıkla engel çıkarmayacağı aksine Ankara'nın işini kolaylaştıracağını da ekledi.

Türkiye'nin yine Suriye'deki Sünni Türkmenler ile Arapların kendisine güvenini artırabilmek için de IŞİD'i bu bölgeden temizlemeye çalışacağı kaydedildi. Ankara'nın bunu yapabilmesi için askeri kara kuvvetleri için acil eylem planı olacağını öngördü. Yani rapor, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye asker sevk edeceği öngörüsünde bulundu.

Raporda ayrıca Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de İŞID'e karşı koalisyon güçlerine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın yanı sıra Mısır ve Ürdün gibi diğer Arap ülkelerini de katmaya çalışacakları aktarıldı.

Raporda dikkat çeken bir ayrıntı da Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye asker göndermesine tarihsel kızgınlıklarından dolayı Arap ülkelerin buna tepki gösterebileceği ifade edildi. Ancak bu kızgınlığın yatıştırılması amacıyla Arap ülkelerinin Türk askerlerine insan gücü (asker) desteği verebileceği dile getirildi.

RUSYA, BÖLGEDE TÜRKİYE İÇİN EN BÜYÜK ENGEL

Rusya'nın bölgede Türkiye'nin planlarını hayata geçirmede en büyük engel olacağını savunan Stratfor, Moskova'nın Esed hükümeti ile olan ortaklığını koruyacağı, Şam'ı zayıflatmak isteyen muhaliflerin yanında yer alan ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar ile karşı karşıya gelebileceğini yazdı. ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ile Katar'ın muhalifleri güçlendirme çabaları ile Rusya'nın Esed'e verdiği desteğin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun tutarlı olmasını önleyeceği vurgulandı. Bu durumun Rusya ile Türkiye arasındaki mevcut krizin daha da derinleşmesine yol açabileceği dile getirildi.

Rusya'nın Suriye'deki varlığını artırarak Türkiye'nin askeri planlarını zorlaştırdığını belirten rapor, bu durumun Kuzey Suriye üzerinde Ankara'nın hava operasyonlarını yapmaya engel oluşturduğunu belirtti. Ankara'nın bu baskılara itiraz edebileceği belirtilen raporda, Türkiye ile Rusya'nın gerginliği azaltabilmek için ikili görüşmelerin muhtemel olduğu ifade edildi. Ancak bu durumun dahi iki ülke arasında bir çatışma ihtimalini ortadan kaldırmaya yetmeyebileceği tahmininde bulunuldu. Rusya'nın Ankara'ya daha fazla baskı uygulayamayacağı zira bu durumda karşısına NATO'yu karşısına almış olacağı da kaydedildi.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARALARINDAKİ İLİŞKİYİ TAMAMEN BİTİRMEZ

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bozulmasının ABD ile Orta ve Doğu Avrupa'daki ortaklar için Ankara'yı aralarına çekmeye bir fırsat oluşturduğu dile getirilen raporda, "Aralarındaki ilişkiyi tamamen bitirmek ne Türkiye'nin ne de Rusya'nın işine gelir. Ancak ticari ilişkilerde stratejik öneme sahip enerji projelerinde daha fazla gecikmeler yaşanabilir. Bu durum Türkiye'yi enerji ihtiyacını karşılayabilmek için Azerbaycan ve Irak'ın Kürt bölgesi üzerinde acil projelere itebilir." denildi.

2016'DA KIBRIS'TA TAVİZ VERİLEBİLİR

Türkiye'nin enerji ihtiyacını giderebilmek amacıyla Doğu Akdeniz enerji projelerinde yer almaya çalışacağı savunuldu. Ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz enerji prjoesinde yer alabilmesi için de Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi üzerinde sürdürülen müzakerelerde ilerleme sağlanmasına muhtaç olduğu ileri sürüldü.

TÜRKİYE'NİN İRAN İLE REKABETİ ARTACAK

Türkiye'nin Ortadoğu'da daha iddialı güç haline geldiği sürece Suriye ve Irak topraklarında İran ile rekabetinin artacağı belirtilen çalışmada, "Esed hükümetinin yanında yer alan Rusya ile İran, Bağdat üzerinden Kuzey Irak'ta ekonomik ve enerji bağlarını sıkılaştırmaya çalışan Türkiye ile Kuzey Irak Kürt yönetiminin arasını açmak için çalışacaktır." denildi.

Raporda dikkat çeken bir öngörü de Rusya'nın Ankara'ya karşı bir koz olarak "Kürt militan gruplarla" ilişkilerini canlandırmaya çalışacağı ifadesi oldu.

Raporun Türkiye ilgili bölümünün sonunda, Ankara'nın Irak'taki Kürt bölgelerindeki dayanağını derinleştirmek için Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi ile ilişkisi üzerine inşa etmeye çalıştığı vurgulandı. Ancak Kürt militanlarının Kuzey Irak topraklarını kendilerine sığınak olarak kullanmalarından dolayı da Kuzey Irak Kürt yönetimi ile Ankara arasındaki ilişkileri kaçınılmaz olarak komplikasyonlara sokacağı dile getirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Stratfor: 2016'da izlenmesi gereken en önemli oyuncu Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER