(...)
Vatandaş ve KOBİ’ler Türk parasının hızlı değer kaybı nedeniyle zora düştü. Ama AKP’li yöneticiler açıklamalarında Türkiye ekonomisinin çok iyi olduğunu kriz sinyali almadıklarını belirtiyorlar. Şimdi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıklamasına bakalım. Piyasalardaki endişeyi yersiz bulan Zeybekçi “Kriz yok manipülasyon var” diyor. Ardından “işinize bakın, kriz yok ben söylüyorum” diyerek işadamlarına güvence vermeye çalışıyor aklınca.
MANİPÜLASYON VARSA NİYE ÖNLEMİYORSUN?
Peki, madem manipülasyon var, farkında olduğunuz hâlde niye önlemiyorsunuz, diye sormak gerekiyor. Bildiğiniz gibi manipülasyon suç. Anlayacağınız, suç işlenmesine seyirci kalarak vatandaşın fazladan yüzde 30 para ödemesine ve tasarruflarının yüzde 30’unun erimesine neden oluyor bakan.
Yine Başbakan Davutoğlu; doların 3 liraya dayanmasını iktisat yazınında yer almayan bir terimle açıklıyor. Ve “Doların yükselişi refleksif tepki, yapısal ve kalıcı bir tepkiden değil” diyor. Oysa iktisat yazınına göre; vatandaş, kendi ülke parası yerine başka ülkenin parasını tutuyorsa bu davranış kendi ülkesinin yöneticisine güvenmediğini gösterir. Vatandaşın daha iyi yönetilen ülkenin parasını tutmasına da dolarizasyon adı verilir. Dolayısıyla sıkışınca uydurulan refleksif tepki kavramının iktisat yazınında yer almadığını tekrar belirtelim.
DEVLET KUR FARKLARINI KARŞILAMALI
Gelelim şimdi ne yapılması gerektiğine…
Şunlar yapılmalı;
Kur farklarından doğan zararlar için derhal KOBİ’lere Hazine ve diğer kamu kaynaklarından kaynak aktarması yapılmalı.
KOBİ’lere ve vatandaşa gelen hacizler durdurulmalı.
İcra ve avukat masrafları devlet tarafından karşılanmalı.
Borçların ödenmesi borçlunun kabulü koşuluyla zamana yayılmalı.
Vergi ve sosyal güvenlik affı getirilmeli.
Yine devlet KOBİ’lere, ödedikleri dolaylı ve doğrudan yıllık vergi toplamı kadar bir yıl vadeli kredi vermeli.
4.5G İHALESİNDEN GELEN 13 MİLYAR LİRA KUR FARKINDAN ZORA DÜŞEN KOBİ’LERE VERİLMELİ
Kaynak nerede peki, sorusu akla gelebilir. Hemen cevaplayalım dün Başbakan Davutoğlu 4.5G ihalesinden 3,96 milyar euro devletin kasasına girdiğini söyledi. İşte bu kaynak 13 milyar liraya denk geliyor. Ve KOBİ’lerin kur farklarının bir kısmını karşılayabilir.
AKP’YE GÜVENEN BATACAK MI?
Kısaca Başbakan ve Ekonomi Bakanı vatandaşın mağduriyetini gidermek zorundalar. Aksi takdirde AKP’ye güvenip iş yapan girişimci batacak.