Çalışmaya göre; ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından güvenli kabul edilen seviyelerde bile aspartam tüketen erkek farelerin, mekansal öğrenme ve hafıza eksiklikleri gösteren yavrulara sahip olduğu belirtildi.
Araştırmacılar 16 haftalık süre boyunca üç grup fare üzerinde çalıştı. Bir grup, FDA’nın önerdiği maksimum günlük aspartam alımının yüzde 15’ini tüketti. İkinci bir grup, önerilen maksimum alımın yüzde 7’sini tüketti. Kontrol grubu olan üçüncü grup ise su tüketti.
Fareler 4 hafta, 8 hafta ve 12 hafta aralıklarla test edildi. Araştırmacılar, yalnızca su içenlerin labirentten kaçmayı aspartam tüketenlere göre çok daha hızlı başardıklarını buldu.
Açıklamada, aspartam tüketen grupların sonunda görevi tamamladıkları ancak çok daha uzun sürdüğü ve bazen ekstra yardıma ihtiyaç duydukları belirtildi.
KALITSAL OLABİLECEK SORUNLARA NEDEN OLABİLİR
Çalışmayı inceleyen Washington DC’de bulunan tıbbi toksikoloji doktoru Dr. Kelly Johnson-Arbor ise “Bu çalışmanın sonuçları, düşük düzeyde aspartam tüketiminin bile nesiller boyunca kalıtsal olabilecek hafıza ve öğrenme sorunlarına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Ayrıca, çalışmanın bulguları aspartamın spermde gelecek nesilleri etkileyebilecek genetik değişikliklere neden olabileceğini düşündürmekte” dedi.
Çalışmanın şu anda sadece fareler üzerinde gerçekleştirilmesi, insan beyninin aynı etkileri gösterip göstermeyeceğine dair şüpheleri artırıyor. Kalori Kontrol Konseyi de dahil olmak üzere sektör uzmanları aspartamı savunmaya devam ediyor.
Haziran ayında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki bir komite, tatlandırıcıyı insanlar için muhtemelen kanserojen olarak sınıflandıran bir bildiri yayınlamıştı. Ancak bu iddia endüstri uzmanları tarafından şiddetle reddediliyordu.