Esed rejimi ile müzakere edecek Suriyeli muhaliflerin belirlenmesi amacıyla Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, İntercontinental Otel'de düzenlenen toplantının ardından muhalif gruptan Abdülaziz bin Sakır, Luay Safi ve Hind Kubvat, görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Muhalifler, görüşmelerden önce Beşşar Esed rejiminden güven oluşturacak adımların atılmasını beklediklerini dile getirdi.
Abdülaziz bin Sakır, Riyad'da, Suriye muhaliflerin katıldığı en büyük toplantıya bağımsız muhalifler, silahlı guruplar ve diğer muhaliflerin katıldığını söyledi. Abdülaziz, toplantıya katılan bütün muhalif grupların görüşlerinin dinlendiğini ifade etti.
Suriye'nin geleceği, Birleşmiş Milletler'in (BM) rolü ve geçiş sürecinin nasıl olacağının ele alındığını dile getiren Abdülaziz, Cenevre 1 toplantısı kararlarına göre görüşmeleri bundan sonra yürütecek heyetin nasıl şekilleneceğini görüştüklerini aktardı. Abdülaziz bin Sakır, ocak ayında BM tarafından organize edilmesi beklenen toplantıda Esed rejimiyle burada belirlenen heyetin görüşeceğini belirtti.
Görüşmeleri kendisinin yönettiğini söyleyen Abdülaziz, görüşmelerde Suriyeli olmayan tek kişinin kendisi olduğunu aktardı. Kendisinin seçilmesinin nedenini herhangi bir hükümet kanadını temsil etmemesi olarak açıkladı.
Abdülaziz, iki gün boyunca süren görüşmeler sonucunda farklı gurupların yer aldığı 33 kişiden oluşan Yüksek Müzakere Heyeti'nin oluşturulduğunu ve bu heyetin merkezinin Riyad'da olacağını aktardı. Toplantılar sonucunda sonuç bildirisinin okunduğunu, bildiriye kimsenin itiraz etmediğini ve herkesin imzaladığı dile getirdi.
Görüşmeleri yapanların hepsinin Suriyeli olduğuna dikkat çeken Abdülaziz bin Sakır, görüşmeler sonucunda tarafların iki önemli mesajının olduğu belirtti.
Abdülaziz, bu mesajları şöyle açıkladı: "Suriye'nin içindeki vatandaşlarla Suriye muhalefeti omuz omuza yardımlaşıyor. İçerideki Suriye halkının çıkarlarını savunuyor. Ayrıca dış dünyaya mesaj ise; ihtilali, silahlı militanları ve devlet tarafından yürütülen terörü kabul etmiyor. Ayrıca İranlı militanlar tarafından yapılan, masumları ve şehirleri bombalayan Sovyet güçlerinin saldırıları da kabul edilmiyor."
Abdülaziz bin Sakır, muhaliflerin, görüşmelerden önce Esed rejiminden güven oluşturacak bazı adımların atılmasını istediklerini ifade etti. Bunları; hapishanedekilerin serbest bırakılması, birçok şehir üzerindeki ablukanın kaldırılması, sivillere düzenlenen saldırıların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılmasının sağlanması olarak sıraladı.
Abdülaziz bin Sakır'ın ardından Suriyeli muhaliflerden ve 33 kişilik heyette yer alan Luay Safi, açıklamalarda bulundu. Luay, muhaliflerin tek görüşte olduklarına dikkat çekerek, "Sonuç bildirisinin en önemli maddesi, halk ve toprak bütünlüğü" ifadesini kullandı.
Uluslararası güvence istediklerini dile getiren Luay Safi, daha önce Esed rejimiyle görüşmeler yapıldığını hatırlattı. Ancak Esed'in, geçici bir hükümetin kurulmasından kaçtığını ifade etti.
Diğer Suriyeli muhalif Hind Kubvat ise "Bugün çok önemli bir gün. Çünkü muhalifler tek bir hedef için toplandı. Biz, siyasi çözümde ısrar ediyoruz. Birçok Suriyeli için bu çok önemli" açıklamasında bulundu.
Bazı Suriyeli muhaliflerin başka bir yerde toplanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusunu Abdülaziz Sakır, "Rejim, bu toplantının önemi ve tehlikesini hissetti. Çünkü Suriyeli muhalif gurupların en geniş ve en büyük toplantısı. Bunun için 'genişletilmiş toplantı' adı verildi. Toplantının başarılı olacağı korkusuyla bozmak istediler." şeklinde cevapladı.
Ahrar Al-Şam'ın görüşmelerden çekilmesi konusunda ise Abdülaziz, Ahrar Al-Şam'ın görüşmelerden çekildiğine dair iddiaların sosyal medya dolaşan yanlış bilgiler olduğunu, yapılan anlaşmaları imzaladıklarını söyledi.
Bir başka soruya ise Abdülaziz Sakır, şartların sağlanması, uluslararası toplum ve BM tarafından yazılı güvencenin verilmesi halinde silahlı muhalif gurupların ateşkese hazır olduklarını ifade etti.
Bir soru üzerine Luay Safi, "Rejim tarafından Suriyeli sivillere yapılan saldırıların, -şimdi bildiğiniz gibi Rusya'da rejimin yanında yer alıyor ve Suriye halkı evlatlarımızı katlediyor- durdurulmasını istiyoruz. Biz, Rusya'nın barışı inşa eden taraf olmasını arzuluyoruz" cevabını verdi.
Luay, müzakere heyetinde yer alan kişilerin geçici hükümette yer almayacaklarını, bu maddenin de sonuç bildirisinde yer aldığını söyledi. "Riyad toplantısına katılmayan muhalifleri ilerde aranıza alacak mısınız?" sorusuna ise Luay Safi, "Şimdi sorun, Salih Müslim'e tabi olan kuvvetler rejimle birlikte. Bildiğim kadarıyla ismi PYD. Biz bunları rejime karşı olduklarını ilan etmeye davet ediyoruz ve bildiriye dâhil olsunlar. O zaman muhalefete memnuniyetle karşılanacaklar." cevabını verdi.
Luay Safi, Kürtlerin Suriye halkının önemli bir parçası olduğunu, burada temsil edildiklerini ve 33 kişilik heyette temsilcilerinin olduğunu sözlerine ekledi.
Suriyeli muhaliflerin Riyad'daki görüşmelerine bugün de devam edecekleri belirildi. CİHAN