Uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanan Türkiye'de yaşayan Suriyeli Türkmenler, Suriye Türkmen Kalkınma Partisi'ni kurarak siyasi faaliyetlerine başladı. Ziraat Mühendisi Ömer İsa'nın genel başkanlığını yaptığı partinin 25 kişilik yönetim kurulu ve Türkiye genelinde bin 520 üyesi bulunuyor.
Genel Başkan İsa, Parti Sözcüsü Elektrik Mühendisi Hasan Musullu ile beraber Alibeyli mahallesindeki parti binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Suriye'de Türkmen Partisi ve Türkmen derneğinin yasak olduğu için Suriye Türkmen Kalkınma Partisi'ni Osmaniye'de kurduklarını belirten Genel Başkan İsa, "Suriye'de 3,5 milyon Türkmen bulunmakta. Orada Türkmenler olarak parti, dernek kurmak yasaktı. Bizler yaklaşık 50 yıldır baskı zulüm yaşadık, ağır acılar çektik oralarda. Türkiye'de de bizler parti kurmak istedik ve bu konuda da bize Türk devleti yardımcı oldu, teşekkür ediyoruz. Genel konseyimiz 25 kişiden oluşmakta ve Hatay, İskenderun, Gaziantep, İstanbul, Kilis olmak üzere 5 ofisimiz bulunmakta. Partimize sadece Suriye Türkmen Kökenli vatandaşlarımız üyedir. Siyasi hedeflerimiz ise Suriye halk devrimini destelemek ve rejimi tüm simgeleri ile birlikte düşene kadar çalışmak içerideki ve dışarıdaki tüm siyasi devrim güçler ile bu hedefe ulaşmak için yardımlaşmaktır. Parti olarak devrime inanmak ve onu yaşayıp yaşatmak yüce değerlerini benimsemek. Çoğulcu, medeni ve gücünü halkadan alan bir devlet kurmak. Suriye toprağının ve halkını ve Türkmen toplumunun birliğini sağlamak ve yeni Suriye'yi kurarken tüm Suriye'deki topluluklarla çalışmaktır." dedi.
Suriyeli Türkmenler olarak yıllardır parti kurma düşüncelerinin olduğunu belirten Suriye Türkmen Kalkınma Partisi Basın Sözcüsü Elektrik Mühendisi Hasan Musullu ise "Yıllardır baskı altından gelerek ve burada da ortam bulup partimizi kurduk. Biz burada Meclis Türkmen şemsiyesi altında çalışıyoruz oradan onayımızı aldık. Türkmenlerin geleceğine yönelik, geriye daha güçlü bir şekilde dönmek için, çocuklarımıza daha iyi yarınlar bırakmak için bu hareketi kurduk. Bu hareket Çadır kentte kuruldu, daha sonra Osmaniye'ye ve Türkiye'ye yayıldı. Hiç bir yerden ne maddi, ne de manevi destek almadık." diye konuştu. CİHAN