ANKARA (CİHAN)- Türkiye'deki tüm sürücü kurslarında; haksız rekabetin önüne geçilmesi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve sürücü adaylarına eksiksiz eğitim verilebilmesi için bir ay içerisinde uygulamaya konulması beklenen taban fiyat uygulamasına kurs idarecileri olumlu balıyor ancak ehliyet sınavlarının düzgün yapılmaması ve denetimin yetersizliğinden şikayetçi.
Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfedarasyonu (TUSEKON) tarafından hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sunulan sürücü kurslarında taban fiyatın belirlenme uygulaması yönetmeliğinin önümüzdeki bir ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni yönetmeliğe göre, sürücü kurslarının kusursuz eğitim verebilmesi için illerin milli eğitim müdürlükleri koordinasyonunda belirlenecek taban fiyat göz önüne alınacak. Bu taban fiyatların üstünde fiyat belirlenebilecek iken, taban fiyatın altında eğitim veren sürücü kursları yakın takibe alınacak ve uyarılacak. Hatalarında ısrar eden kurslara, daimi veya geçici kapatma cezası verilebilecek.
Ankara Bahçelievler Sürücü Kursu Kurucusu Mehmet Atak, konuyla ilgili Cihan'a yaptığı açıklamada, taban fiyatın çok önemli olmadığını, asıl önemli olan konunun sınavların düzgün yapılması, sınav yapıcılarının eğitimli olması gerektiğini söyledi. Atak, "Ankara Çankaya bölgesi belki de en iyi sınavı yapan en titiz yapan yer, diğer ilçelere, doğuya, il milli eğitim müfettişlerinin gitmediği yerlerde sınav çok basit ve sınavdan geçme oranı çok yüksek. Burada bu adaletsizlik var. Benim bir adayım en küçük bir hatada indirilirken, başarı yüzde 30'larda iken öbür tarafta yüzde 80'lerde ise siz istediğiniz kadar rakamla oynayın değişmez yani. Önemli olan buradaki sınav yapıcıların adaletli davranması ve her yerde eşit olması." şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavları denetlemesine de değinen Atak, "Milli Eğitim Bakanlığı, elinin yakınındaki yakın yerlerde bu denetimi en iyi şekilde yapıyor. İş ilçelere geldiğinde olmuyor. Orada vatandaş 300 liradan da alsa yine karlı. Sonuçta eğitim vermeden o vatandaş yine geçecek." dedi. Yapılacak olan yönetmelikle ilgili olarak da konuşan Atak, "Bu tür girişimler illaki sonuçta iyi olacak ama ben sonuca bakarım. Uygulamayı yapanlara bu sınav yapıcılarının veya denetmelerinin oturup bir yasa çıkarırken, rakamla değil bunun denetimiyle ilgili sormaları gerekiyor. Burada en iyi denetim sınavdır." şeklinde konuştu.
Ankara Tunalı Sürücü Kursu Kurucusu Hasan Durmuş ise taban fiyat uygulamasıyla ilgili, "Taban fiyat konusunda sanki iyi eğitim veren kurslar 800 liraya 900 liraya veriyor, kötü eğitim veren kurslar 400 liraya 500 liraya eğitim veriyor diye bir beyanat olmuş. Bu bizim için doğru değil. Eğitim konusu fiyata endekslenmemeli, önemli olan burada denetimdir. İnsanların kaça verdiğinden ziyade nasıl eğitim verdiğini ölçmek sınavla oluyor. Sınavda bunu şu andaki sisteme göre değil, trafik içerisinde bir sınav sistemi uygulanarak yapılırsa zaten trafik kazaları en aza indirgenmiş olacaktır." dedi.
"DENETİM OLMADIĞI İÇİN İNSANLAR İSTEDİĞİ FİYATI VERİYORLARDI"
Daha önce de yapılan yönetmeklerle ilgili konuşan Durmuş, "Daha önce ilan ettiğimiz fiyatın altında fiyat alamıyorduk. Fakat denetim olmadığı için zaten şu anda da denetim yok. İnsanlar istedikleri fiyata veriyorlardı. Bir arabada 4 kişi, 5 kişi eğitim verenler hala var. 800-900 liraya veren kurslar çok iyidir mantığı ile gitmektense, sınav sistemini trafik içerisine alıp, profesyonel sınav yapıcıları Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna alıp sınavları bu şekilde yapması çok daha mantıklı, çok daha akılcı olacaktır." izahında bulundu.
"EHLİYET SINAVINI YAPANLAR FİZİK ÖĞRETMENİ, MÜZİK ÖĞRETMENİ"
Sınavların nasıl yapıldığına da değinen Durmuş, "Şu anda sınavı yapan komisyon, okullardaki fizik öğretmeni, müzik öğretmeni olan şahıslar ve çoğu özellikle motosiklet konusunda hiç ehliyeti olmayan insanlar. Motosiklet sınıfı ehliyet veya E sınıfı ehliyet otobüs ehliyeti olmayan kişiler sınav yapıp o kişiyi değerlendirip, trafikte araç kullanabilir veya kullanamaz diye not verip öğrenciye ehliyet veriyor veya vermiyorlar. O şekilde sistem bozuk." dedi.
"TABAN FİYATIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNASYONUNDA BELİRLENMESİNE REKABET KURUMU İZİN VERMEZ"
Durmuş, taban fiyatların il milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenmesini de "Böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Buna rekabet kurumunun izin vereceğini düşünmüyorum, çünkü serbest piyasa koşulları geçerli. Benim kaça verdiğimden ziyade nasıl bir eğitim verdiğimin derdine düşmeleri çok daha mantıklı olur. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın. Bunlar sadece yıllardır süregelen, kendi yapmamız gereken, para kazanmamız için kendi adımlarımızı atmamız gerekirken, başkasından beklediğimiz beklentilerdir." şeklinde değerlendirdi.
"TABAN FİYAT UYGULAMASINA UYMAYAN KURSLARIN KAPATILMASI TEKELLEŞMEYE GÖTÜRÜR"
Taban fiyat uygulamasına uymayan sürücü kurslarının kapatılması için de Durmuş, "Bunun denetimini yapmak da çok zor olacaktır. Neye göre yapacaklar, ben ilan ettiğim fiyatı, faturamı kestikten sonra nasıl ispat edecekler. Bu bizi tekelleşmeye götürür. Tekelleşmeye de rekabet kurumu izin vermiyor. Dolayısıyla çok da mantıklı değil. Olacağını da zannetmiyorum." diye ifade etti.
CİHAN