Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği tarafından düzenlenen Süs Bitkileri Çalıştayı, İzmir'in Çeşme ilçesinde başladı. İki günlük çalıştaya, süs bitkileri üreticilerinin yanısıra üniversite öğretim üyelerinden bakanlığın çeşitli kademelerindeki teknik ve idari personele kadar sektörün bütün paydaşları katılıyor.
Çalıştayın açılışında konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, İzmir gibi süs bitkileri üretiminin yoğun olarak yapıldığı illerde, süs bitkileri birimleri kurulmasının sektör için memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Şehir yaşam alanlarında süs bitkilerinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu, dış mekan süs bitkilerinin arttırılması gerektiğini söyledi. Daire Başkanı Sığırcı, "Sizlere bir müjde vermek istiyorum. Doğal çiçek soğanlarının üretilmesi ve pazarlanmasıyla ilgili hazırlanan bir projemiz bugün onaylanmıştır. 4,5 milyon TL'lik bu proje, hem doğal tahribatı önleyecek hem de doğal çiçek soğanı üreten sektöre kaynak oluşturacaktır." dedi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise Türkiye'nin 120 binden fazla bitki türüne evsahipliği yaptığını hatırlatarak, bakanlığın genetik kaynakların sürdürülebilirliği konusuna çok önem verdiğini belirtti. Süs bitkileri konusunda çalışan yedi araştırma enstitüsü bulunduğunun da altını çizdi.
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, "Bakanlık, uzun zamandır tarım sektörünün alt başlıklarındaki konulara, yani kılcal damarlara birebir temas ediyor. Yapılacak çalışmalarda ve belirlenecek hedeflerde, sektörün bütün bileşenlerinin görüşlerini ve bilgilerini alıyor. Bu anlayış da sektörle ilgili çok detaylı çalışmalar yapılarak doğru adımlar atılmasına olanak sağlıyor." diye konuştu.
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun ise Türkiye'de bu sektörün genç ve dinamik olduğunu, çok da hızlı geliştiğini ifade etti. Son yıllarda bakanlığın sektörle ilgili çalışmalarından memnuniyet duyduğunu belirten Altun, toplam 49 bin dekarda süs bitkileri yetiştirildiğini, bu çalışmaların daha da arttırılmasını arzu ettiğini söyledi. Sektörün kayıtdışılıktan kurtarılmasının, yapılacak en önemli çalışmalardan birisi olduğunu vurgulayan Altun, üretim yerlerinin ve miktarlarının tespiti gerektiğini de kaydetti.
Süs bitkileri yetiştiriciliğinin masaya yatırılacağı çalıştayda, sektörde izlenebilirliğin sağlanması konularında ortaya çıkan sıkıntılar ve pazarlama için çözüm önerileri konuşulacak. CİHAN