İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur El-Turki, 47 kişinin infazının 12 bölgede gerçekleştiğini söyledi.
Konu ile ilgili Mansur el-Türki ile birlikte Adalet Bakanlığı sözcüsü Şeyh Mansur el-Gifari de kameraların karşısına geçti. El-Turki, infazın gerçekleştirildiği sırada yetkililerin yanı sıra bir doktorun hazır bulunduğunu, her mahkûmun infazının diğerlerinden ayrı olarak yapıldığını söyledi.
Adalet Bakanlığı sözcüsü Mansur el-Gifari ise açıklamasında idamla yargılanan her mahkûmun kendini savunması için fırsat verildiğini, avukat tutmaya gücü yetmeler için ise Adalet Bakanlığı'nın avukat tahsis ettiğini belirtti. El-Gifari, idamların infazı kararlara yapılan itirazlar ve bütün mahkemelerden alınan onaylardan sonra gerçekleştiğini ifade etti
İDAMLAR DEVAM EDECEK
El-Türki bir soru üzerine, bugün gerçekleşen idamların son olmayacağını mahkemede devam eden davaların idam kararı ile sonuçlanması halinde infazların gerçekleştirileceğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “İnfazlar hapishanelerin içinde oldu. İnfazların gerçekleştirildiğine yönelik fotoğraf veya görüntü yok. İnfazın yapıldığı sırada çekim yapılması doğru değil. İnfaz bazı bölgelerde kılıçla bazı bölgelerde ise kurşunla oldu. Her iki yöntem Suudi Arabistan’da uygulanır. Dört bölgede infazlar kurşunla geri kalan bölgelerde kılıçla gerçekleşti.” cevabını verdi.
Birilerini yargılarken hangi örgüte (IŞİD, El-Kaide) mensup olduğuna değil kanun hükümlerine baktıklarını belirten sözcü, kişiyi işlediği suça göre yargıladıklarını ekledi.
Suudi vatandaşı olmayanların idam edilmeden önce ülkelerine haber verdiniz mi? Sorusuna cevap olarak El-Türki, “Tabi elçilikler bu tür davaları vatandaşlarının yargılandıkları davaları takip ediyor. Mahkeme sürecinin bütün aşamalarını izliyor. Kişi tutuklanıp suçları hakkında yargılanmaya başlandığı zaman haber veriliyor.” ifadesini kullandı.
SUUDİ ARABİSTAN HÜKÜMLERİ UYGULARKEN KİMSEYE SORMAZ
İran'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamına sert tepki verdiğinin hatırlatılması üzerine El-Türki, “Suudi Arabistan hükümleri uygularken kimseye sormaz. Kraliyet makamından onaylanan tüm hükümler için bir an bile tereddüt etmeden uygularız. Bu tür sorumsuz açıklamalar için konuyu Dışişleri Bakanlığı'na bırakıyorum” dedi.
İran Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burcaradi " Bunun bedelini ağır öderler" açıklamasında bulunmuştu.
İdam edilenlerin yüzde kaçı Şii, yüzde kaçı Sünni sorusuna ise Adalet Bakanlığı sözcüsü, “Gerçekten bunu bilmiyorum. Mahkeme verilerinde suçlunun mezhebine yönelik araştırma yok. Adaletin önünde buna bakılmaz. Suçlunun Şii mi ?, Sünni mi ? hangi taifeden olduğuna bakılmaz” cevabını verdi.
ŞİİLER İDAMI PROTESTO EDİYOR
Şii dünyasının önde gelen din alimi Nemr'in idamı bir çok ülkede protestolara sebep oldu. Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamına en büyük tepkiyi Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Bahreyn'den geldi. Binlerce Şii sokaklara dökülerek olayı protesto etti. Göstericilere polis müdahale etti. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktı. Benzer gösteriler, Irak, Pakistan, Yemen ve Lübnan'da da başladı. İdamlara ilk tepkiyi İran verdi. Tahran yönetimi, "faturası ağır olacak" açıklaması yaparak Suud yönetimini tehdit etti. İran Meclisi Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burcaradi " Bunun bedelini ağır öderler" açıklamasında bulundu. Şiilerin yoğunlukta yaşadığı ülkelerde protesto gösterilerinin artmasından endişe ediliyor.
Lübnan'dan Şii din adamı ve İslam Meclisi Başkan yardımcısı, Abdulemir Gablen, " Suudi Arabistan bu idamlarla diyaloğu, adaleti ve aklı da katletmiş oldu" diyerek Riyad yönetimine tepki gösterdi.
İdam edilen Şii din adamı Nemr'in kardeşi Muhammed Nemr, abisinin intikamını alacaklarını duyurdu.
Pakistan'daki en büyük Şii grupları arasında gösterilen Pakistan Birinci Müslüman Meclisi (Pakistan Meclisi Vahideh El-Müslimin), idamlara tepkisini, "Büyük bir cinayet ve suç işlendi" diyerek gösterdi.
Yemen'de Suudi Arabistan'a karşı savaşan Şii Husilerden ise Riyad yönetimine, "Yemen'de olduğu gibi Suud'da da bedelini ödeteceğiz" tehdidi geldi.
Öte yandan Kuveyt Meclisi üyelerinden Salih Aşur'dan da olaya tepki geldi. Aşur önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'ın iç ve dış tehditlere açık olacağını öne sürdü.
Ayrıca sosyal medyada, Suudi Arabistan'ın özellikle Şiilerin yaşadığı Yemen ve Bahreyn sınırlarında çok ciddi sıkıntılar yaşayacağı ileri sürüldü. Bu bölgelerde İran'ın Şii toplumları üzerinde etkili olduğu aktarılıyor.
Nemr'ın, Suudi Arabistan'da Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Katif'te 2011 yılında başlayan gösterilerde etkin rol oynadığı iddia edilmişti. Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, ardından ise 2013 yılında mahkemeye çıkartılmıştı. Şii alim; fitne çıkartmak, yönetime direnmek, ateş açmak şeklinde suçlamalardan yargılandı. Nemr'ın vaazlarında sık sık Şiilere baskı yapıldığını dile getirdiği belirtiliyor.
Katif kentinde 1958 yılında dünyaya gelen Nemr, Şiilerce bölgenin 'Ayetullah'ı olarak görülüyordu.