Suudi Arabistan, İran uçağının ülkeye girişini engelledi


Aden körfezine savaş gemisi gönderen İran'ın, Yemen'deki Husi milislerine silah ve askeri eğitim verdiğini iddia eden Suudi Arabistan yönetimi, Tahran'ın uçağının ülkesine girişine izin vermedi.

İran'ın, Yemen'deki Aden körfezine, ülkelerine ait ticari gemilerinin güvenliğini kontrol altına almak iddiasıyla iki savaş gemisi gönderdiğini dün duyurmuştu. Tahran'ın bölgedeki Husilere silah desteği vererek Yemen'i kaosa sürdüğünü savunan Riyad yönetimi, İran'dan Suudi Arabistan'a umre için gelen uçağa iniş izni vermedi. Sivil Havacılık Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 260 yolcunun bulunduğu İran Hava Yolları'na ait uçağın Cidde kentine inmek istemesi üzerine 'ülkeye giriş izninin olmadığı fark edildi' denildi. Uçak bilgilerinin önceden ulaştırılması gerektiği belirtilerek gelen uçakla ilgili bir bilgi paylaşımı yapılmadığı ifade edildi. Güvenlik yeterlilik belgesi olamadığı da belirtilen İran uçağına bu gerekçelerden dolayı izin verilmediği duyuruldu.

Koalisyon Güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmet Asiri dün yaptığı İran gemileriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Uluslararası sularda dolaşmak herkese açık olduğu gibi İran gemilerine de açıktır. Ancak Koalisyon Güçleri, Yemen halkına herhangi bir saldırı girişimi veya Husi militanlara herhangi bir destek verilmesi durumunda cevap hakkına sahiptir." demişti.

Bölgeye iki savaş gemisi gönderdiğini duyuran İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibollah Sayyari, Aden Körfezi'nde konuşlandırılmak üzere gönderilen destek gemilerinin, Yemen'in güneyindeki Aden ile Kızıldeniz'de devriye gezeceğini ve ticari gemilerinin güvenliğini sağlayacağını duyurmuştu.

RİYAD'DAN İRAN'IN ADEN KÖRFEZİ'NE SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERMESİNE TEPKİ

Ortadoğu'daki siyasi gözlemciler ise Riyad yönetiminin İran uçağına iniş izni vermemesini, Tahran'ın Aden Körfezi'ne iki savaş gemisi göndermesine tepki olduğunu ileri sürüyor. Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin'in "İran'ın rüyalarını süsleyen dünyanın en önemli geçitlerinden biri olan Babü'l-Mendeb Boğazı'nı ele geçirmek. İran bu sayede Süveyş Kanalı üzerinden Türkiye ve Mısır dahil tüm Ortadoğu ülkelerinin ticaretini kontrol altına almış olacak." ifadelerini doğruluğuna değinen uzmanlar, İran'ın Aden'le yetinmeyip Babü'l Mendeb Boğazı'na ilerleyeceğini savundu.

Yemen halkı, 2011'in başlarında 33 yıl ülkeyi diktatörlükle yöneten Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i yönetimine son vermişti. Akabinde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle başlatılan 2 yıllık geçiş sürecinin ardından siyasi tarafların katılımıyla uzun süreli diyalog görüşmeleri yapılmış ve kısmı anlaşma sağlanmıştı.

Husiler, yönetimde temsil edilmediklerini savunarak 2014'ün sonunda ayaklanma başlatmış, geçtiğimiz Mart ayında başkent Sana'yı ele geçirerek Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin sığındığı Aden kentine ilerlemişlerdi. Cumhurbaşkanı Hadi ise gelişen bu olaylar üzerine 25 Mart'ta Riyad'a gitmek zorunda kalmıştı. Bir gün sonra ise Suudi Arabistan önderliğinde başta Mısır ve Kuveyt olmak üzere 9 Arap ülkesinin oluşturduğu koalisyon güçleri 'Kararlılık Fırtınası' adı altında Yemen'de ayaklanan Husilere karşı saldırı başlatmıştı.

Öte yandan, 15 gündür devam eden ve 540 kişinin öldüğü çatışmaların sona ermesini Riyad yönetimi, Husilerin silahları teslim etmesi şartına bağlıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Suudi Arabistan, İran uçağının ülkeye girişini engelledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER