'Tank davulu akord yapılanması' buluşu Cenevre'de altın madalya kazandı

'Tank davulu akord yapılanması' buluşu Cenevre'de altın madalya kazandı

Türk Patent Enstitüsü (TPE), 15-19 Nisan 2015 tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen 43. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na katılan Türk buluşçuların kendi kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda 2 altın ve bir gümüş madalya kazandığını bildirdi.

Buluş ve yeni ürün sahiplerine uluslararası tanıtım ve pazarlama imkanı sağlamak, uluslararası alanda yenilikleri takip etmek amacıyla 3 yerli buluşçunun buluşlarıyla katılım sağladığı yarışmada; 45 ülkeden 700'den fazla buluş sahibi ve 1000 kadar buluş tanıtıldı. Türk Patent Enstitüsü'nün tanıttığı buluşçulardan Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur'un 'Hücre biyolojisinde uzaklığa bağlı etkileşimlerin araştırılması için mikroakışkan cihazı' ve Hüseyin Deniz Güngör'ün 'Tank davulu akord yapılanması' altın madalya, Abdullah Tuncel'in 'Kilitli mantolama yöntemi' gümüş madalya ile ödüllendirildi. Ayrıca üç buluşçu da Çin Buluşçular Birliği Özel Ödülü'ne layık görüldü. Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur'un buluşuna ise İran Buluşçular ve Araştırmacılar Enstitüsü Özel Ödülü verildi.

DERECEYE GİREN BULUŞCULARIN YORUMLARI

Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, birincilik getiren buluşuyla ilgili "Buluş, hücreler ve çeşitli faktörler arasındaki uzaklıklara bağlı etkileşimlerin incelenmesini sağlayan bir mikroakışkan cihaz sunuyor. Bu cihaz kullanılarak, hücreler ve çeşitli faktörler arasındaki uzaklıklara bağlı etkileşimlerin belirlenmesi yöntemi ve bu etkileşimleri değiştirebilen ajanların belirlenmesi yöntemi de sunuluyor." dedi.

'Tank davulu akord yapılanması' buluşuyla altına ulaşan Hüseyin Deniz Güngör de "Buluş, vurmalı bir çalgı olan, çalma bölümlerini oluşturan dillere sahip ve gövdesinde bir alt boşluk içeren tank davulu ve bahsedilen tank davulun ağırlık merkezinin değiştirilmesi ile akordunun yapılmasını sağlayan ve dillerin altına konumlu mıknatısa sahip akort yapılanmasıdır. Bahsedilen mıknatısın bir anahtar vasıtası ile ileri geri hareket ettirilmesini sağlayan, dillerin üzerinde oluşturulmuş kanal içermesi ile ilgilidir." izahını yaptı.

Abdullah Tuncel de gümüş madalya aldığı 'Kilitli mantolama yöntemi' buluşu için şu bilgiyi verdi: "Buluş özellikle, enerji verimliliği için yapılan bina mantolama sistemlerinde kullanılan strafor plakaların özel bir formda kesilerek üzerinden bir parçanın çıkarılması, montaj sırasında kesilen bu parçanın daha önce kesildiği özel formlu kanala geçirilerek montajda kullanılan dübelin strafor plaka içerisine hapsedilmesi ile ilgilidir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Tank davulu akord yapılanması' buluşu Cenevre'de altın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER